Prevence cukrovky: Češi objevili potravinu, která udrží správnou hladinu cukru v krvi
Při snaze zvýšit zdraví vašeho těla nemusíte sahat hluboko do kapsy. Představíme vám levnou surovinu, díky níž se zlepší vaše trávení, činnost srdce i obranyschopnost organismu.
Velká většina Čechů se s touto surovinou setkala pouze na sushi. Ve skutečnosti lze mořskou řasu jíst i samostatně. Zařadíte-li ji do vašeho pravidelného jídelníčku, poznáte na svém organismu brzy pozitivní změny.
Vyvážená hladina cukru v krvi i protizánětlivé účinky
Jód, hořčík, vápník či železo nebo draslík. To je jen základní výčet minerálů, které se v mořských řasách objevují. Jód hraje klíčovou roli při správném fungování štítné žlázy. To je přitom klíčové pro správnou funkci celého lidského metabolismu. Nejde ale pouze o tyto pozitivní vlivy na náš organismus. Mezi další patří i:
- Podpora zdraví srdce – Kardiovaskulární zdraví je podpořeno omega-3 mastnými kyselinami. Ty udržují správnou hladinu cholesterolu, regulují krevní tlak a také podporují zdraví cév.
- Podpora imunitního systému – Tělu mořská řasa pomáhá bojovat proti infekcím a zánětům především prostřednictvím obsažených vitamínů a minerálů. Mezi ty, kterých řasa obsahuje nejvíce, patří vitamíny A, C, D či minerály jako železo a zinek.
- Detoxikace – Velké množství obsažené vlákniny působí jako probiotikum, které podporuje vytváření zdravého prostředí v našich střevech. Díky tomu se v trávicím traktu objevuje množství prospěšných střevních bakterií.
- Správná hladina cukru v krvi – Mořská řasa dokáže regulovat i hladinu cukru v krvi. Díky tomu se jedná o potravinu, která má důležité místo při léčbě cukrovky. Řasa zabraňuje prudkému vzestupu hladiny glukózy po jídle. Děje se tomu proto, že zpomaluje vstřebávání sacharidů.
Každá z řas má jiné pozitivní vlastnosti
Mořská řasa se objevuje hned v několika různých doplňcích stravy. Tím nejznámějším je spirulina. Ta je prodávána ve formě tablet i prášků. Řasy jsou součástí nejen doplňku stravy pro zdraví naší pokožky, obvykle je lze nalézt i v omega-3 doplňcích stravy a různých multivitaminech a minerálních doplňcích.
Kromě sushi či sashimi je mořská řasa součástí i dalších tradičně asijských pokrmů. Například v miso polévce dodává chuť a živiny. Stejně tak se objevuje v salátech s čerstvou zeleninou, které jsou ochuceny sójovou omáčkou. Řasy se běžně přidávají i jako příloha k pokrmům s rýží či nudlemi. Takovým jídlům dodávají chuť i výživové hodnoty.

Nori i Wakame mají silné zastoupení v asijské kuchyni
Nejběžnější mořskou řasou, která je běžně dostupná ve větších supermarketech, je řasa Nori. Ta je typická pro japonskou kuchyni a výrobu sushi. Nejvíce je v této řase obsažen vitamin B12. Pro Nori řasu je typická tmavě zelená až černá barva. Řasa je zpracována sušením a následným lisováním.
Hnědá řasa Wakame je po zpracování zelená až tmavě hnědá. Své místo našla v polévkách, kterým dodává na jemné chuti. Přidává se také do salátů. Aby byla chutnější a především měkčí, namáčí se před úpravou na několik minut do vody. To řase přidává na nasládlé chuti. Tato řasa je bohatá na vlákninu. Ta podporuje zdravé trávení a pomáhá udržet v normě střevní mikroflóru. Do polévek se přidává také řasa Dulse. V salátech je často zastoupena řasa Arameči Sea Lettuce.

Jednou z populárních řas je řasa Spirulina. Ta je obvykle prodávána ve formě prášku nebo tabletek. Modrozelená sladkovodní řasa patří mezi ty vůbec nejvýživnější. A to nejen mezi všemi druhy řas, ale také mezi surovinami obecně. V lidském těle zvyšuje množství bílkovin i železa. Jako velmi výživná surovina podporuje imunitní systém, detoxikuje tělo a zvyšuje energii. Ať už si ale vyberete jakoukoliv řasu, každá z nich vašemu organismu při pravidelné konzumaci prospěje.