Jsem hasič a nikdy bych doma neměl tuto věc. Přitom ji má skoro každý Čech v kuchyni

Přidat na Seznam.cz

Za uplynulý rok zaevidovali hasiči v České republice celkem 17 695 požárů, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Navíc se jedná pouze o zaznamenané případy. To v překladu znamená, že číslo, které přesně odpovídá realitě, může být ještě o něco vyšší.

Z toho částečně vyplývá, že stále existuje nemalé množství lidí, kteří dostatečně nedbají na prevenci vzniku požárů. Samozřejmě za vznik některých požárů nemohou lidé, nýbrž příroda, avšak takových případů není v České republice mnoho, neboť horké a suché počasí hrozí takřka jen v letních měsících. Pravdou tedy je, že velká část všech požárů v Česku začíná v domácnostech. Na vině mohou být kupříkladu chyby při vaření, zkraty spotřebičů, nepozorní kuřáci atd. Zatímco s některými faktory, které ovlivňují riziko vzplanutí ohně, víceméně nelze pracovat, jiné můžete ovlivnit relativně snadno. Stačí se zbavit některých věcí, v jejichž moci je požár způsobit, a rovněž dbát na prevenci. O kterých věcech je řeč a jaká preventivní opatření vás mohou před vznikem požáru zachránit?

Zbavte se zástěr a taktéž tohoto typu sporáku, radí hasič

Pokud má někdo naprosto skvělý přehled o tom, které předměty byste mít doma neměli, neboť se mohou zasloužit o vzplanutí ohně, bude to s vysokou pravděpodobností příslušník Hasičského záchranného sboru České republiky. Ten se podělil o několik rad, které byste si měli zcela jistě vyslechnout. Mohou vám zachránit nejen domácnost, ale potenciálně i život.

„Členem Hasičského záchranného sboru jsem již lehce přes 20 let, a tak jsem zažil opravdu již spoustu výjezdů. Pokud bych měl vyzdvihnout věci, které za vznikem požáru stojí velmi často, určitě bych nemohl opomenout plynové sporáky. Ty se stále nacházejí v relativně dlouhé řadě českých domácností, ale kdyby si lidé opravdu uvědomovali riziko, které se s tímto typem sporáků pojí, určitě by minimálně uvažovali o jejich výměně. Musím se přiznat, že i já jsem kdysi měl doma plynový sporák a ačkoliv jsem věděl o jeho potenciální nebezpečnosti, delší dobu jsem to nijak neřešil. Pak jsem ovšem přešel od Policie ČR k Hasičskému záchrannému sboru a časem jsem dospěl k závěru, že mít doma plynový sporák je až příliš velký hazard. Pozor bych si dal zejména na starší plynové sporáky, které mohou být obzvláště nebezpečné. Úplně nejrizikovější pak je, když takové sporáky vlastní důchodci či obecně lidé pokročilejšího věku. U nich se totiž ve srovnání s mladými a zdravými lidmi mnohem snáze stane, že zapomenou vypnout plyn. V takovém případě může být katastrofa na světě dříve, než si stihnou na svou chybu vzpomenout. Kromě plynového sporáku pak existují ještě další věci, na které bych si dal pozor, i když bych je nutně nevyhazoval – spíše jen přesunul. Řeč je kupříkladu o různých látkových ubrusech a zástěrách, které má celá řada lidí přímo u spotřebičů, jež jsou zdrojem vysokých teplot. Ty bych raději přesunul někam do skříně.“

Hasiči při hašení ohně.
Hasiči mají mnohdy dlouhá léta praxe, a tak ví naprosto přesně, čemu se vyvarovat. Zdroj: Shutterstock.

Tyto věci byste naopak doma mít měli

Zatímco u některých předmětů ve vaši domácnosti byste měli pečlivě zvážit, zda se jich není na čase zbavit, u jiných byste měli udělat přesný opak. Abyste předešli požárům, měli byste mít doma tyto věci:

  1. Hasicí přístroj
  2. Požární deka
  3. Jedlá soda nebo sůl
  4. Vlhká utěrka
  5. Funkční požární hlásič
  6. Manuál o tom, jak postupovat při požáru
Požární deka.
Požární deka se vám může hodit. Zdroj: Shutterstock.

Nikdy nehaste olej vodou

Tip na závěr zní: V žádném případě nehaste rozpálený oheň vodou. Tímto činem byste mohli požár výrazně rozšířit, což není v žádném případě žádoucí.

Zdroje: svetkreativity.cz, hasicovo.cz