Dělám řezníka v oblíbeném českém supermarketu a už si nemůžu nechat pro sebe, odkud berou maso
Mnoho lidí nepřikládá návštěvě supermarketu zvláštní význam. Zkrátka a jednoduše chceme jen rychle nakoupit základní potraviny a vrátit se domů. Kvalita surovin může být pro některé zákazníky natolik důležitá, že raději nakoupí i ve vzdálenějším supermarketu. Když se dozvíte, že maso je skutečně kvalitní a že je adekvátně zpracováváno, může se váš pohled na daný obchod zcela změnit.
Takovou osvětu se snaží šířit i jeden ze zaměstnanců supermarketu Globus. Řezníkem se zde stal právě proto, že mu záleží na maximální čerstvosti surovin a oceňuje jinou kvalitu masa, než na kterou můžete narazit v jiných supermarketech. „Globus spolupracuje s českými dodavateli masa. Vepřové a hovězí maso pochází výhradně z českých chovů. Ze zahraničí je dodáváno pouze to maso, kterého je v Česku nedostatek,“ prozradil. „Své výrobky navíc Globus vyrábí i prodává na totožném místě. Zákazníci mohou přes prosklenou stěnu vidět, jak maso s kolegy bouráme,“ doplnil.
Kvalitní maso poznáte podle barvy
Kvalita surovin má obrovský vliv na to, jak nám hotové pokrmy budou chutnat. Díky zvýšené pozornosti během nákupu se můžeme vyhnout typickým trikům obchodníků, kteří se například snaží místo mraženého masa prodat i určitou část vody.
Při výběru masa se v prvé řadě zaměřte na jeho barvu. Měla by být jasná, sytá a jednolitá. Nazelenalá nebo dokonce našedlá barva může značit, že maso už není nejčerstvější a je na místě jej do nákupního košíku nevkládat.
- Čerstvé hovězí maso se pyšní tmavě červenou barvou, případný tuk je jasně bílý. Pokud je hovězí maso hodně tmavé, značí to jeho vyzrálost a připravenost k použití.
- Vepřové maso by mělo mít tmavě růžovou barvu, tuk je bílý.
- Kvalitní drůbeží maso má světle růžovou až načervenalou barvu a je měkké a pružné na dotek.

Čtěte informační štítky a etikety
V regálu nechte také maso, které na první pohled bude vypadat oschle nebo slizce. Pokud vám připadá, že maso v řeznickém pultu zapáchá, rozhodně jej nekupujte a raději na tuto skutečnost upozorněte personál. Všímejte si samozřejmě i toho, zda řezníci dodržují hygienické návyky.
Nezapomeňte se také zaměřit na informační štítky a etikety, ze kterých byste se měli dočíst údaje o věku a pohlaví skotu. Zatímco maso staršího kusu bude tužší a bude se hodit spíše do polévky, mladší může být vhodné pro minutkovou úpravu. Místo ceny je vždy lepší upřednostnit kvalitu.
Světlo v obchodě může zkreslovat opravdovou barvu masa
Dejte si pozor na nasvícené prodejní pulty. Světlo v supermarketech bývá velmi pečlivě voleno tak, aby zákazníci nabyli dojmu, že zdejší potraviny jsou doslova neodolatelné. Červené až nafialovělé světlo v obchodě pak může zkreslovat opravdovou barvu masa. Proto se vyplatí maso z regálu vytáhnout a prohlédnout si jej raději na běžném světle.

Je lepší chlazené, nebo mražené maso?
Pokud máme při nákupu masa v supermarketu možnost zvolit si mezi chlazeným a mraženým masem, měli bychom se podle odborníků vždy rozhodnout pro to chlazené. Mražené maso totiž může být v supermarketech skladováno velmi dlouhou dobu. Navíc může být maso zmraženo i s určitým množstvím vody, která uměle navyšuje jeho gramáž. Jakmile pak takovou ingredienci doma rozmrazíte, můžete být nemile překvapeni.
Mražené maso také při rozmrazení uvolní ze svalových vláken velké množství šťávy a kvůli tomu nemusí být vhodné pro přípravu chutných a šťavnatých jídel.
Zdroje: toprecepty.cz, izpp.cz