Šokující nález: Do oblíbené potraviny přidávají látku používanou v průmyslu

Přidat na Seznam.cz

Na první pohled zdravé potraviny mohou klamat. U nejedné z nich je složení natolik děsivé, že již tento produkt nebudete nikdy chtít znovu ochutnat. Zdravější varianty přitom látky používané v průmyslu obsahovat nemusí. 

Margarín je dlouhodobě považován za zdravější variantu másla. Nemusí to ale být tak úplně pravda. Záleží totiž na tom, jaký druh tuku si vyberete. V závislosti na výrobci i druhu margarínu rozlišujeme zdravé a nezdravé verze. Ta zdravá zpravidla obsahuje nesaturované tuky. Těmi jsou například mononenasycené a polynenasycené tuky, které běžně obsahuje slunečnicový, řepkový či olivový olej. V přiměřeném množství jsou takové tuky považovány za zdravé. 

Trans tuky mají negativní dopad na naše zdraví 

Tím, co nezdravý margarín může obsahovat, jsou trans tuky. Abychom pochopili, proč jsou pro naše tělo nebezpečné, pojďme se na ně podívat pěkně zblízka. 

Celým názvem transmastné tuky nebo chcete-li transmastné kyseliny jsou druhem tuku, který vzniká uměle. A to při procesu hydrogenace, který má za cíl prodloužit trvanlivost potraviny a také zlepšit její texturu. Běžně transmastné kyseliny najdeme v hydrogenovaných rostlinných olejích. Ty se používají nejen při výrobě margarínu, ale také sladkostí, pečiva či smažených jídel. Dáme–li si suroviny s touto látkou jednorázově, našemu organismu se nic nestane. Problémem bývá opakovaná konzumace. 

Proč transmastné kyseliny tolik vadí našemu organismu? Při jejich konzumaci je zvyšována hladina nezdravého LDL cholesterolu. Ten přispívá k poničení funkce cév, což zvyšuje riziko infarktu či mrtvice a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Zároveň mají tyto tuky i další nepříjemnou schopnost. A sice snižování hladiny zdravého HDL cholesterolu. Mimoto zvyšují riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, mají negativní vliv na činnost našeho mozku a zvyšují i pravděpodobnost vzniku zánětů a chronických onemocnění. 

Stejně jako konzervační látky nebo barviva 

Margarín je obecně považován za nezdravý právě kvůli trans tukům. Nejde ale pouze o ně. Najdeme i další jeho vlastnosti, kvůli kterým konzumace ve velké míře není doporučována. Bavíme-li se o nezdravém druhu margarínu, objevuje se v něm velké množství umělých přísad, barviv i konzervačních látek a emulgátorů. Tyto vlastnosti rozhodně nepatří mezi ty mající pozitivní vliv na náš organismus. Některé z těchto látek mohou způsobit alergickou reakci. Větší množství může přivodit trávicí problémy. Při dlouhodobé konzumaci mají všechny tyto umělé přísady karcinogenní účinky, které podporují vznik rakoviny. 

Margarín připravený na noži.
Díky přidaným látkám margarín na první pohled vypadá lákavěji. Zdroj: Shutterstock

Lepší chuť za cenu ohrožení zdraví 

Téměř žádný nezdravý margarín se neobejde bez umělých aromat. Ty jsou chemickými sloučeninami do jídel a nápojů přidávaných pouze pro to, aby vznikla jejich lepší chuť či vůně. Opět zde platí, že malé množství není pro organismus ničím závadným. Problém přichází při konzumaci větších porcí margarínu. Některá z aromat mohou ovlivnit fungování metabolismu těla. Zároveń může dojít ke zvýšení chuti k jídlu, což může vést k přibírání na váze. Aromata dokážou nepřirozenou formou narušit naše chuťové pohárky. To může vést ke špatné životosprávě a zhoršení trávicího systému. 

Margarín a másla v regálech.
V obchodech lze vybrat jiné alternativy margarínu. Zdroj: Shutterstock

Sledujte složení a vsaďte na zdravější variantu

Obáváte-li se negativních účinků másla s průmyslovými vlastnostmi, vsaďte na jinou možnost. Variantou je například máslo. U něj se snažte dodržet doporučené denní množství a také vyberte tu nejvyšší kvalitu. Máslo by ideálně mělo být bio. Budete tak mít jistotu, že pochází z mléka krav, které nejsou celý svůj život pouze stísněny v malých prostorech. Margarín můžete, jste-li milovníky ořechů, nahradit také ořechovým máslem. To je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a proteiny. I zde ale dbejte na jeho kvalitu a bedlivě sledujte složení. 

Zdroje: CPZP, prozeny.cz, akademiekvality.cz, pmc.ncbi.nlm.nih.gov