Proteinová bomba za pár korun. Na tyto oříšky naše babičky nedaly dopustit
Počet lidí, kteří se při nejmenším zajímají o zdravou stravu, neustále roste. Pokud mezi ně patříte, zcela jistě víte, že optimálně nastavený příjem bílkovin (proteinů) je pro zachování svalové hmoty (a tím pádem i pevného zdraví) zcela nezbytný.
Za nejlepší zdroje bílkovin jsou zpravidla považované mléčné výrobky, vejce a maso. To je dáno tím, že disponují plným a takřka optimálně uspořádaným aminokyselinovým spektrem. Z toho důvodu se mohou pyšnit výtečnou biologickou hodnotou. Velké množství bílkovin lze ovšem zpravidla nalézt i pod skořápkami ořechů a v luštěninách.
Právě do druhé jmenované skupiny se řadí arašídy, i když by je nejspíše celá řada lidí zařadila do kategorie ořechů. Ty se mohou pochlubit skutečně vysokým obsahem bílkovin, i když je pravda, že tyto proteiny nemají perfektně uspořádané aminokyselinové spektrum. To se dá ovšem relativně snadno napravit. Proč byste měli arašídy zařadit do vašeho jídelníčku? A jak se lehce vypořádat s „problémem“, že tato luštěnina nedisponuje optimálním poměrem aminokyselin?
Arašídy jsou skrytou proteinovou bombou
Arašídy představují pro mnoho lidí, kteří se zajímají o zdravou stravu, relativně úsměvnou potravinu. Ačkoliv se jim říká burské oříšky a někdy jsou dokonce označovány za nejoblíbenější ořechy na světě, ve skutečnosti to ořechy vůbec nejsou. Jedná se o totiž o luštěninu, čemuž odpovídá i jejich nutriční profil.
Konkrétně spadají arašídy do čeledi bobovitých, kam se řadí taktéž čočka, hrách nebo zelené fazole mungo. Pokud jste někdy okusili neochucenou a nepraženou variantu arašídů, jistě jste zaznamenali, že doopravdy chutnají velmi podobně jako hrách (i tak voní).
Dalším úsměvným faktem je ten, že je spousta lidí považuje za nezdravou potravinu. Arašídy ovšem nezdravé pro většinu lidí rozhodně nejsou – tedy alespoň pokud by se ponechaly stranou jejich pražené, přesolené či slazené varianty, jež se příliš pozitivním vlivem na zdraví pochlubit z logických důvodů nemohou.
Arašídy ve skutečnosti obsahují celou řadu minerálů, vitamínů, zdravých tuků a dalších pro tělo prospěšných látek. Určitě by se slušel zmínit i jejich vysoký obsah vlákniny, která si ve světě zdravé stravy zcela zaslouženě vybojovala pozornost.
V žádném případě by se pak nemělo zapomínat ani bílkoviny, kterých jsou „burské oříšky“ plné. Nachází se v nich 22 až 30 gramů proteinů na 100 gramů, což je skutečně solidní číslo. Tak vysokou koncentraci bílkovin mnohdy nenajdete ani v proteinových tyčinkách.
Malým problémem u bílkovin v této potravině je ten, že nedisponují optimálním aminokyselinovým spektrem. To v překladu znamená, že je tělo pro tvorbu svalů a jiných tkání nedokáže využít zcela efektivně, pokud je vhodně nedoplníte bílkovinami z jiných potravin. V případě arašídů ovšem existuje velmi snadné řešení, jak se s tímto problémem vypořádat.

S jakými potravinami arašídy kombinovat, abyste využili jejich bílkovin na maximum
Aby dokázalo vaše tělo využít proteiny z arašídů pro tvorbu svalů a jiných tkání na maximum, je třeba je doplnit bílkovinami z dalších specifických zdrojů. Těmi mohou být kupříkladu obiloviny jako pšenice, oves či rýže.
Skvělou kombinací tak může být například celozrnný toast namazaný arašídovým máslem nebo ovesná kaše obohacená burskými oříšky.
Pozor na alergii a štítnou žlázu
Arašídy jsou tedy obecně považovány za zdravou potravinu, která může významnou měrou přispět k růstu svalové hmoty díky vysokému obsahu bílkovin.

Na závěr je však třeba zmínit fakt, že jde taktéž o velmi rozšířený alergen. Taktéž se v nich nacházejí takzvané strumigeny, které mohou mít negativní vliv na štítnou žlázu. Pro zdravé jedince to nemusí být tak vážný problém, ovšem pro lidi, kteří bojují s onemocněním štítné žlázy, bohužel ano.
Zdroje: prozeny.cz, rehabilitace.info