Jsem výživový poradce a nikdy bych nejedl tuto potravinu. Češi ji milují, ale ničí zdraví
Téma zdravé stravy je velmi aktuální a začíná se o něj zajímat stále více lidí. U toho to bohužel mnohdy končí, neboť někteří jedinci si sice o zdravé stravě čas od času něco přečtou, ale následně dají stejně přednost svému oblíbenému pokrmu, i když vědí, že jeho častá konzumace může mít negativní vliv na lidské zdraví.
U občanů České republiky to platí obzvláště. Celá řada pokrmů a konzumních návyků, které jsou pro Čechy typické, se totiž pojí s dlouhými zástupy rizik, což dokazují i rozsáhlé a spolehlivé vědecké studie. O alkoholu, kterému náš národ bohužel holduje ve velkém, se již hovořilo mnohokrát. To samé platí o uzeninách, cigaretách (i elektrických), zákuscích a jiných sladkostech, limonádách, smažených jídlech či vysoce průmyslově zpracovaných potravinách. Mnohdy se ovšem zapomíná na potraviny jako snídaňové cereálie nebo müsli tyčinky, které se mohou tvářit velmi zdravě, i když velmi často nemají v kategorii „zdravá výživa“ v žádném případě co dělat. Proč tomu tak je?
Cereálie se tváří zdravě, ale za jejich přetvářkou se ve skutečnosti skrývá celá řada nezdravých látek
Snídaňové cereálie jsou mnohdy oblečené do honosně vypadajících kabátů, na nichž se mnohdy hrdě skví velmi křiklavé nápisy o tom, jaké všechny vitamíny, minerály a další zázračné prvky uvnitř najdete. Ačkoliv je však pravdou, že do cereálií se tyto zdraví prospěšné látky skutečně přidávají velmi často, rozhodně to z nich automaticky nedělá zdravou potravinu.
V cereáliích se totiž kromě přísad, které mají na lidské zdraví příznivý vliv, zpravidla vyskytuje i celá řada látek z opačné strany spektra. Nezřídka jim vévodí cukr či jeho podobně škodlivé náhražky.
To svými slovy potvrzuje i výživový poradce, který si přál zůstat v anonymitě: „Pod pojmem cereálie si mnoho lidí s trochou nadsázky představuje zdravotní zázrak, díky jehož konzumaci by si měli zajistit pevné zdraví po celý zbytek života. Jenže pravda je taková, že cereálie mohou být velmi zrádné. Určitě na trhu najdete i zdravé varianty, ale tímto přívlastkem se rozhodně nedají označit všechny dostupné cereálie. Spousta z nich je plná cukru a dalších uměle přidaných látek, které dokáží v lidském těle udělat nehezkou paseku.“

Před pořízením cereálií se podívejte na složení
Abyste předešli kupování nezdravých cereálií, je třeba vědět, na co se při výběru zaměřit. Výběr tohoto typu potravin nemusí být ve skutečnosti žádná raketová věda.
V první řadě se podívejte na tabulku nutričních hodnot a pátrejte po položce „z toho cukry“. Jakmile díky této tabulce zjistíte, že množství cukrů v balení přesahuje hodnotu 25 gramů na 100 gramů, raději dejte od daných cereálií ruce pryč. Respektive na ně nahlížejte spíše čistě jako na sladkost než jako na zdravou potravinu. Podle toho k nim přistupuje i v rámci konzumace, což v překladu znamená, že byste je měli jíst pouze velmi střídmě.
Je třeba si uvědomit, že doporučená denní dávka cukru činí podle Světové zdravotnické organizace zhruba 50 gramů. American Heart Association pak doporučuje dávky ještě nižší – 37,5 gramu pro muže a 25 gramů pro ženy.

Pozor i na müsli tyčinky
Kromě cereálií si pečlivě před pořízením proklepávejte i müsli tyčinky, o nichž platí víceméně to samé. Není výjimkou, že v nich objevíte i více než 40 gramů cukru na 100 gramů výrobku, což už je alarmující číslo. V takovém případě stačí sníst denně pár tyčinek a váš příjem cukru bude výrazně nad doporučenou denní dávkou.
Zdroje: svetzeny.cz, ireceptar.cz