Mnoho Čechů je pyšných na tento tradiční strom a netuší že je jedovatý. Ani pod něj nesedejte
Asi každý, kdo má alespoň trochu prostornou zahradu, do ní vysadil nějaký strom. Jejich koruna poskytuje stín, chrání zahrádku před větrem a mnohé z těchto dřevin navíc poskytnou chutné a zdravé plody.
České zahrady jsou plné různých ovocných dřevin. Nejčastěji zde najdeme jabloně, hrušně, třešně, švestky, nebo třeba ořešáky. Málokdo si však uvědomuje, že ačkoliv jsou plody jedlé a doplní nám mnoho vitamínů a důležitých živin, zbytek rostliny už tak neškodný a bezpečný být nemusí. Mezi jedovaté rostliny tak nepatří pouze exotické keře, ale i některé tradiční dřeviny, které rostou v našich končinách od nepaměti.
Jednou z nich je i takový typický symbol českých zahrad. Jeho plody jsou ceněné především v kuchyni, využívají se k pečení, vaření a přípravě různých sezónních delikates. I dřevo je hojně zpracováváno, zejména v nábytkářství a řezbářství. Některé části tohoto stromu mohou mít dokonce léčivé účinky, existuje však jeden důvod, proč si pod tento strom raději nesedat.
Strom, který negativně působí na své okolí
Ořešák královský či vlašský (Juglans regia) dokáže aktivně ovlivňovat své okolí. Jde u určitou formu konkurenčního boje. Strom je velký, má rozkladitou korunu a silný kmen, Potřebuje tak nejen dost prostoru, ale i živin. Stejně jako některé další rostliny si tak vyvinul určitý mechanismus, jak si zajistit, že v jeho okolí neporostou další konkurenční rostliny.
Kořeny, listy a dokonce i slupky plodů ořešáku obsahují látku zvanou juglon. Ta je toxická pro mnoho druhů rostlin. Jevu, kdy nějaký druh rostliny produkuje podobné látky potlačující růst dalších rostlin v okolí, říkáme alelopatie.

Jak funguje juglon?
- Juglon se vylučuje především z kořenů. Odtud se následně dostává do půdy a zabraňuje klíčení či dalšímu růstu okolních rostlin.
- Podobné účinky mají také listy, které na podzim ze stromu opadávají a rozkládají se v okolí. Proto bychom je nikdy neměli ukládat na kompost. Naopak se dají skvěle využít například k mulčování uliček mezi záhony, protože potlačí růst plevele.
- Juglon obsahují i slupky plodů. Ořech se skořápkou je jedlý, nicméně slupka, která ho objímá a po dozrání zčerná a rozloží se, obsahuje pravděpodobně nejvyšší koncentraci této látky. Slupky tak mohou být nebezpečné nejen pro rostliny, ale i pro lidi a zvířata.
Mnoho běžných zahradních rostlin je na juglon velmi citlivých. Ovocné stromy a keře i většina druhů zeleniny pod tímto stromem nebo v jeho blízkosti vůbec neprospívají. Některým okrasným druhům ale tato látka nevadí. K ořešáku tak můžete vysadit například zlatici, šeřík, nebo některé odolnější druhy travin.

Proč není dobré sedět pod tímto stromem?
Ořešáky mají bohatou korunu a jsou tak oblíbeným útočištěm pro všechny, kteří hledají úkryt před horkými slunečními paprsky. Mnoho lidí tak pod těmito stromy rádo sedá, případně pod nimi lehají psi a další domácí zvířata. V některých případech však může být takový pravidelný pobyt pod ořechem spíše zdraví škodlivý.
Mezi možné zdravotní problémy patří například bolesti hlavy a nevolnosti. Juglon se totiž uvolňuje do půdy, a z ní následně i do okolního vzduchu. Mezi další potíže patří různé kožní reakce, které vznikají po kontaktu s listím nebo se zelenými slupkami plodů. Citlivější lidé tak mohou zaznamenat podráždění pokožky, vyrážky či nepříjemné alergické reakce.
Ořešáky jsou potenciálně nebezpečné i pro domácí zvířata. Ta mohou doplatit na toxicitu slupek, které někteří jedinci konzumují. U některých zvířat může dojít nejen k zažívacím problémům, ale i k otravě s fatálními následky.
Mnoho lidí naopak nedá na posezení pod ořešákem dopustit a vysazují do například i nad výběhy pro slepice či nad králíkárny. Důvodem je fakt, že listy údajně odpuzují komáry a další hmyz, který znepříjemňuje pobyt venku lidem i domácím zvířatům.
Zdroje: Jutarnji.hr, Zemepisec.cz