Jsem kardiolog a nikdy bych nejedl tuto potravinu. Češi ji milují, ale škodí srdci
Srdce je nejdůležitější sval v našem těle, kterému navíc vděčíme za život. Podle toho bychom k němu také měli přistupovat a starat se o něj, jak nejlépe umíme. Mnoho lidí však dělá spíše opak. Na každodenním jídelníčku mají řadu potravin, které kardiovaskulárnímu systému velmi škodí a kardiologové by je nikdy nejedli.
„Jako kardiolog se denně setkávám s pacienty, kteří trpí vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo dokonce prodělali infarkt. Často se ptají, co mohou udělat pro své zdraví. Odpověď je jednoduchá: začít u jídelníčku. Existují potraviny, které bych si osobně nikdy nedal, protože vím, jak fatálně mohou ovlivnit zdraví našeho srdce. Přesto je Češi konzumují v obrovském množství a mnohdy si neuvědomují jejich škodlivé účinky.“
Nezdravý životní styl a jeho dopad na srdce
Našemu srdci škodí především nezdravý životní styl. Ten může zahrnovat celou řadu rizikových faktorů. Jedním z nich je již zmíněná strava. Tučné, zpracované a příliš slané potraviny bychom měli z jídelníčku nejlépe vyřadit, případně konzumovat jen v omezeném množství. Jiné potraviny naopak srdci prospívají. Patří sem například ryby typu losos, luštěniny, listová zelenina nebo vlašské ořechy.
Součástí nezdravého životního stylu jsou i návykové látky. Se srdečními chorobami se často potýkají kuřáci. Kouření totiž poškozuje cévy a zvyšuje tak riziko mrtvice i infarktu. Mezi další rizikové faktory patří i pití alkoholu, nadměrný stres, nedostatek pohybu nebo obezita.

Nebezpečný mix tuku, soli a prázdných kalorií
Stravování je pro naše zdraví zásadní. Co se srdce týče, nejvíce rizikové jsou potraviny tučné, plné soli a takzvaných prázdných kalorií. Tyto přívlastky se hodí především k ultrazpracovaným potravinám, kterých je v našich jídelníčcích stále více.
Tou největší hrozbou pro naše zdraví jsou chipsy a další slané pochutiny. Velký podíl soli zvyšuje krevní tlak a zatěžuje cévy i srdce. Dalším problémem jsou nezdravé tuky. Chipsy obsahují transmastné kyseliny, které rapidně zvyšují hladinu “špatného” LDL cholesterolu. HDL cholesterol, který je pro nás prospěšný, se na úkor toho špatného naopak snižuje.
Jaké další potraviny přímo ohrožují naše srdce?
- Hranolky, krokety a smažené brambory – tyto přílohy bychom si měli dopřát opravdu svátečně. Působí na naše tělo podobně jako výše zmíněné chipsy. Obsahují příliš mnoho tuku, soli a téměř žádné kvalitní živiny. Smažené přílohy navíc podporují vznik inzulínové rezistence.
- Uzeniny a zpracované masné výrobky – další potravinou s velkým množstvím skrytých solí, tuků a dusičnanů či dusitanů jsou různé druhy uzenin. Ty jsou pro Čechy asi stejným problémem jako brambůrky, protože na jídelníčku se objevují ještě častěji.
- Sladké pečivo – pokud si občas dopřejete domácí koláč, určitě se nic nestane. Potíž je ve zpracovaném kupovaném pečivu, které je nejen plné rafinovaného cukru, ale i skrytých tuků a “éček”. Mnozí lidé konzumují podobné pečivo na denní bázi. Přitom si zadělávají na obezitu, inzulínovou rezistenci a další zdravotní potíže.

Jak chránit své srdce?
Nadměrná konzumace chipsů a dalších zpracovaných potravin může vést k vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze a vyššímu riziku dalších srdečních onemocnění, včetně infarktu. Podle studií mají lidé, kteří konzumují příliš mnoho podobných potravin až o 30 % vyšší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních chorob.
Chcete-li o své srdce pečovat co nejlépe, zařaďte do své rutiny dostatek pohybu, vyhněte se užívání návykových látek (především cigaret) a snažte se minimalizovat míru stresu. Do jídelníčku pak zařaďte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné produkty a pečivo, či zdravé tuku v podobě ryb, avokáda nebo oliv. Všechny tyto potraviny obsahují antioxidanty, pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a neobsahují zbytečné množství soli, nezdravých tuků a prázdných kalorií.