Andrej Babiš byl sice osvobozen, ale prokazatelně lhal. Opravdu chceme za prezidenta lháře?

Přidat na Seznam.cz

Andrej Babiš byl sice zproštěn obžaloby, byť zatím nepravomocně, ale to neznamená že o kauze Čapí hnízdo nelhal a není ohrožujícím prvkem pro demokracii.

Dotační kauza skončila pro mnohé, včetně Babiše překvapivě, a to osvobozením předsedy hnutí ANO. Stalo se tak těsně před volbami a jednoznačně se tak ukázalo, že se nemohlo jednat o „zpolitizovaný proces“, jak se snažil Babiš po několik let podsunout veřejnosti i médiím. Naopak Andrej Babiš má jasný důkaz o tom, že justice postupuje nezávisle na politickém tlaku a nebyl zde žádný pokus o jeho diskreditaci. Byť se on sám v minulosti stavěl do role, že je tak mocný, že by se jím policie a státní zástupci neměli zabývat.

Státní zástupce státní zástupce Jaroslav Šaroch si ponechal lhůtu na odvolání. Rozhodnutí nezávislého soudu nelze než respektovat. Ale to neznamená, že Babiš není lhář a neohrožuje demokracii.

Babiš je uznaným lhářem

„Chlubil se tím, že Čapí hnízdo je jeho nejlepší projekt. Pak tvrdil, že s tím nemá nic společného a pak řekl, že v tom byly jeho děti,“ říká pro podcast Seznamu novinář a šéfredaktor Respektu, Erik Tabery. Je tedy uznaným lhářem a ani jeho naříkání, jak bylo jemu i jeho rodině procesem ublíženo, neobstojí. „Dostal do toho sebe a svojí rodinu sám, nikdo jiný,“ dodává Tabery. Řada jeho obchodních rozhodnutí je přinejmenším podivných, když ne nezákonných, tak minimálně nemorálních. Obětí není on, ale například jeho syn Andrej Babiš junior, kdy znalec u soudu nevyloučil možnost, že je podpis jeho syna zfalšován. Jak uvedly České Noviny, přichází v úvahu, že by podpis na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo mohl patřit obžalovanému expremiérovi Andreji Babišovi (ANO). U pražského městského soudu to řekl znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík. 

Jaký vliv bude mít osvobození Babiše těsně před volbami?

Jak sdělil v rozhovoru Erik Tabery, Andrej Babiš má loajální voličskou základnu a ta ho bude volit, i kdyby udělal cokoliv. A pro jeho odpůrce není osvobození z jedné kauzy určující, protože těch chyb, přešlapů a možného nezákonného jednání jsou desítky. Voliči ani odpůrci tedy nerozhodují podle jedné kauzy. „Musel by před druhým kolem znechutit volbu konkurenta,“ vysvětluje Tabery jedinou cestu, jak by Babiš mohl oslovit další voliče. S tím, že záleží, kolik lidí přijde k volbám, protože „když byla velká volební účast, tak Babiš prohrával,“ dodává Tabery.

Zdroj: Redakce, podcast, Ceskenoviny