Děti odmítaly zdravé jídlo, dokud jsem nezkusila tento trik. Bude to fungovat i u vás?

Přidat na Seznam.cz

Rodiče po celém světě se denně potýkají s problémem, jak přesvědčit své děti, aby jedly zdravé potraviny. Mrkev, brokolice, špenát, nebo dokonce i obyčejné jablko se často setkávají s odmítavými výrazy a neochotou.

Možná patříte také mezi rodiny, kde se se zdravým jídlem občas bojuje. Proto možná oceníte jednoduchý trik, který u dětí změní jejich přístup k jídlu. Vyzkoušejte a uvidíte!

Zapojte dítě do procesu přípravy

Ač se to na první pohled nemusí zdát, děti budou ochotnější jíst zdravé jídlo, pokud jim dáte možnost, aby se samy podílely na jeho přípravě. Budou s vámi společně vařit a experimentovat, a ještě si užijete spoustu zábavy. Místo toho, aby dostaly na talíři hotové jídlo, samy si vyberou ingredience a přiloží při vaření ruku k dílu.

První překvapivé výsledky může přinést třeba pokus o tvorbu domácích zeleninových hranolek. Když si děti samy nakrájí mrkev, cuketu a batáty, budou je chtít určitě ochutnat, až je nakonec celé sní. Stejný efekt bude mít zapojení dětí do míchání, dochucování nebo zdobení talířů. Jídlo pro ně přestane být „něčím cizím“ a stane se jejich vlastním výtvorem, na který budou patřičně hrdé.

Děti u vaření
Nechte děti se na přípravě jídel podílet, případně jim „jednodušší“ úkony rovnou přenechejte. Zdroj: Shutterstock

Barevnost a kreativita na talíři

Dalším důležitým faktorem je prezentace jídla. Děti milují barvy a tvary, takže určitě ocení, kdy jim začnete zeleninu servírovat ve veselých tvarech – z okurek a paprik mohou být obličeje, z melounu hvězdičky a zeleninu naaranžujte do pestrých tvarů. Vizuální atraktivita jídla má obrovský vliv na ochotu dětí zkoušet nové chutě.

Kromě tvarů si pohrajte i s kombinacemi barev. Například „duhový salát“ s červenou paprikou, oranžovou mrkví, žlutou kukuřicí, zelenými okurkami a fialovým zelím může vypadat natolik lákavě, že děti budou chtít ochutnat každou jeho část.

Magie pojmenování jídel

Děti jsou přirozeně hravé, tak společně zkuste vymyslet pro zdravé pokrmy zábavná jména. Brokolice se může proměnit do „super silného stromu“, smoothie by zas mohlo být „kouzelným elixírem energie“. Pro mrkvové tyčinky se hodí pojmenování ve smyslu „zdravých křupavých proutků“. Když se zdravé jídlo spojí s příběhem a dětskou fantazií, bude pro ně zase o něco lákavější.

Rodina si čte
Zapojte fantazii a o zdravém jídle si společně vyprávějte dobrodružné příběhy. Zdroj: Shutterstock

Mějte dostatek trpělivosti

Klíčem k úspěchu je nespěchat a nenutit děti do jídla. Prostě jim ho nabídněte a nechejte je, ať se samy rozhodnou. Čím víc vytvoříte kolem zdravého jídla pozitivních věcí, tím větší zájem o něj děti nakonec projeví.

Další trik může spočívat v pohádkách a příbězích o zdravém stravování. Zkuste složit pohádku třeba o statečných vitamínech, které potřebují být snědeny, aby pomohly tělíčku růst a bojovat s nemocemi. Uvidíte, jak po nich děti budou jako divé.

Bude to fungovat i u nás?

Proč by ne?! I když je každé dítě trošku jiné, hravost v sobě mají všechny malé ratolesti. Zkuste je prostě zapojit do procesu přípravy, nabídnout jim vizuálně zajímavé pokrmy a vymýšlet pro ně hravé názvy. Možná budete překvapeni, jak rychle se jejich přístup ke zdravé stravě změní!

Zdroje: vyzivadeti.cz, montessoriostrava.cz, predskolnivek.cz