Tohle máslo je podle testu nejlepší. Levně ho koupíte v Albertu i Bille
Máslo patří mezi nejzákladnější suroviny, které se v kuchyni používají. Najdete ho takřka v každé lednici. Jeho cena šla ovšem v posledních letech rapidně nahoru. Celá řada výrobců se sice pokusila o snížení nákladů na výrobu tohoto produktu, nicméně častokrát to bylo na úkor kvality.
Proto byste měli být při výběru velmi obezřetní. I když je pravda, že ve srovnání s časy minulými, kdy zde panoval komunistický režim, je máslo výrazně kvalitnější. Tehdy se do něho běžně přidávaly látky, které jsou pro lidský organismus škodlivé či dokonce toxické. Za zmínku stojí kupříkladu insekticid DDT či polychlorované bifenyly (PCB). S druhou jmenovanou látkou se dnes v mléčných výrobcích, které byly vyrobené v České republice, bohudík již nesetkáte. V potravinářském průmyslu bylo jejich použití zakázáno. Zakázán byl i insekticid DDT, jenže s ním je celý případ trochu složitější. I přes zákaz a pokroky na poli vědy se totiž v některých máslech stále vyskytuje, čímž snižuje jejich kvalitu. Kterých se to týká? A které výrobky naopak patří k těm, co se mohou pochlubit tou nejvyšší kvalitou?
Nejlepším máslem na trhu se stává…
V pořadu A DOST! byla dohromady otestována másla od 12 výrobců. Hned zpočátku by se slušelo zmínit, že relativně všechny testované produkty obstály až překvapivě dobře.
Úplně všechny splňovaly legislativní normy, které praví, že by se v másle mělo vyskytovat 80 až 90 % mléčného tuku. V žádném z výrobků se zároveň nenacházely příměsi rostlinných tuků, prostřednictvím kterých může být máslo falšováno. Malým mínusem může být fakt, že se v některých výrobcích nalezl insekticid DDT, jehož přidávání do potravin je zakázano – o tom ale až později.
O vítězi tedy rozhodla až senzorická analýza, která zahrnuje hodnocení vzorků všemi pěti lidskými smysly. Ta dopadla nejlépe pro výrobky:
- Tatra Tradiční české máslo (k pořízení v Bille či Albertu)
- K-Classic máslo (k zakoupení v Kauflandu)
- Madeta Jihočeské máslo (k dostání v například v Globusu)

V těchto výrobcích byl nalezen insekticid DDT
Ačkoliv je přidávání insekticidu DDT do potravin zakázané, v některých máslech jej stále naleznete. Jak je to možné?
Důvod je prostý. Za komunismu (zejména v 50. a 60. letech 20. století), kdy se tato nebezpečná látka používala v hojném množství, stihla kontaminovat životní prostředí. Dostala se například do půdy, na které se pase dobytek.
Dopady jsou zaznamenatelné až do dnešního dne. Nic netušící krávy společně s travinami konzumují v malém množství i insekticid DDT, jenž se pak zase přenáší do mléka, ze kterého se vyrábí mimo jiné právě máslo.

V testu, který provedl tým Jana Tuny v pořadu A DOST! v roce 2020, byl insekticid DDT nalezen v máslech od tří značek:
- Moravia Máslo Tradice z Vysočiny 82 %, vyrábí Mlékárna Olešnice (obsah DDT 0,010 mg/kg)
- Pragolaktos máslo 82 %, výrobce Sachsenmilch Leppersdorf GmbH, Německo (DDT 0,008 mg/kg)
- Madeta jihočeské máslo, výrobce Madeta České Budějovice (DDT 0,006 mg/kg)
Je však nutné zmínit, že se u všech značek jedná o velmi nízké množství. Vliv na lidské zdraví je tím pádem takřka nezaznamenatelný. Taktéž jakékoliv kárání výrobců není v tomto případě na místě. Přítomnost DDT v mléčných výrobcích je totiž jen velmi těžko ovlivnitelná. Jeho množství záleží především na tom, kolik se jej skrývá v půdě, na které se pasou krávy.
Zdroje: kupi.cz, stream.cz, akcniletak.cz