Levná potravina, která omlazuje pleť, svaly a orgány. Babičky ji považovaly za tajný elixír zdraví
Nejenom krémy a další přípravky proti stárnutí stačí na to, abyste se udrželi fit i ve starším věku. Zařaďte do svého jídelníčku tuto levnou potravinu. Zajistíte si tak svěží vzhled i skvělou kondici.
Pouhých 10 Kč. Přesně tak málo vám stačí na přípravu jedné porce zázračné potraviny, která při pravidelné konzumaci zpomaluje stárnutí. Pohanka je pseudoobilovinou, která původně pochází z jihovýchodní části Asie. Jedná se o jednoletou rostlinu, která dorůstá maximálně 1 metru. Z bílých až narůžovělých květů po odkvětu rostou drobná trojúhelníková semena. Ta jsou následně zpracována a připravena ke konzumaci. Ta je možná buď v podobě mouky nebo celých semen. Kromě toho, že lze pohanku přidat na talíř jako plnohodnotnou přílohu, je také oblíbenou součástí různých těst a slouží jako zahušťovadlo.
Zpomalení stárnutí svalů, pleti i orgánů
Antioxidanty, minerály a různé vitamíny. Toto základní složení pohanky přispívá ke zpomalení stárnutí. V pohance se konkrétně nachází rutin a flavonoidy. Dva silné antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Tento proces může znít složitě, zjednodušeně jde o to, že antioxidanty zabraňují poškození buněk, DNA i dalších struktur. Díky tomu dochází ke zpomalení stárnutí nejenom pleti, ale i svalů či orgánů.
V kondici pohanka člověka udržuje i díky podpoře zdraví a elasticity cév. Správné proudění krve zajišťuje prokrvení a vyživení buněk. Protože pohanka udržuje nízký glykemický index, snižuje se riziko onemocnění cukrovkou 2. typu. Díky udržení stabilní hladiny cukru v krvi je tato surovina vhodná i jako příloha pro diabetiky.
Do jídelníčku pohanku přidejte každý týden
Dalším z benefitů pohanky je vysoký obsah vlákniny. Ta podporuje správné trávení i detoxikaci těla. Eliminací škodlivých látek dochází k lepší absorpci živin, což vede k celkové vitalitě i podpoře zdraví pleti. A to nejenom v mládí, ale i ve starším věku.
Velkým přínosem je pravidelná konzumace pohanky i pro naši pokožku. Kombinace hořčíku, železa, zinku či pohanky podporuje zdraví kůže. Díky tomu je i v pozdějším věku zaručena pružnost a zdraví pokožky i pleti. Zařadíte-li pohanku do svého jídelníčku alespoň jednou týdně, dokážete zpomalit stárnutí pleti. Zapomínat ovšem nesmíte ani na pravidelnou a kvalitní péči o vaši pokožku.

Nahradí rýži a připravíte z ní i chutnou snídani
Pohanku lze konzumovat na mnoho způsobů. Jejím velkým benefitem je příprava doslova do pár minut. Ve vodě se vaří podobně dlouho jako rýže. A sice okolo 10 minut. Pro lepší chuť takto připravenou pohanku můžete po uvaření lehce osmažit na oleji nebo másle. Pohanku lze připravit také nasladko. Pohankovou kaši ochucenou skořicí a doplněnou ovocem oslaďte medem nebo jinými přírodními sladidly. Protože je bezlepkovou, pochutnají si i lidé s intolerancí na lepek.
Málo známým, přesto velmi chutným receptem jsou pohankové placky. Sladkou nebo slanou variantu lze připravit buď z vařené pohanky nebo pohankové mouky. Pro zahuštění přidejte lžičku celozrnné mouky, vajíčko, sůl a pepř. Sladkou variantu nepepřete, pepř naopak nahraďte medem nebo jiným cukrem. Slané i sladké placky si můžete vychutnat ke svačině, snídani i večeři. Na oběd si můžete připravit pohankové rizoto. Ve vašem oblíbeném receptu na rizoto jednoduše vyměňte rýži za pohanku. Uvidíte, že bude chutnat skvěle.

Pohanka mile překvapí svou nízkou cenou
Pohanka je chutnou surovinou, kterou lze jednoduše přidat do jídelníčku diabetiků i lidí trpících intolerancí na lepek. Kromě toho, že si pochutnáte, podpoříte i zdraví svého organismu a zabráníte jeho stárnutí. Kvůli lepšímu vzhledu pleti i pokožky nemusíte kupovat drahé krémy. Stačí jídelníček obohatit o tuto levnou surovinu.