Pracoval jsem ve známé české restauraci a neustál jsem, co se dělo v kuchyni.

Přidat na Seznam.cz

Být součástí personálu restaurace s sebou nese určité odpovědnosti a pravidla. Základy chování, správná hygiena a bezpečná práce se surovinami zní jako samozřejmé podmínky. Nicméně ne všechny české podniky to vnímají stejně.

Při navštívení restaurace se zákazník obvykle teší z příjemného prostředí, čistoty, harmonické hudby a kulinářského zážitku. Nejednoho člověka by vyvedlo z míry, když po návštěvě zjistí, že mezi surovinami pospávají hlodavci, kuchař olizuje kuchyňské náčiní, nebo že personál na pracovišti krade.

Nový kuchař zůstal v šoku, když vkročil do známé české restaurace

Velmi špatnou zkušenost si z jedné ze známých českých restaurací odnesl zkušený kuchař, který si přál zůstat v anonymitě. K celému problému se vyjádřil následovně: „Vydržel jsem tam jen jednu směnu. Měl jsem co dělat, abych neodešel dřív. V kuchyni a pod spotřebiči se povaloval trus hlodavců. Podlaha byla viditelně nemytá několik dní a na nádobí jsem sahal s nechutí. Přední část restaurace, kde jsou zákazníci, se prezentuje honosně, ale co se děje za oponou, je neuvěřitelné. Pomocný kuchař beze studu kouřil jednu cigaretu za druhou, pomocná síla na mytí nádobí přišla až odpoledne. V průběhu první směny mi došlo, proč to tam vypadalo takto. S majitelem jsem se ani nesetkal. Na konci směny jsem se nadobro rozloučil a do restaurace jsem se už nevrátil.

Tento kuchař zdaleka není jediným člověkem, který si z české restaurace odnesl špatnou zkušenost. S dodržováním hygienických zásad mají problémy i jiné známé české restaurace.

Nevítaní hosté v brněnské restauraci

Například studenty oblíbená restaurace Gingilla byla uzavřena dvakrát během jednoho měsíce, neboť sklad obývali mrtví hlodavci.

K prvnímu uzavření restaurace došlo poté, kdy inspekce odhalila špínu a plíseň na stěnách, hlodavci se pohybovali volně po pracovišti a personál se přiznal, že v uzavřených prostorách kouří. Provozovatel sice chtěl po týdnu úklidu znovu otevřít, ale inspekci to nestačilo. Opatření nebylo dostatečné a provozovnu inspekce uzavřela znovu. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Marek Bartík dodal, že podniku hrozí pokuty dosahující milionů korun.

Nyní je na provozovateli, aby udělal taková opatření, která umožní znovu otevřít. Než otevře, uděláme opakovanou kontrolu,“ vyjádřil se k problémovému, avšak navštěvovanému podniku mluvčí Marek Bartík.

Koruna po inspekci mezi české klenoty nepatří

Restaurace Koruna sídlící v Českém Dubu byla uzavřena poté, kdy inspekce označila provozovnu jako zdraví nebezpečnou. Při prohlídce hygieniků jejich zhrození rychle eskalovalo.

Hygienici zjistili, že provozovna není chráněna proti vniknutí hlodavců či hmyzu. Proto nebylo překvapením, že se mnoho druhů živočichů, kteří představují hazard pro lidské zdraví, nacházelo v prostorách restaurace.

V prostorách rovněž personál kouřil. Lednice s uskladněnými potravinami se zelenaly plísní a kuchyňské spotřebiče včetně nádobí byly zaneseny nečistotou. Také podlahy nesly známky zanedbání, jelikož provozovna neměla zajištěný přístup k teplé vodě. Kde si kuchař čistil ruce před vařením, je otázkou.

Potkan v domácím protředí.
V některých restauracích se vyskytují hlodavci. Zdroj: Shutterstock.

Zdravotní následky nedodržování hygieny

Nedostatečná hygiena může spustit lavinu závažných problémů. Kvůli špinavým povrchům se jednodušeji šíří infekční onemocnění. Neumyté ruce snadno přenášejí bakterie, viry a další parazity. Je tedy jasné, jak důležité je, aby kuchař a ostatní pracovníci restaurací dbali na časté a důkladné mytí rukou.

Jak již bylo zmíněno, výskyt plísní je častým problémem v restauracích. Především černá plíseň je známá jako tichý zabiják. Má tendenci vznikat v teplých a vlhkých prostorách. Mimo restaurace na ni můžeme narazit i v našich domovech, především koupelnách a pokojích s vysokou vlhkostí.

Myí rukou v kuchyni
Častým mytím rukou se předchází šíření onemocnění. Zdroj: Shutterstock.

Černá plíseň je druh houby, která se rozšiřuje prostřednictvím svých spor. Spory jsou poté přítomny nejen na površích, ale také ve vzduchu. Příznaky mohou být časté kašlání či rýma. Závažnými důsledky znečištěného ovzduší plísní mohou být zánět mozkových blan, pneumonie, myokarditida nebo bronchitida.

Zdroje: idnes.czliberecky.denik.czhealthline.comlecit.cz