Odborníci otestovali jogurty. Ty nejlepší koupíte překvapivě levně
Přestože se ceny za potraviny neustále zvyšují, stále v regálech obchodů najdeme produkty, které jsou kvalitní a zároveň dostupné. Nezávislé testy jogurtů totiž ukázaly, že nejlepší produkty nemusí být nutně ty nejdražší. Odborníci zkoumali především celkové složení, obsah živých kultur i chuť.
Jogurt je jedním z nejoblíbenějších mléčných výrobků v České republice i po celém světě. Obsahuje probiotické kmeny bakterií a je tak prospěšný pro zdravý střevní mikrobiom a správné trávení. Kromě toho je také skvělým základem do řady pokrmů a zdrojem bílkovin, vápníku i dalších důležitých živin.
Při výběru jogurtů mnoho lidí sáhne hlavně po osvědčených značkách nebo akčních nabídkách, na etiketu se už podívá málokdo. Mnohé výrobky (dokonce i bílé jogurty) ale obsahují přidaný cukr, plno umělých sladidel, barviv, zahušťovadla a stabilizátory. To vše snižuje výživovou hodnotu této základní potraviny, od které čekáme, že bude spíše zdravotně prospěšná, nikoliv závadná.
Jak poznat kvalitní jogurt?
Při nákupu jogurtu se vyplatí přečíst si informace na obalu produktu. Co sledovat?
Složení – jogurt by měl ideálně obsahovat pouze mléko a jogurtové kultury. Tento předpoklad splňuje pouze kvalitní bílý jogurt. Přidané cukry, škroby a další látky snižují jeho výživovou hodnotu a platí, že čím kratší seznam ingrediencí je, tím lépe.
Obsah živých kultur – kvalitní jogurty obsahují probiotické bakterie. Jejich obsah opět vyčteme na obalu výrobku. Jedná se především o laktobacily a bifidobakterie.
Obsah bílkovin a tuku – tyto údaje lze vyčíst z nutriční tabulky na obalu jogurtu. Obsah tuku pak závisí na typu jogurtu. Nízkotučné varianty mají méně než 3 %, polotučné 3 až 10 % a smetanové ještě více. Ačkoliv se nízkotučné jogurty příliš nedoporučují, u řeckých jogurtů se můžete setkat i s 0 % tuku a je to v pořádku.
Chuť a textura – nezávislé testy ukazují, že rozdíly v chuti a konzistenci často ovlivňují přidané látky. Kvalitní jogurt je hustý, po zamíchání krémový a má mírně kyselou chuť.

Nejlepší jogurty podle testů
V testech se odborníci zaměřili na dvě skupiny jogurtů – na klasické bílé a ochucené, s nejběžnější příchutí jahody. S překvapením dopadla většina testů tak, že levnější produkty, často od privátních značek supermarketů, dopadly podstatně lépe, než značky známé a zákazníky často preferované.
Z bílých jogurtů dopadl v různých testech nezávisle na sobě Řecký jogurt Milko. Velmi dobře se umístil i oblíbený Selský jogurt od Hollandie. Velmi dobrý poměr ceny a výkonu pak najdeme u bílého jogurtu Boni z Penny, u jogurtu Kaufland Jarmark smetanový a dobře obstál i Albert jogurt bílý natur. U posledních tří zmíněných jogurtů se ceny za 100 gramů pohybují v rozmezí od 2 do 4,5 korun.
U ovocných jogurtů se některé značky opakují. Nejlépe si vede opět jogurt Hollandia selský s jahodovou příchutí, z levnějších variant pak skončil na prvních příčkách nejčastěji Boni jahodový jogurt z Penny.
Pokud se na kvalitu ovocných jogurtů podíváme z hlediska přidaných cukrů a vhodnosti výrobku pro výživu dětí, mezi nejlepší patří jednoznačně jogurty ReVital od Olmy. Jde o bílý jogurt s cereáliemi a sušeným ovocem, který dokonce splňuje normy pro školní jídelny. Podobně kvalitní jsou také ochucené řecké jogurty od značky Milko.

Na co si dát při nákupu pozor?
Ne každý jogurt v obchodě odpovídá našim představám o zdravé potravině. Nejhůře jsou na tom paradoxně jogurty určené pro děti. Jak tedy vybrat ten nejlepší?
- Dejte pozor na light a nízkotučné varianty, obvykle obsahují umělá sladidla a další přidané látky.
- Ovocné a tvarohové varianty nejsou vždy zdravé, zásadní je složení. Sledujte zejména obsah cukru, sladidel a zahušťovadel.
- Drahé neznamená vždy lepší, i velmi drahé jogurty mohou obsahovat zbytečně mnoho cukru a mít zcela nevhodné složení.
Zdroje: dTest.cz, Akcniceny.cz, Zdravidoskol.cz, Recenzopedia.cz