Jsou krávy odsouzeny k vyhynutí? K čemu nám budou, když bude existovat umělé mléko?

Přidat na Seznam.cz

Již nyní si můžete za peníze koupit syntetické maso. A když už to tak je, proč by v budoucnu nemohlo existovat syntetické mléko, když už dávno existuje takzvaný umělý med?

Proč k tomu směřovat? No přece potřeba je zachránit klima, snížit globální oteplování, protože dobytek produkuje 14,5 procenta celosvětových emisí skleníkových plynů, píše Insideclimatenews. Kdybychom mohli doslova vyrábět umělé maso a umělé mléko, svět by byl zdravější. A vědci na tom již pracují.

Co má kráva společného s globálním oteplováním? Důležitá je skutečnost, že skot a jiná rohatá zvířata, pokud nespí, zabývají se výhradně jídlem. To, co dobytek snědl, strávil, přeměňuje během trávícího procesu na metan. Každý rok se porazí 75 miliard kusů skotu, aby spotřebitelé získali 325 milionů tun masa. Krávy chované na mléko žijí déle než krávy určené na hamburgery, takže pokud by se podařilo vyvinout metodu, jak vyrábět mléko levně a rychle bez krav, tedy synteticky, bylo by to krásné. A 80 procent obyvatel zeměkoule, tolik je konzumentů mléka, by bylo spokojeno, protože umělý produkt, který se již experimentálně vyrábí, se prý chutí a na pohled neliší od originálu.

V Austrálii pracuje melbournský start-up Eden Brew na získávání mléka bez krav. Zaměřuje se na spotřebitele, kteří se zajímají o změnu klimatu. „Naším posláním je vyrábět mléko bez zvířat, které si může vychutnávat celý svět udržitelným způsobem,“ říkají Australané. A pracují na vývoji „přesného kvašení“, které by umožnilo vyrábět mléko bez laktózy a cholesterolu, ale stejně zdravé a výživné jako mléko od krav, které, s prominutím, metanizují atmosféru. Takové mléko „bez krav“ by mělo být na trhu v roce 2023/24. Podle těch, kteří provozují Eden Brew, bude v roce 2050 syntetické mléko na úrovni dnešního přírodního mléka, píše magazín AFR.

Další australská společnost, All G Foods, nedávno získala 25 milionů dolarů, tedy asi 600 milionů korun na zintenzivnění své práce na výrobě umělého mléka, píše deník Vegconomist. Nejenže ho chce vyrábět, ale stanovila si cíl, že do sedmi let bude její mléko „bez krav“ levnější než kravské. V USA se pracuje na mléku bez krav. Kalifornská společnost Perfect Day Inc. již před více než dvěma lety vyvinula geneticky modifikovanou mikroflóru, která během fermentace produkuje syrovátku i kasein. Problémem je, že není tak snadné vyrobit umělé, ale plnotučné mléko, takže na tom se pracuje v tomto start-upu, píše web Inverse.

Mléko z laboratoří zatím neohrožuje existenci krav. Je třeba si uvědomit, že před 100 lety nákladní automobily nenahradily tažné koně dodnes. Současný podíl na výrobě syntetického mléka a mléčných výrobků je v porovnání s přírodní konkurencí na bázi krav mikroskopický. Mléko je tak bezvýznamné, že je ve většině zemí považováno za živočišnou potravinu. V roce 2021 daly krávy více než 921 milionů tun mléka. Je snadné si představit, kolika lidem zajišťují mléčné krávy a prodej mléka každodenní živobytí. Nebudou tak rychle smířeni s tím, že pravé mléko nahradí nějakou syntetickou kopií.

Zdroj: Inverse, Vegconomist, AFR, Insideclimatenews