Jak poznat nejčerstvější maso v obchodě? Řezník sdílí svůj nejlepší tip
Pokud nepatříte mezi příznivce alternativních způsobů stravování, maso je pravděpodobně jedním ze základních stavebních kamenů vašeho jídelníčku. Bez masa si celá řada lidí nedokáže své pokrmy vůbec představit.
Proto je velmi důležité, abyste dbali na jeho čerstvost. Nejenže jsou čerstvé kusy chuťově zpravidla mnohem lepší, ale taktéž obsahují vyšší podíl zdraví prospěšných látek. V opačném případě si můžete koledovat o zdravotní malér. Jak ovšem v obchodě poznat, které maso je to nejčerstvější?
Kouskům masa, ze kterých vytéká velké množství šťávy, se pro jistotu vyhněte
Podle vytékající šťávy můžete poznat stáří masa. Čím více šťávy z masa teče, tím je zpravidla starší. Velké množství šťávy taktéž může značit, že bylo s masem nesprávně zacházeno při skladování.
To je mimochodem důvod, proč celá řada obchodníků dává do balení s masem různé podložky, které vytékající šťávu zachycují.
Pokud máte tu možnost, k masu si přivoňte
Je pravda, že v supermarketech bývá maso perfektně zabalené, takže z něho neucítíte takřka nic. Pokud však máte možnost si k němu přivonět, zcela jistě byste tak měli učinit.
V případě, že nepatříte mezi lidi, kteří maso v životě nedělali, asi víte, jak by mělo vonět. Z čerstvého masa by měla být cítit jen velmi slabá vůně, která může mít mírně nakyslou povahu. Starší maso voní nasládle. Obzvláště zpozorněte tehdy, když by šel z masa cítit výrazný zápach. V takovém případě od něj dejte raději ruce pryč.

Čerstvé maso poznáte taktéž díky barvě
Při výběru masa byste měli zapojit kromě čichu i zrak. Pečlivě si prohlédněte, jakou má maso barvu. Pokud disponuje červenou (to se týká zejména hovězího) či růžovou (vepřové) barvou, mělo by být všechno v pořádku.
Jakmile má však některý z kusů bledou barvu, raději jej do svého košíku nepřidávejte.
Pokud byste se snad někdy setkali na prodejně s masem, z něhož vyzařuje namodralý nebo zelený nádech, vyhněte se mu obloukem. S nejvyšší pravděpodobností se jedná o zkažený kousek. V takovém případě by bylo taktéž vhodné zvážit, zda opravdu chcete v prodejně, kde jste na zkažené maso narazili, nakupovat. S nejvyšší pravděpodobností v ní totiž na čerstvost masa moc nedbají.
Tip: Do chladících pultů je mnohdy nainstalované umělé červené osvětlení. To obchodníci pořizují úmyslně, neboť maso pod ním vypadá čerstvě a lákavě. Řezníci tedy doporučují, abyste si jej přenesli pod běžné osvětlení, které nezkresluje vaše představy o jeho čerstvosti. Pokud se nachází pod dozorem prodavače, můžete ho požádat o to, aby vám maso ukázal.

Pozor na mazlavý povrch
Mezi znamení, že je s masem něco v nepořádku, patří i mazlavý a lepkavý povrch. Maso by mělo být zpravidla suché či jemně kluzké. Částečnou výjimkou je hovězí maso, které klidně smí disponovat lehce okoralým povrchem. V tomto případě se dokonce může jednat o pozitivní známku, která vypovídá o kvalitě tohoto druhu masa. Vyzrálé hovězí se totiž obvykle může pyšnit mimořádně lahodnou chutí.
Přítomnost otlačenin je varovným znamením
Pátrat byste rozhodně měli taktéž po otlačeninách. V případě, že na nějakou narazíte, maso raději nekupujte.
U mletého masa buďte velmi obezřetní
Mleté maso může pro nakupující představovat poměrně složitou past. Výrobci do něj totiž mohou přidávat umělá barviva či vodu, kvůli čemuž lze jen velmi těžko rozpoznat jeho skutečný stav.
Zdroj: ekucharka.cz, ireceptar.cz, thenewsminute.com, bonapeti.com