Titulky zahraničních médií citují Babiše, který zostudil Česko na mezinárodní úrovni

Přidat na Seznam.cz

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) se natolik vžil do role posla míru, že v nedělním prezidentském duelu způsobil skandál, který přesahuje hranice naší země. Z jeho řeči vyplynulo, že se staví proti závazkům Česka vůči NATO a všimla si toho i zahraniční média.

Zahraniční média citují skandální výrok Babiše

„Český prezidentský kandidát Andrej Babiš na dotaz v debatě, zda pošle české vojáky na pomoc v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy, řekl, že určitě ne. Jeho konkurent, generál ve výslužbě Petr Pavel, připomněl závazek ke kolektivní obraně zemí NATO, “ všímá si Babišova faux paux například polský deník RMF24. Stejně tak píše jeden z nejčtenějších polských serveru Onet a přichází s titulkem „Český prezidentský kandidát: Neposlal bych vojáky na pomoc Polsku“ a nazývá Babiše českým Trumpem.

Kromě polských sousedů se katastrofální prohlášení dostalo dokonce až do Austrálie. Web AuTopNews o prohlášení předsedy hnutí ANO informuje takto:

„Kandidát na prezidenta České republiky Andrej Babiš řekl, že by neposlal české vojáky na pomoc Polsku nebo pobaltským státům, pokud by byly napadeny. Takové prohlášení zaznělo během debaty s druhým kandidátem Petrem Pavlem. Tento výrok vyvolal řadu otázek, neboť Česká republika je členem NATO a je povinna dodržovat článek 5 charty. Ten stanoví, že útok na jednu zemi Aliance je považován za útok na všechny její členy a všechny země se podílejí na odražení agrese. „Ne, to samozřejmě ne. Chci mír, nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ řekl bývalý premiér.

Zprávu přejímají řetězově další zpravodajské weby, například evropský server Euroactiv a další.

Protikandidát Petr Pavel se v pondělí dopoledne k situaci vyjádřil na Twitteru:

„Jsme v bezpečí díky členství v NATO, jehož páteří je princip kolektivní obrany. A pan Babiš ho včera v debatě popřel. Později si uvědomil, co provedl, a opravoval se. Kdyby to udělal jako prezident, byl by to skandál v celém NATO. Takový chaos si dovolit nemůžeme.“

Kvůli Babišovi máme mezinárodní ostudu

Jak píše v komentáři CNN Prima News, Babiš tvrdí, že je diplomat. Po ostudném výroku o NATO si to asi myslí jen on sám. Slíbil, že jako český prezident by přinesl společně se svým přítelem Emmanuelem Macronem ráj na zemi. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který sám sebe vnímá jako zdatného diplomata, chce na Pražském hradě uspořádat mírový summit Ukrajiny a Ruska. Svou pravou tvář však expremiér ukázal ostudným výrokem o tom, že by Polsku ani Pobaltí v případě napadení Ruskem nepřišel na pomoc. Babiš tím vyvolal mezinárodní ostudu a jako diplomat selhal, tuto lavinu nemůže zastavit ani jeho marketingový tým.

Zdroj: RMF24, Onet, AuTopNews, CNN Prima News, Twitter