Nejlepší potravina pro srdce a cévy? Češi ji přehlížejí, přitom stojí pár korun

Přidat na Seznam.cz

Choroby srdce a cévního systému patří k největším zdravotním strašákům. V České republice to platí takřka dvojnásob. Ačkoliv se naše nemocnice řadí k nejlepším na světě, co se týká léčby kritických stavů, jako jsou mrtvice či infarkty, kardiovaskulárním onemocněním podlehne každoročně několik tisíc lidí.

Například v roce 2023 to bylo konkrétně až 14 500 lidí, pokud se do této statistiky započtou ischemické choroby srdeční, srdeční selhání a cévní nemoci mozku. Přitom onemocněním srdce a cév se dá do značné míry předcházet. Důležité je dodržovat zdravý životní styl, což v překladu znamená zejména nekouřit, nepít alkohol (nebo jeho konzumaci co nejvíce snížit), vyvarovat se nadměrnému stresu, mít dostatek pohybu, vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám a v neposlední řadě vtěsnat do jídelníčku potraviny, které srdci a cévám prospívají. Jaké to jsou? A která z nich je naprostým klenotem na poli zdravé výživy?

Zhmotněný zázrak mezi potravinami, který seženete za pár korun

Mezi potraviny, které vaše srdce zcela jistě ocení, patří kupříkladu jahody, borůvky, maliny, meruňky, celozrnné výrobky, ryby (zejména mořské), brusinky, vlašské ořechy, mandle, extra panenský olivový olej či mořské plody.

V žádném případě by se pak nemělo zapomínat na červenou řepu, která je na poli prevence kardiovaskulárních onemocnění doslova zhmotněným zázrakem. Kromě toho disponuje dlouhými zástupy dalších pozitivních efektů na lidské zdraví.

Navíc je její zařazení do jídelníčku naprosto snadné. Je možné ji konzumovat zvlášť a zároveň se hodí do celé řady pokrmů. Aby toho nebylo málo, není vůbec drahá. V obchodě ji seženete běžně za cenu 24 Kč v přepočtu na kilogram. Ve výrazné slevě ji pak někdy zvládnete pořídit i za pouhých 14 Kč na kg.

Taktéž si ji můžete vypěstovat sami na své zahradě. Tímto způsobem si můžete být takřka naprosto jisti, že spolu se zdraví prospěšnými látkami nebudete konzumovat i uměle přidané látky a chemii.

Pole, na kterém vyrůstá červené řepa.
Červená řepa je k dostání za pár korun. Zdroj: Shutterstock.

V červené řepě je skryté nesmírné bohatství v podobě zdraví prospěšných látek

Červená řepa se může pochlubit velmi pestrou paletou zdraví prospěšných látek.

Najdete v ní minerály jako vápník, hořčík, draslík, křemík, jód, sodík, zinek, železo, mangan, selen či měď. Konzumací 100 g červené řepy do sebe dostanete v některých případech až 42,1 % doporučené dávky.

Co se vitamínů týče, uvnitř červené řepy byste objevili vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C a E.

Za zmínku stojí i rostlinná barviva, antokyany, mikroprvky rubidium a cesium, betain či významný podíl vlákniny.

Červená řepa přispívá významnou měrou k udržení zdravého srdce a cév

Jak bylo již zmíněno, červená řepa je na poli prevence srdečních a cévních chorob doslova zhmotněným zázrakem. To má hned několik příčin.

V první řadě se červená řepa může pyšnit vysokým obsahem vitamínu B9, který přispívá ke správné funkci buněk, jejich růstu a je významným prvkem při opravě poškozených cév. Ve druhé řadě se v ní pak nachází mimořádně velké množství tzv. dusičnanů.

Muž se drží u srdce a usmívá se na doktorku.
Červená řepa může udržet vaše srdce zdravé. Zdroj: Shutterstock.

Právě dusičnany celá řada vědců spojuje se snížením krevního tlaku, což potvrzují i výzkumy. Jelikož vysoký tlak je jedním z rizikových faktorů, které mohou zapříčinit vznik kardiovaskulárních onemocnění, potraviny snižující tlak mohou být velmi užitečné.

Svou měrou přispívá taktéž betain, jenž dokáže zabránit kornatění tepen. Antokyany pak zabraňují srážení krve v cévách.

Pokud se ovšem potýkáte s onemocněním srdce a cév, nebo na něj máte podezření, samotná červená řepa nemusí stačit. Vyhledejte nejdříve odborného lékaře. 

Zdroje: zdravopedie.cz, cervenarepa.cz, oposilovani.cz