Posiluje mozek, chrání srdce a zlepšuje zrak. Tuto potravinu by měli jíst všichni lidé nad 50 let
Udržet si pevné zdraví do co možná nejvyššího věku by chtěl s vysokou pravděpodobností úplně každý. Ačkoliv je pravda, že v tomto směru hraje významnou roli i genetika, existuje celá řada způsobů, jak se ve zdraví velmi vysokého věku skutečně dožít.
Mezi základní stavební kameny zdraví bezpochyby patří zejména dostatek kvalitního spánku, aktivní pohyb a dodržování zdravého jídelníčku. Do něj byste zcela jistě měli zařadit například zelí, které působí preventivně proti celé řadě zdravotních neduhů. Mimo jiné posiluje mozek, chrání srdce a zlepšuje zrak, avšak to ani zdaleka není všechno.
Kysané zelí je svatým grálem na poli zdravé výživy
O kysaném zelí se ve srovnání s některými jinými potravinami, jež jsou v souvislosti se zdravou stravou zmiňovány, tolik nehovoří. To je ovšem velká škoda, neboť se jedná o svatý grál na poli zdravé výživy.
Disponuje totiž neuvěřitelně vysokým množstvím zdraví prospěšných látek, díky čemuž dokáže zlepšovat stav organismu a bojovat proti dlouhým zástupům onemocnění.

Království plné vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek
O kysaném zelí by se dalo bez nadsázky hovořit jako o království, které je plné minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Ty jsou navíc biologicky velmi dobře dostupné, což je zapříčiněno fermentačním procesem. Díky němu totiž naše tělo dokáže takřka všechny vitamíny, minerály a zdraví prospěšné látky lépe vstřebat. V této zázračné potravině se vyskytuje:
- Vitamín A
- Vitamíny z řady B (zejména B1, B2, B3, B5, B6, B7 A B9)
- Vitamín C – ve 100 g se nachází až 35,7 % doporučené denní dávky
- Vitamín E
- Vitamín K – ve 100 g byste objevili neuvěřitelných 2 777,7 % doporučené denní dávky
- Vitamín U (ve skutečnosti nejde o vitamín, avšak o derivát aminokyseliny methioninu – ten se však za vitamín někdy označuje díky svým protirakovinným účinkům)
- Křemík
- Vápník
- Hořčík
- Selen – ve 100 g se ukrývá až 32,7 % doporučené denní dávky
- Draslík
- Jód
- Mangan
- Měď
- Sodík
- Zinek
- Železo
- Vláknina
Doporučené denní dávky jsou uvedené dle bílého zelí. Obsah látek v červeném zelí se může lišit, nicméně oba tyto druhy disponují velmi podobným nutričním profilem.
Konzumací zelí můžete významně snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění
Díky svému bohatému nutričnímu profilu dokáže zelí bojovat proti nemalému množství nemocí a zdravotních problémů. Kupříkladu funguje jako skvělá prevence rozvoje kardiovaskulárních chorob.
V zelí se totiž nachází účinné sloučeniny zvané antokyany, které patří do skupiny flavonoidních antioxidantů. Vědečtí pracovníci přišli díky studiím na to, že zmíněné sloučeniny pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Jak je známo, právě vysoký tlak a nadměrná hladina „špatného“ cholesterolu v krvi dokáže zapříčinit vznik srdečních chorob.

Zelí má pozitivní vliv na mozek a dokonce dokáže bojovat proti Alzheimerově chorobě
Jak bylo již zmíněno, v zelí se nachází významné množství vitamínů z řady B. Mezi ně se řadí inositol, který hraje důležitou roli při tvorbě buněčných membrán, má blahodárný vliv na mozek i svaly a působí preventivně proti Alzheimerově chorobě.
V zelí se nachází beta-karoten, který je spojován se zlepšením zraku
O beta-karotenu se hovoří především v souvislosti s mrkví, která je velmi často zmiňována ve spojení se zlepšením zraku a prevencí očních onemocnění. Ačkoliv je pravda, že jen málokterá potravina by mrkev v obsahu beta-karotenu trumfnula, kysané zelí je taktéž velmi dobrým zdrojem této látky.
Zdroje: ceskozdrave.cz, zdravopedie.cz, jakzdrave.cz