Flanelová revoluce? Pavel pozvedl lidi z letargie

Přidat na Seznam.cz

KOMENTÁŘ – Plná náměstí v Ústí na Labem, Ostravě i Brně. České vlajky a zpěv hymny, atmosféra, která některým připomíná rok 1989. Sociální sítě jsou doslova zavalené sdílenými příspěvky, které se týkají generála Pavla. Několik let byli voliči, kteří vyznávají hodnoty demokracie, v hybernaci. Lehké vzepětí nastalo v ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2021, kdy hnutí ANO dostalo stopku. A to jen díky tomu, že konečně vznikla proti rovnováha ve formě pětikoalice. Pořád ale chyběl člověk, jasná persona, která by se dokázala vymezit vůči Andreji Babišovi. Až do teď.

Těžko si představit, jak by situace vypadala, kdyby měl Andrej Babiš ve druhém kole prezidentských voleb za soupeře Danuši Nerudovu. Zda-li by agresivní kampaň za hranou jakékoliv morálky se svým slušným a milým projevem dokázala ustát a byla mu tak dostatečně silným protivníkem. Každopádně, co se týká generála Pavla, tam tým Babiše narazil na tak tvrdého soupeře., že to nejspíš ani sami nečekali. Ostatně Babiš před volbou označoval své protikandidáty za „zoufalce.“

A nesjpíš to je právě ta osobnost, kterou část společnosti, byť s výhradami ke generálově minulosti, potřebovala. Někoho, kdo bude protivníkem Babiše. A to na úrovni. Atmosféra ve společnosti, jako by se v posledních pár dnech změnila. Lidé, jimž to dříve „bylo jedno, protože není koho volit“ oblékají flanelové košile, které jsou symbolem kampaně generála Pavla, vyrážejí do ulic a plní náměstí.

Babišova taktika, odradit část lidí, aby nešla k volbám, vůbec nemusí vyjít. Naopak, Babiš pološíleným obviňováním kdekoho vyvolal v lidech protestní náladu a vlil mnohým voličům do žil energii na další fázi předvolební kampaně.

Flanelová revoluce na silných nohách

Politický marketér Oto Klempíř pro web CNN Prima News poznamenal, že emoce generálově kampani dodávají jeho příznivci – a je jedno, jestli to jsou emoce, které působí pozitivně, nebo negativně. „Když se ale podíváte do ulic, tam probíhá flanelová revoluce,“ dodal Klempíř s upozorněním, že na veřejných mítincích jsou pouze rozhodnutí voliči.

Analytik agentury STEM Martin Kratochvíl konstatoval, že Pavlova pozice je silnější než jeho protikandidáta a agentura mu dává větší šance na zvolení. „Petr Pavel stojí na silnějších nohách a Andreji Babišovi nezbývá nic jiného než útočit.“

A probuzení ze zimního spánku není znát jen na ulicích, ale i v internetovém prostoru. Kromě sociálních sítí jako je Facebook nebo Instagram, kde to doslova vře, se generál Pavel stal miláčkem TikToku. Pro „boomery“, jedná se o čínskou sociální síť, kterou používají vaše náctileté děti nebo vnuci. Ačkoliv volební tým Petra Pavla odmítá vést kampaň na TikToku, těžko se mu tam uživatel může vyhnout. Síť zaplavila videa, která tvoří jeho příznivci a která zároveň budují jeho kult. Pro tým generála Pavla je to skvělá zpráva, odborníci se shodují, že právě nejmladší voliči, kterých je na TikToku požehnaně, budou pro jeho volební úspěch klíčoví, informoval web E15.

Zdroj. Redakce, CNN Prima News, E15