Tohle jí Češi každý den. A přitom už po týdnu to může začít ničit vaše střeva
O tom, jak mimořádně důležité jsou některé orgány v lidském těle, ví víceméně každý. Většina lidí ovšem zaměřuje pozornost takřka výhradně jen na srdce a plíce, což může být chyba. Samozřejmě je pravda, že o oba zmíněné orgány je třeba se velmi pečlivě starat, avšak zcela jistě by se nemělo zapomínat ani na některé další.
Často opomíjená bývají například střeva, kterým věnuje dostatečnou pozornost jen málokdo. Přitom se jedná o extrémně důležitý orgán. Jakmile někomu nefungují správně, mohou se u postiženého jedince začít kupit další zdravotní trable. Problém může nastat i v případě, když dojde k narušení střevní mikroflóry, o jejíž existenci nemá stále řada lidí bohužel ani tušení. Kterým potravinám byste se měli raději vyvarovat, pokud chcete udržet vaše střeva zdravá do co nejvyššího věku?
Zpracované maso jí mnoho Čechů takřka na denní bázi. Netuší, že jeho konzumace může vést k nevratnému poškození střev
Zpracované maso (např: párky, klobásy, salámy, šunky nebo slaninu) konzumují lidé po celém světě, nicméně v České republice je obzvláště oblíbené. To však není v žádném případě informace, která by se dala považovat za pozitivní.
Časté jezení zpracovaného masa totiž může poškozovat střeva. Asi největším strašákem, jenž by vás měl od nadměrného příjmu tohoto typu potravin odradit, je potom fakt, že konzumace zpracovaného masa může zvýšit riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva. Toto tvrzení je podložené odbornými studiemi. Například v renomovaném časopise BMC Cancer byl v roce 2021 zveřejněn vědecký přehled, v němž se explicitně zmiňuje, že vysoký příjem zpracovaného masa může rapidně zvýšit riziko rozvoje výše zmíněného typu rakoviny.
Tento fenomén je zapříčiněn mimo jiné tím, že ve zpracovaném mase najdete takzvaný dusitan sodný, který se rovněž skrývá pod nechvalně proslulým označením E250. O dusitanech je totiž známo, že se v trávícím traktu člověka rozkládají na nitrosaminy, což jsou karcinogenní látky – tedy látky, které mohou potenciálně přispět ke vzniku rakovinných buněk.

Nejvíce dusitanů bývá zpravidla v některých typech salámů a klobás, o něco méně jich pak najdete v šunkách nejvyšší jakosti. To je dáno normami, které mohou být pro každý typ masných výrobků stanované odlišně.
Důvodů, proč byste se měli přebujelému pojídání zpracovaných masných výrobků vyvarovat, přitom existuje ještě mnohem více. Kromě poškozování střev se mohou uzeniny „postarat“ rovněž o zvýšení krevního tlaku či zvýšení rizika rozvoje srdečních onemocnění. Za zmínku pak stojí i fakt, že některé druhy zpracovaného masa jsou vysoce kalorické, tudíž vás jejich častá konzumace může dovést až do bodu, kdy hodnota vašeho BMI překročí hranice obezity.
Vyhnout byste se měli taktéž rafinovanému pečivu
Pokud myslíte i na zdraví střevní mikroflóry, měli byste se vyvarovat konzumaci rafinovaného pečiva (např: bílé a další necelozrnné pečivo).

Aby totiž vaše střevní mikroflóra byla v plné kondici, je žádoucí, abyste jí dopřáli dostatečné množství vlákniny. Jenže v rafinovaném pečivu se zpravidla žádná vláknina nenachází, nebo je jí tam pouze úplné minimum. Proto byste měli tento druh pečiva zaměnit raději za celozrnné produkty, v nichž se většinou této blahodárné látky nachází o poznání více.
Naprosto skvělým zdrojem vlákniny jsou kupříkladu knäckebroty, které tak můžete do svého jídelníčku takřka bez váhání zařadit.