Tato zelenina je toxická a plná pesticidů. Přesto ji Češi jedí po kilech

Přidat na Seznam.cz

Rychlost pěstování, velikost zeleniny i její chuť. To je jen základní výčet důvodů, proč jsou při pěstování zeleniny a dokonce i ovoce často používány chemické látky. Kvůli tomu do organismu člověka pronikají toxiny, které jsou nevhodné pro naše tělo.

Pesticidy jsou při pěstování zeleniny používány především proto, aby chránily plodiny před škůdci. Dlouhodobé vystavení pesticidům ale může mít nejeden negativní vliv na náš organismus. Zdravotními problémy jsou ohroženi jak zemědělci, tak i pravidelní konzumenti zeleniny.  Konkrétně pesticidy mohou, jsou-li obsaženy v zelenině, naše tělo negativně ovlivnit například v:

  1. Hormonální nerovnováze – Velké množství pesticidů je složené ze sloučenin, které interferují s hormonálním systémem. Protože dochází k blokaci přirozených hormonů v těle, vzniká v něm nerovnováha. Ta může, v dlouhodobém hledisku, vést i k poruchám reprodukčního zdraví či k vyšší náchylnosti onemocnění rakovinou. 
  2. Negativním vlivu na centrální nervový systém – Některé z pesticidů jsou chemikáliemi ovlivňujícími enzymy regulující neurotransmitery. To může vést k neurologickým problémům a poruchám, jakými je například porucha paměti, slabost či třes. 
  3. Špatném fungování imunitního systému – Při nadměrném množství surovin s pesticidy je tělo oslabeno, což vede ke zhoršené schopnosti bránit se proti infekcím a různým nemocem. 
  4. Poškození jater a ledvin – Toxické poškození jater a ledvin může vést až k selhání orgánů. Velkým rizikem je i zde nadměrná konzumace pesticidů. 

Hrozbou kvůli množství pesticidů je paprika 

Zeleninou, kterou Češi milují, často však obsahuje nadměrné množství pesticidů, je paprika. Ať už si vyberete sladkou papriku či pálivé varianty, vždy si dejte pozor na pesticidy, které obsahuje. A to především ve chvíli, kdy ji do svého jídelníčku zařazujete na pravidelné bázi. Její sladká chuť a nízká kalorická hodnota jsou oblíbené nejenom při hubnutí. 

Chilli papričky nakrájené na prkénku.
Pozor si dejte na chilli papričky i další druhy paprik. Zdroj: Shutterstock

Paprika je obecně známá pro své výživné i nízkokalorické hodnoty. Mimoto obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Vitamin C podporuje zdraví pleti a imunitní systém. Vitamín A se zaměřuje na zdraví očí a pokožky. V paprice obsažená vláknina podporuje zdravé trávení. Minerály, jakými jsou například draslík a hořčík, regulují krevní tlak a podporují správné fungování nervové soustavy. 

Pesticidy ničí její pozitivní účinky 

Paprika je bezesporu jednou z na vitamíny a minerály nejbohatších zelenin. Obsažené pesticidy ale její pozitivní vliv na organismus naprosto ničí. Existuje však jeden způsob, jak tento problém vyřešit. 

Papriku ve velkém množství konzumujte pouze v případě, že víte, od jakého farmáře pochází. Nejedna česká farma je držitelem potvrzení o využívání pouze přírodních látek. Během pěstování se tak k zelenině nemají pesticidy jak dostat. Čerstvou papriku v české kuchyni běžně najdete v salátech, sendvičích i různých zeleninových směsích. Oblíbenou je polévka z pečených paprik či grilovaná paprika. 

Ač se to může zdát neuvěřitelné, pozor si dejte i na mletou papriku. I ta totiž může obsahovat pesticidy. A to kvůli způsobu pěstování a následné sklizni. I paprika určená k mletí může být pesticidy chráněna před plevelem a různými škůdci. 

Zelenina v bedínce.
Zelenina v bio kvalitě pesticidy neobsahuje. Zdroj: Shutterstock

Zásadní jsou podmínky pěstování 

Bylo pro vás odhalení, že právě tato zelenina je plnou pesticidů, šokující? Nezapomeňte, že v bio kvalitě nebo při vypěstování na vlastní zahradě škodlivé látky vůbec obsahovat nemusí. Záleží tak především na tom, v jaké kvalitě suroviny konzumujete. 

Zdroje. BBC, NZIP, dTest