Vedoucí prodejny Tesco radí: Tuto potravinu nikdy neukládejte do lednice

Přidat na Seznam.cz

Vedoucí prodejen supermarketů mají zpravidla velmi dobře zvládnuté triky, jak udržet potraviny co nejdéle čerstvé. Nejmenovaný vedoucí prodejny Tesco přitom prozradil, jakou potravinu byste za žádnou cenu neměli ukládat do lednice. Ostatně, ani v obchodech ji v chladicích pultech nenajdete.

Ačkoliv řada lidí nepřikládá skladování potravin větší váhu, dodržování základních pravidel je klíčem k jejich čerstvosti. Uložit správně potraviny do lednice může být hotová věda. Vhodným skladováním samozřejmě můžete přispět i ke snížení plýtvání jídlem.

Co riskujete, když některé potraviny uložíte špatně?

Každý typ potraviny by měl mít v domácnosti své místo. Zatímco některé patří do mrazáku, jiným prospívá chladnička a některým temná spíž. Nejčastější chybou však bývá, že lidé do chladničky umisťují potraviny, které tam nepatří.

Následkem toho se tyto potraviny rychleji kazí nebo mohou naopak urychlit zkažení okolního jídla. Kromě toho mohou ztrácet i vitamíny a prospěšné látky. A v neposlední řadě se nevhodný způsob skladování může podepsat i na jejich chuti.

Vkládání rajčat do lednice
Rajčata v lednici ztrácejí chuť. Foto: Shutterstock

V lednici nedozrají a ztrácejí chuť

Tuto zeleninu máme mnohdy tendenci právě do chladničky ukládat. Na první pohled to může dávat smysl. Jedná se přece o zeleninu a ta do chladničky patří. Rajčata však při takto nízkých teplotách nedokážou dozrát. Schválně se nyní zamyslete nad tím, kde je tato zelenina skladována v supermarketech. Správně, v chladicím pultu byste je hledali jen těžko.

Rajčata působením chladu přicházejí o svou charakteristickou šťavnatost a nasládlou chuť. Zároveň mohou začít moučnatět. Kvůli tomu si na nich tolik nepochutnáte. Než proto tuto zeleninu zpracujete, uložte ji na chladnější suché místo. Ideální je sklep, komora nebo spíž, kde se teplota pohybuje v rozmezí 12–20 °C.

Jak pro Lidovky.cz potvrdil pěstitel Lukáš Rázl: „Rajče by nemělo být v teplotě pod deset stupňů. Lidé je tam dávají, protože mají pocit, že jim rajčata jinak shnijí. Ale když je dáte do tmavé místnosti, tak vám vydrží i měsíc.

Co dělat s nezralými rajčaty

Možná se vám do rukou dostala rajčata, která ještě nestihla úplně dozrát. Jsou tvrdá, nemají sytě červenou barvu a do charakteristické sladké chuti mají daleko. Vše se ale dá zachránit. Tímto způsobem mohou dozrát i zelená rajčata, která jste sklidili ze zahrádky před prvními mrazíky.

Taková rajčata nechte dozrát při teplotě kolem 18–20 °C. Pokud chcete celý proces urychlit, můžete k plodům přidat kousek jablka. Také pamatujte na to, že zrání rajčat probíhá směrem odspodu nahoru a zevnitř ven. Pokud tedy nezralá rajčata umístíte na okenní parapet, sice zčervenají, ale neznamená to, že zároveň dozrají.

Sběr rajčat
Nezralá rajčata mohou v pokojové teplotě dozrát. Foto: Shutterstock

Jaké další potraviny do chladničky nepatří

Existuje celá řada potravin, které do chladničky nepatří. Přesto však mnoho z nás právě k takovému skladování přistupuje.

Kromě rajčat nemají v chladničce co dělat ani okurky a papriky. Stejně tak do tohoto spotřebiče neumisťujte ani brambory, cibuli nebo česnek. V lednici rychleji klíčí. U brambor navíc nadměrný chlad způsobuje, že se bramborový škrob mění na cukry.

Do chladničky nepatří ani některé druhy ovoce. Obzvláště se vyhněte takovému skladování u tropického ovoce, jako je ananas, mango, papája či citróny. Banány v chladném prostředí velmi rychle hnědnou.

Pozor si dejte také na příliš zralá jablka. Pokud je toto ovoce velmi zralé, vylučuje látku ethylen, která může urychlovat proces zrání u dalšího ovoce a zeleniny.

Někteří dávají pečivo do chladničky v domnění, že tím prodlouží jeho čerstvost. Opak je ale pravdou. Pečivo totiž v těchto podmínkách velmi rychle tvrdne.

Zdroje: kupi.cz, jidloaradost.ambi.czlidovky.cz