Pracoval jsem v restauraci a už nikdy si nedám jedno z nejčastějších jídel. Hosté nemají tušení, co jedí

Přidat na Seznam.cz

Čas od času si do restaurace zajde takřka každý. Někteří lidé pak do stravovacích podniků chodí na pravidelné bázi. Pokud by však měli tušení, co všechno se na jejich talíře může v určitých případech dostat, mnohdy by svůj přístup ke stravování kompletně změnili.

Na území České republiky i dalších států se nachází celá řada restaurací, které svým zákazníkům nabízí čerstvá a vysoce kvalitní jídla. Bohužel se však najdou i podniky, v nichž konzumace některých pokrmů připomíná spíše teroristický útok na trávicí soustavu než kulinářský zážitek.

Bývalý zaměstnanec jedné z pražských restaurací podal výpověď, když zjistil, z čeho se dělá jedno z nejčastěji konzumovaných jídel

Své by o tomto tématu mohl vyprávět kuchař, který byl zaměstnán v jedné z pražských restaurací. Muž, jenž si přál zůstat v anonymitě, se podělil o svou hrůzostrašnou zkušenost, kterou si od svého (dnes již bývalého) zaměstnavatele odnesl:

„V roce 2022 jsem po dokončení oboru kuchař nastoupil do jedné z pražských restaurací. Původně jsem o ní měl poměrně vysoké mínění, nicméně hned v prvních týdnech mně došlo, že jsem se bohužel hluboce mýlil. Na úporné pracovní tempo bych si ještě možná zvykl, ale jakmile jsem zjistil, že se některá jídla dělají z – mírně řečeno – ne zrovna nejčerstvějších surovin, začal jsem mít dost velké pochybnosti. Všechno vyvrcholilo, když si nic netušící zákazník objednal takzvaný katův šleh, což je poměrně často konzumované jídlo. Kdybych měl sebemenší tušení, co se do tohoto pokrmu dává, nikdy v životě bych si ho neobjednal. Když jsem se navíc šéfkuchařovi snažil naznačit, že maso, ze kterého jsem měl katův šleh připravit, by se mělo spíše vyhodit než zdělat, dostal jsem vynadáno, že prý jsem jen drzý. Tento přístup mě natolik znechutil, že jsem ze dne na den podal výpověď.“

Katův šleh.
Katův šleh nemá dobrou pověst. Zdroj: Shutterstock.

Katův šleh nemá dobrou pověst

Pověst legendárního pokrmu, kterým je katův šleh, není vůbec dobrá. Zpočátku se toto jídlo připravovalo z kvalitních surovin, mezi něž patřila i hovězí svíčková či roštěná. V té době byl katův šleh považován za luxusní jídlo, na kterém si leckdo rád pochutnal.

Někteří kuchaři však brzy přišli na to, že za pikantní chuť se dá leccos schovat. Proto začali hovězí svíčkovou nahrazovat levnějším vepřovým masem a později dokonce ne příliš čerstvými kusy masa či zbytky, které zůstaly po přípravě jiných jídel. Tento nezodpovědný přístup k vaření jim často procházel, neboť lidé přes pálivou chuť nepoznali, zda jsou suroviny čerstvé či nikoliv.

Česká restaurace.
V některých restauracích si dávají na kvalitě jídla záležet, jinde bohužel nikoliv. Zdroj: Shutterstock.

Kvalitní katův šleh si můžete připravit doma

Dnes jsou hygienické podmínky v restauracích o poznání přísnější, a tak by se nemělo stávat, že vám na talíři přistane pokrm z nečerstvých zbytků. Pokud nicméně nechcete riskovat, raději si připravte katův šleh doma. Jen tak budete mít naprostý přehled o tom, z jakých surovin bude tento pokrm sestavený.

Na přípravu katova šlehu (pro 4 lidi) budete potřebovat tyto suroviny:

  1. 800 gramů hovězí roštěné (lze nahradit vepřovou kýtou)
  2. 2 ks chilli papričky
  3. 4 ks naťové cibulky
  4. 6 lžic řepkového oleje
  5. 200 gramů rajčatového protlaku
  6. 3 ks cibule
  7. 100 ml masového vývaru
  8. sůl
  9. mletý bílý pepř
  10. špetka cukru

Postup:

  1. Omyjte maso a nakrájejte jej na nudličky.
  2. Oloupejte a prolisujte česnek. Až budete mít hotovo, přidejte jej do mísy.
  3. Do mísy vložte ochucené a osolené nudličky masa.
  4. Suroviny v míse promíchejte a nechte asi hodinu rozležet.
  5. Oloupejte 2 cibulky a nakrájejte chilli papričky.
  6. Do velké hluboké pánve přidejte 3 lžíce oleje a orestujte v něm připravené maso. Až budete mít hotovo, vyjměte jej a dejte stranou.
  7. Do výpeku v pánvi přidejte další 3 lžíce oleje a orestujte na něm cibuli.
  8. Do pánve vraťte maso, přidejte rajský protlak a chilli papričky. Vše zalijte vývarem a vařte cca 10 minut.
  9. Oloupejte další 2 cibulky. Směs osolte a dochuťte a na závěr ještě na krátkou chvíli povařte.
  10. Máte hotovo.

Zdroje: toprecepty.cz, idnes.cz, bestrecepty.cz