Pracovala jsem v obchodě s potravinami a nikdy bych nekoupila tuto surovinu. Zákazníci netuší, co jedí

Přidat na Seznam.cz

Výrobci mnohdy tvrdí, že kvalita potravin jde neustále nahoru. To sice v některých kategoriích opravdu platí, nicméně i přesto je stále možné naleznout na pultech obchodů výrobky, které mají ke kvalitnímu složení skutečně velmi daleko.

To se týká například margarínů. Je sice pravda, že v dnešní době naleznete na trhu i margaríny, které by se daly považovat za kvalitní, takže se jejich konzumace nemusíte obávat. To však bohužel rozhodně neplatí o všech. Konzumace některých výrobků tohoto typu totiž představuje spíše hazard se zdravím – obzvláště v případě, že si na nich pochutnáváte až příliš často.

Proč byste si měli dát na některé margaríny pozor

Jak bylo již zmíněno, v dnešní době najdete na pultech obchodů i kvalitní margaríny, které si můžete čas od času dopřát. V některých se však stále mohou nacházet takzvané trans mastné kyseliny (známé taktéž pod zkratkou TFA, která vyplývá z anglického slovního spojení trans fatty acids). O těchto kyselinách je známo, že mohou způsobovat celou řadu zdravotních problémů. Nejčastěji je objevíte v levných margarínech, ale někdy se „zatoulají“ i do dražších výrobků. O škodlivosti margarínů ví i žena z Ústí nad Labem, která téměř 20 let pracovala jako manažerka jednoho z tamějších obchodů s potravinami.

„Dlouhá léta jsem pracovala jako manažerka obchodu s potravinami a můžu vám říct, že o málokteré potravině jsem zaslechla více špatných informací než o margarínech. Nechci tvrdit, že všechny margaríny jsou špatné, ale od těch levnějších bych dala ruce raději pryč. Vím, že máslo je dnes drahé, takže naprosto rozumím tomu, proč někteří lidé hledají alternativy, ale já si tedy raději připlatím, než abych do sebe cpala něco, co mi může zničit zdraví.“

Muž si maže margarín na chleba.
Některé margaríny mohou škodit zdraví. Zdroj: Shutterstock.

Trans mastné kyseliny mají velmi negativní vliv na lidské zdraví

O některých typech tuků se hovoří stále pozitivněji a dokonce se začíná ukazovat, že mohou být nezbytné pro udržení pevného zdraví. To se však rozhodně nedá říct o trans mastných kyselinách. Názor odborné veřejnosti na tyto látky se totiž dlouho nezměnil a s nejvyšší pravděpodobností ani měnit nebude.

Nespočet studií totiž poukázalo na to, že trans mastné kyseliny mohou stát za zvýšením rizika rozvoje celé řady onemocnění. Mezi choroby a zdravotní problémy, které se mohou u lidí často konzumujících trans mastné kyseliny objevit se zvýšenou pravděpodobností, se řadí například:

  1. Nemoci srdce a cév (tzv. kardiovaskulární choroby): Příkladem může být zvýšený krevní tlak, cévní mozková příhoda, infarkt myokardu či ischemická choroba srdeční.
  2. Diabetes 2. typu (cukrovka) a inzulinová rezistence 
  3. Onkologická onemocnění (rakovina)
  4. Metabolický syndrom 
  5. Artritida
  6. Zhoršení kvality spermií
  7. Pokles hladiny HDL („dobrého“) cholesterolu a zvýšení hladiny LDL („špatného“) cholesterolu
Starší muž se drží za srdce.
Nadměrný příjem trans mastných kyselin může vést k rozvoji srdečních chorob. Zdroj: Shutterstock.

Před koupí margarínu si pečlivě prostudujte složení

Pokud si chcete margarín koupit, nejdříve si důkladně projděte složení. Pozor si dávejte zejména na výrobky, v nichž se nachází takzvané částečně ztužené tuky (výrobci někdy používají rovněž pojem částečně hydrogenované tuky). Z plně ztužených tuků nemusíte mít nikterak výraznou obavu, neboť v nich zpravidla žádné trans mastné kyseliny nenajdete. Klíčové je tedy slovo částečně.

Kromě částečně ztužených tuků se v margarínech mohou nacházet taktéž umělá barviva či nadměrné množství omega 6 mastných kyselin.

Trans mastné kyseliny se mohou nacházet i v dalších potravinách

Margaríny nejsou ani zdaleka jedinou potravinou, ve které je možné na trans mastné kyseliny narazit. Tyto látky můžete objevit rovněž v dalších vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, mezi něž patří kupříkladu brambůrky, sladkosti či hluboce zmražená jídla.