Rychlé a chutné slané koláče: Skvělé a levné pohoštění pro návštěvy

Přidat na Seznam.cz

Chystáte pohoštění pro přátele či rodinu a obyčejné chlebíčky nebo jednohubky už vás nebaví? Existují i originálnější chuťovky, které můžete při zvláštních příležitostech položit na stůl. A na rozdíl od poměrně drahých chlebíčků můžete ušetřit i svoji peněženku.

Když se blíží oslava, setkání s přáteli nebo rodinná sešlost, většina lidí sáhne po osvědčených dobrotách, mezi které patří třeba obložené chlebíčky, pomazánkové jednohubky nebo obložené mísy. Pokud však člověk plánuje již několikáté posezení po sobě, může mu přijít toto pohoštění nekreativní a neoriginální. Naštěstí existují i jiné způsoby, jak hosty přivítat. A možná si i více pochutnají.

Slaný quiche na způsob ratatouille

Quiche je francouzský slaný koláč, který můžete připravit na nekonečno způsobů. Kromě skvělé chuti se dá tento koláč i hezky naaranžovat, například za použití barevné zeleniny, cibule či bylinek. Jde tak nejen o chutné pohoštění, ale při troše snahy i o estetický doplněk stolu.

Tento konkrétní recept je inspirován dalším oblíbeným francouzským pokrmem – ratatouille. Najdeme zde kombinaci lilku, cukety, rajčat a slaného těsta. Výsledkem je lahodný barevný koláč, který je skvělou volbou pro nedělní posezení s rodinou i večerní setkání s kamarády.

Co budeme potřebovat?

Balení křehkého těsta (je k dostání například v Lidlu, připravit si ho však můžete i ze 150 g hladké mouky, 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky, špetky soli a 3 – 4 lžic ledové vody. Dále potřebujeme malý lilek, menší cuketu, dvě klasická rajčata, cibuli, tři vejce, kelímek smetany ke šlehání, 100 gramů strouhaného sýra, sůl, pepř, provensálské koření a olivový olej.

Jak na to?

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut předpéct do trouby na 180 °C. Mezitím si na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli na olivovém oleji. Přidejte na plátky nakrájený lilek, cuketu a rajčata. Osolte, opepřete a dochuťte provensálským kořením. Zeleninu rozložte na předpečené těsto, můžete ji na pánvi krátce zarestovat, aby hezky změkla. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, osolte a přelijte směs přes zeleninu. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a pečte dalších 30–35 minut dozlatova.

Francouzský quiche
Francouzský quiche připravíte na různé způsoby dle vašich chuťových preferencí. Foto: Shutterstock

Tyčinky z listového těsta

Tento recept je naprosto jednoduchý a zvládnou ho i malé děti, které mohou s přípravou klidně pomáhat. Stačí mít po ruce listové těsto a trochu fantazie. Tyčinky jsou skvělým pohoštěním, protože jsou křupavé, chutné, rychlé a levné.

Co budeme potřebovat?

Základem je tedy klasické listové těsto, dále vejce na potření a různé druhy posypů. Ve fantazii se meze nekladou, použít můžete celý kmín, sezamové nebo lněné semínko, mák nebo strouhaný sýr. 

Jak na to?

Postup je velmi snadný. Rozválené listové těsto si nakrájíme na pásky tenké asi 1 až 2 centimetry, tyto pásky pak ještě rozkrojíme na 5 až 10 centimetrů dlouhé tyčinky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme dle libosti. Tyčinky pečeme při 200 °C asi 10–12 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Slaný závin

Závin nemusí být jen sladký. I v tomto případě budeme “čarovat” s listovým těstem. Slaný závin lze naplnit opravdu čímkoliv, dle vlastní chuti nebo preferencí vašich hostů. Klasická verze je s kečupem, sýrem a šunkou, můžete ale zvolit třeba italskou variantu, při které použijete sugo, mozzarellu, sušená rajčata a bazalku.

Pro přípravu selského závinu budete potřebovat kysané zelí, slaninu a cibuli. Zeleninová obdoba pak zahrnuje například špenát, sýr feta a česnek. Přidat ale můžete prakticky cokoliv, ať už máte rádi různé salámy, olivy, kukuřici, různé druhy sýrů nebo třeba mleté maso.

Slaný závin se sýrem a šunkou
Záviny nemusí být jen s jablky, tvarohem nebo mákem. Slaná varianta se šunkou a rozpečeným sýrem je skvělá pro všechny, kteří sladké příliš nemusí. Foto: Shutterstock

Roláda na milion způsobů

Rolády jsou takovou zapomenutou klasikou. Zatímco ještě nedávno zdobily stůl při každé příležitosti, dnes už je vystřídaly právě chlebíčky a pomazánky. Přitom se jedná o snadné pohoštění, které navíc vypadá velmi efektivně a je variabilní. 

Stačí si vybrat suroviny, které máte rádi, a zabalit je do jedné z nich, ať už jde o šunku, sýr nebo třeba na tenko nakrájenou okurku.

Skvělým tipem je roláda sýrová, kdy se na potravinářskou folii rozloží tenké plátky eidamu, které se potřou například čerstvým sýrem se strouhaným česnekem, doplní se například šunkou a zabalí se do tvaru rolády. Trochu exotičtější je pak lososová varianta, kdy se na tenké plátky nakrájí okurka, která se opět rozloží, potře se smetanovým sýrem se sekaným koprem, pokape citronem a doplní uzeným lososem. Ve fantazii se však meze nekladou a ať už zvolíte roládu na způsob klasické šunkové rolky s křenem nebo sushi s rybou, vaši hosté si jistě pochutnají.

Zdroje: iGurmet.cz, Toprecepty.cz