Okamura je novodobý Hitler, naznačil prominentní český novinář Filip Horký. Šlo o Baštu

Přidat na Seznam.cz

V příspěvku na svém Twitteru napsal novinář Filip Horký, že ráno uviděl předvolební billboard Jaroslava Bašty. Označil ho za kandidáta strany, která prosazuje zájmy novodobého Hitlera.

„Dneska ráno jsem poprvé viděl billboard, na kterém prezidentský kandidát strany prosazující zájmy novodobého Hitlera slibuje převrat v ČR, svržení vlády a změnu kurzu země. A pak že tu není svoboda projevu,“ stálo v příspěvku.

Báječná ironie

Něco takového hlásá kandidát strany, která neustále podniká ostré mediální výpady proti vládě Petra Fialy. Jedním z důvodů je údajné omezování svobody projevu voličů i politiků SPD, kteří konstantně narušují chod Poslanecké sněmovny, cíleně vyvolávají rozepře a ještě k tomu ve vysílání, které sleduje miliony lidí, slibují státní převrat. A přes to všechno nevidí tu šílenou ironii, realitu tak bláznivou, že by si ji nikdo nedokázal vymyslet.

Údajně totiž žijeme v zemi, kde se potlačuje svoboda projevu a se svoboda projevu týká pouze vyvolených, jak řekl Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně. Zároveň zde může prezidentský kandidát slibovat, že zruší vládu. Tak jak to tedy je?

Cílí na nejmenší společný jmenovatel

Jeden z diskutérů se přidal a poslal obrázek billboardu hnutí SPD, na kterém stojí, že Jaroslav Bašta skutečně odvolá vládu.

Nepřipustím bídu a válku! stojí na billboardu, jako kdyby se všechny ty hrůzy, které sužují lidstvo už od počátku věků, musely zrovna Jaroslava Bašty ptát. Je to klasická taktika hnutí SPD. Apelovat na nejnižší pudy svých voličů, vyvolat v nich strach. Ve zkratce a heslovitě pojmenovat ty nejhorší věci, které si mohou představit – bídu a válku – a pořádně dát najevo, že proti něčemu takovému bojují.

Je to sdělení, které by si dokázalo přečíst a rozšifrovat i pětileté dítě. Což hnutí SPD vyhovuje, přece jen jde o politickou stranu a chtějí oslovit co možná nejširší okruh lidí.

Je to kontroverzní, ale zabírá to

Jaroslav Bašta podobné věci sliboval na stanici CNN Prima News v debatě, které se zúčastnilo šest prezidentských kandidátů, kterým průzkumy nedávají moc šancí proti Petru Pavlovi, Danuši Nerudové a Andreji Babišovi. Podle senátora a prezidentského kandidáta Marka Hilšera by šlo o puč, kdyby se Bašta ve funkci prezidenta o zrušení vlády pokusil, informuje deník iDnes.cz.

Svými kontroverzními výroky však Jaroslav Bašta získal divácké publikum. Finální divácké hlasování suverénně ovládl.

Zdroje: Filip Horký, Tomio Okamura, redakce, iDnes.cz