Dělám číšníka na Václaváku. Budete ohromeni sumou, kterou si vydělám
Trh práce disponuje velmi rozmanitým charakterem. Každé zaměstnání je něčím specifické a přitahuje jiné typy lidí. Nezaměstnaní jedinci, kteří právě uvažují o tom, do jaké práce nastoupí, tedy musí důkladně promyslet veškeré detaily.
Při rozhodování, kterou cestou se na trhu práce rozhodnete kráčet, hraje roli celá řada faktorů. Mezi nejdůležitější se bezpochyby řadí plat (u zaměstnanců v soukromém sektoru mzda), možnost kariérního růstu, kolektiv, povaha a přístup nadřízených či v neposlední řadě samotná náplň práce. Jak jsou na tom číšníci? Možná vás překvapí, na jak tučné sumy si mohou měsíčně přijít – obzvláště v případech, kdy pracují v honosných restauracích, které se nachází v turisticky lákavých lokalitách.
Číšník, jenž pracuje v restauraci na Václavském náměstí v Praze, si v některých měsících vydělá i přes 60 000 Kč za měsíc
Hrubá mzda číšníků se zpravidla pohybuje v rozmezí od 25 000 do 39 000 Kč měsíčně, pokud do výdělku nezapočítáte dýška. Jakmile však k základní mzdě dýška připočtete, zjistíte, že si pracovníci v tomto sektoru mohou vydělat i poměrně solidní částky. To platí zejména v případech, kdy pracují v luxusních restauracích, které se nacházejí v atraktivních lokalitách.
Ty jsou totiž navštěvovány dlouhými zástupy návštěvníků ze všech koutů světa, kteří jsou mnohdy ochotni za dobře odvedenou práci číšníky odměnit štědrým finančním obnosem. Fakt, že si v takových případech můžete přijít na skutečně velmi tučné částky, potvrzuje svými slovy i číšník, jenž pracuje v restauraci na Václavském náměstí.
„Lidé mají mnohdy pocit, že jako číšník si příliš mnoho peněz nevyděláte. Samozřejmě nevím, jak na tom jsou kolegové z jiných restaurací, ale já si na finance nemohu v žádném případě stěžovat. Pracuji v restauraci na Václavském náměstí a když je léto, nebo se zrovna v Praze koná nějaká významná akce, bez problému si vydělám i více než 60 000 Kč za měsíc – se započtením dýšek samozřejmě. Práce mě navíc baví, a tak bych ji rozhodně neměnil.“

Práce číšníka má celou řadu výhod
Pracovat jako číšník nemusí být vůbec špatné ani z dalších důvodů. S touto zaměstnaneckou pozicí se pojí celá řada výhod, které vám zaměstnavatelé v jiných sektorech mnohdy nabídnout nemohou. Které patří mezi ty nejčastěji oceňované?
Potkáte se s přátelskými a zajímavými lidmi:
Číšníci mohou denně interagovat s desítkami lidí. Někteří z nich mohou být velice příjemní, jiní vás mohou obohatit svými znalostmi či zajímavým charakterem. Je však pravda, že můžete narazit i na arogantní, nepříjemné či dokonce vulgární a agresivní lidi, kteří vám mohou den zkazit.

Flexibilita:
Práce číšníka bývá často velmi flexibilní, i když v tomto případě samozřejmě záleží na konkrétním zaměstnavateli. Připravte se však i na práci o víkendech.
U práce si „zasportujete“, čímž posílíte své zdraví:
Pokud máte sportovního ducha a patříte mezi lidi, kteří nedokáží celý den sedět na židli, práce číšníka pro vás může být tou pravou. Denně totiž nachodíte klidně i několik kilometrů. To zároveň znamená, že na pravidelné bázi posilujete své zdraví. Jak je totiž dnes již dlouhým zástupům lidí známo, právě pohyb patří k základním pilířům pevného lidského zdraví. Je nicméně nutné podotknout, že pro některé jedince může být nadměrná fyzická aktivita nevýhodou. To se týká například lidí, kteří trpí některým z onemocnění pohybového aparátu atd.
Chutná jídla zdarma nebo za zvýhodněnou cenu:
Mnoho restaurací nabízí svým zaměstnancům jídlo zdarma či za zvýhodněnou cenu. To je příjemný bonus.
Zdroje: nsp.cz, lukyna.cz, edukee.cz,