Levná potravina, která omlazuje pleť, svaly a orgány. Babičky ji považovaly za tajný elixír zdraví

Přidat na Seznam.cz

Nejenom krémy a další přípravky proti stárnutí stačí na to, abyste se udrželi fit i ve starším věku. Zařaďte do svého jídelníčku tuto levnou potravinu. Zajistíte si tak svěží vzhled i skvělou kondici.

Pouhých 10 Kč. Přesně tak málo vám stačí na přípravu jedné porce zázračné potraviny, která při pravidelné konzumaci zpomaluje stárnutí. Pohanka je pseudoobilovinou, která původně pochází z jihovýchodní části Asie. Jedná se o jednoletou rostlinu, která dorůstá maximálně 1 metru. Z bílých až narůžovělých květů po odkvětu rostou drobná trojúhelníková semena. Ta jsou následně zpracována a připravena ke konzumaci. Ta je možná buď v podobě mouky nebo celých semen. Kromě toho, že lze pohanku přidat na talíř jako plnohodnotnou přílohu, je také oblíbenou součástí různých těst a slouží jako zahušťovadlo.

Zpomalení stárnutí svalů, pleti i orgánů

Antioxidanty, minerály a různé vitamíny. Toto základní složení pohanky přispívá ke zpomalení stárnutí. V pohance se konkrétně nachází rutin a flavonoidy. Dva silné antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Tento proces může znít složitě, zjednodušeně jde o to, že antioxidanty zabraňují poškození buněk, DNA i dalších struktur. Díky tomu dochází ke zpomalení stárnutí nejenom pleti, ale i svalů či orgánů.

V kondici pohanka člověka udržuje i díky podpoře zdraví a elasticity cév. Správné proudění krve zajišťuje prokrvení a vyživení buněk. Protože pohanka udržuje nízký glykemický index, snižuje se riziko onemocnění cukrovkou 2. typu. Díky udržení stabilní hladiny cukru v krvi je tato surovina vhodná i jako příloha pro diabetiky.

Do jídelníčku pohanku přidejte každý týden

Dalším z benefitů pohanky je vysoký obsah vlákniny. Ta podporuje správné trávení i detoxikaci těla. Eliminací škodlivých látek dochází k lepší absorpci živin, což vede k celkové vitalitě i podpoře zdraví pleti. A to nejenom v mládí, ale i ve starším věku.

Velkým přínosem je pravidelná konzumace pohanky i pro naši pokožku. Kombinace hořčíku, železa, zinku či pohanky podporuje zdraví kůže. Díky tomu je i v pozdějším věku zaručena pružnost a zdraví pokožky i pleti. Zařadíte-li pohanku do svého jídelníčku alespoň jednou týdně, dokážete zpomalit stárnutí pleti. Zapomínat ovšem nesmíte ani na pravidelnou a kvalitní péči o vaši pokožku.

Starší žena s doplňkem stravy.
Při pravidelné konzumaci pohanky nemusíte brát doplňky stravy na pleť. Zdroj: Shutterstock

Nahradí rýži a připravíte z ní i chutnou snídani

Pohanku lze konzumovat na mnoho způsobů. Jejím velkým benefitem je příprava doslova do pár minut. Ve vodě se vaří podobně dlouho jako rýže. A sice okolo 10 minut. Pro lepší chuť takto připravenou pohanku můžete po uvaření lehce osmažit na oleji nebo másle. Pohanku lze připravit také nasladko. Pohankovou kaši ochucenou skořicí a doplněnou ovocem oslaďte medem nebo jinými přírodními sladidly. Protože je bezlepkovou, pochutnají si i lidé s intolerancí na lepek.

Málo známým, přesto velmi chutným receptem jsou pohankové placky. Sladkou nebo slanou variantu lze připravit buď z vařené pohanky nebo pohankové mouky. Pro zahuštění přidejte lžičku celozrnné mouky, vajíčko, sůl a pepř. Sladkou variantu nepepřete, pepř naopak nahraďte medem nebo jiným cukrem. Slané i sladké placky si můžete vychutnat ke svačině, snídani i večeři. Na oběd si můžete připravit pohankové rizoto. Ve vašem oblíbeném receptu na rizoto jednoduše vyměňte rýži za pohanku. Uvidíte, že bude chutnat skvěle.

Muž a žena, kteří večeří.
Příprava pohanky není nijak složitá. Zdroj: Shutterstock

Pohanka mile překvapí svou nízkou cenou

Pohanka je chutnou surovinou, kterou lze jednoduše přidat do jídelníčku diabetiků i lidí trpících intolerancí na lepek. Kromě toho, že si pochutnáte, podpoříte i zdraví svého organismu a zabráníte jeho stárnutí. Kvůli lepšímu vzhledu pleti i pokožky nemusíte kupovat drahé krémy. Stačí jídelníček obohatit o tuto levnou surovinu.