Nejlepší kečup na trhu? Test ukázal překvapivého vítěze, koupíte ho levně v Tescu
Kečup patří k nejprodávanějším konzumním produktům na světě. Hodí se k celé řadě jídel, přičemž celá řada lidí si bez něho některé ze svých oblíbených pokrmů ani nedokáže představit.
Ať už si jej přidáváte tradičně k americkým bramborům, do hamburgeru, ke grilovanému masu, uzeninám, nebo ho spíše používáte jako surovinu pro výrobu domácích omáček, určitě se vám bude hodit informace o tom, kde seženete ten nejkvalitnější. Některé jedince možná překvapí, že vysoká cena automaticky nemusí zaručovat kvalitu.
Nezávislá porota, jejíž členové mají k potravinovému průmyslu velmi blízko, odhalila pravdu
Prestižní časopis Apetit, který se zabývá především vařením a potravinami, sestavil odbornou porotu, která dostala nelehký úkol. U celkového počtu 20 vzorků kečupů zhodnotit jejich vzhled a chuť. Magazín se pak zaměřil taktéž na samotné složení, které je pro celou řadu lidí neméně důležité.
Členy poroty byly:
- Markéta Sukdoláková: Produktová manažerka značky Otma.
- Eliška Stručková: Specialistka nákupu a kvality McDonald’s.
- David Engliš: Student.
- Matouš Petráň: Majitel vyhlášeného pražského podniku Dish, který se zaměřuje na hamburgery.
Jaké kečupy se podle nich mohly pyšnit nejlepší chutí a vzhledem?

Vítězem se stává… jemný kečup od značky Hellman’s
Úplně nejlepším výsledkem se může pochlubit jemný kečup od známé značky Hellman’s. Ten odbornou porotu zaujal svou dobrou konzistencí, velice jemnou strukturou a typickou barvou. Odborníci si taktéž pochvalovali ideální poměr chuti rajčat a koření.
Negativně hodnotili takřka jen to, že uvnitř kečupu objevili jemné kousky rajčat. Tady nicméně záleží na subjektivních preferencích, neboť někdo si na kouscích rajčat pochutná, zatímco jiní kvůli nim kečup zcela zavrhnou.
Kečup od značky Hellman’s je spíše sladší, ale zároveň je z něj cítit kořeněné aroma.
Velmi dobrým znamením je, že tento kečup disponoval velice solidním složením. Podle dostupných údajů je 100 g výrobku vyrobeno až ze 151 g rajčat. Ostatní ingredience mají povětšinou taktéž přírodní povahu.
Samotná společnost Hellman’s o svém produktu hovoří následovně: „Kečup Hellmann’s jemný má bohatou chuť, protože je vyroben z rajčat, která uzrála na slunci. Dbáme na to, aby naše rajčata pocházela z trvale udržitelných zdrojů.“
Jemný kečup Hellman’s seženete například v Tescu, Albertu, Bille, Lidlu nebo na Košík.cz.
Výsledné hodnocení: 7,25 bodů z 10

Druhou pozici obsadil Hurvínkův kepuč od značky Kand
Na druhou pozici se podařilo vyšplhat produktu s krkolomným názvem „Hurvínkův kepuč“ (ano, čtete správě – oficiální název tohoto výrobku není kečup, ale kepuč).
Ten u poroty zabodoval zejména svou výraznou rajčatovou vůní, optimální hustotou a příjemnou sladkou chutí.
Negativně bylo nahlíženo pouze na jeho velmi světlou barvu.
100 g produktu je vyrobeno ze 150 g rajčat. Ve srovnání s dalšími kečupy se v tomto nachází velmi nízký podíl soli a cukru (sacharidy 21g, z toho cukry 15g na 100g kečupu), což ocení všichni příznivci zdravého životního stylu. Produkt taktéž neobsahuje lepek, barviva ani chemické konzervační látky.
Chuť je však trochu paradoxně velmi sladká, což může imponovat zejména zástupcům mladší generace. Pokud preferujte ostřejší kečupy, Hurvínkův kepuč pro vás nejspíše nebude nejlepší volba.
Výsledné hodnocení: 6,5 bodů z 10
Medailové pořadí uzavírá produkt Ketchup Natur od značky Spak
Jen v těsném závěsu za Hurvínkovým kepučem se nachází Ketchup Natur od značky Spak.
U něho si porota pochvalovala zejména skvělou barvu, intenzivní chuť, výraznou vůni a dobrý poměr koření. Mezi negativy byla zmíněna příliš řídká konzistence a mírně nevyvážená chuť.
Složení tohoto výrobků je velmi slušné. Ve 100 g kečupu najdete úctyhodných 210 g rajčat. Zároveň neobsahuje škrob, který se do kečupů přidává velmi často. Ve 100 g se nachází 24g sacharidů, z toho cukry činí 22g.
Výsledné hodnocení: 6,25 bodů z 10