Co se jedlo za socialismu: Poznáváte tyto retro pochoutky?
V období socialismu nebyla celá řada potravin, které dnes na pultech obchodů vídáme naprosto běžně, takřka vůbec k sehnání. Kuchaři a kuchařky si tak museli při přípravě pokrmů většinou vystačit s úzkou skupinou ingrediencí, které byly v danou chvíli dostupné.
Přesto se snažili být kreativní, díky čemuž se na talíři objevovaly velmi zajímavé kombinace. Některé z nich přinášely po dlouhé roky chuťovým pohárkům Čechů radost, jiné vzbuzovaly u konzumentů spíše zděšení. Pokud chcete pocítit vlnu nostalgie, pojďte si zavzpomínat na retro pokrmy, které se za socialismu připravovaly naprosto běžně, a taktéž potraviny, které se tehdy vyskytovaly na pultech obchodů.
Kapustové karbanátky
Za socialismu jste se mohli naprosto běžně setkat taktéž s kapustovými karbanátky. Jednalo se o smažený kapustový list v trojobalu. Zpravidla se do něho přidávalo i mleté nebo uzené maso.
Šunkové závitky v aspiku
V žádném případě by se nemělo zapomínat ani na šunkové závitky v aspiku, které jsou tradičním produktem české a slovenské kuchyně. V těchto závitcích zpravidla nechyběly kromě rosolu a šunky ani kyselé okurky, vejce či hrášek.
Žvýkačky Pedro
V roce 1968 se v závodě ve Velimi začaly vyrábět žvýkačky Pedro, které se o několik let později staly naprostým hitem. Po sametové revoluci přezvala jejich výrobu známá společnost Nestlé, která je ovšem brzy (již v roce 1994) přestala produkovat.
Na pulty obchodů se tak vrátily až relativně nedávno, kdy je začala vyrábět společnost Candy Plus.
Katův šleh
Takzvaný katův šleh patřil k pokrmům, které se za socialismu velmi často objevovaly na jídelních lístcích restaurací. Vzestup tohoto pikantního jídla se datuje do období okolo roku 1965.
Zajímavý, avšak určitě ne zrovna vábivý fakt je, že za pálivou chuť tehdejší kuchaři velmi často schovávali starší kousky masa, kterých se potřebovali co nejdříve zbavit.

Okurková omáčka
V období socialismu se na stole velmi často objevila například okurková omáčka. Zatímco tehdy si na ní však celá řada lidí libovala, dnes už u příliš dlouhého zástupu strávníků neboduje.
Pokud byste si chtěli tento pokrm připravit a připomenout si jej (pokud patříte mezi zástupce mladší generace, tak možná spíše zcela poprvé vyzkoušet), můžete tak bez sebemenších potíží učinit. Příprava okurkové omáčky totiž není žádná raketová věda. Taktéž ingredience jsou velice dobře dostupné.
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat:
- Čerstvé, oloupané a najemno nastrouhané okurky
- Zakysanou smetanu
- Jogurt
- Majonézu
- Citronovou šťávu
- Petrželku
- Kopr
- Sůl
- Koření dle chuti
Postup je pak následovný:
- Do hrnce rozpusťte máslo.
- Přidejte nastrouhané okurky.
- Vařte přibližně 5 až 6 minut, dokud nebudou měkké.
- Po uplynutí této doby přidejte mouku.
- Ingredience promíchejte tak, aby se vytvořila hustá směs.
- Přilijte zeleninový vývar a smetanu.
- Vařte přibližně dalších 10 minut. Během této doby nezapomínejte na pravidelné míchání.
- Jakmile omáčka dostatečně zhoustne, máte hotovo. Dobrou chuť!
Paštika Májka
Legendární paštika Májka patří k těm potravinám, které přežily socialismus a na pultech obchodů jsou k nalezení do dnešního dne. Výroba tohoto vepřového krému započala již v roce 1965. Nyní má výrobu tohoto známého produktu na starosti společnost Hamé.

Dezert Termix
Termix je tvarohový dezert, který se může v České republice a na Slovensku pyšnit skutečně velmi dlouhou tradicí. Vyrábí se již od roku 1976, kdy jej začaly produkovat Polabské mlékárny v Poděbradech. Nyní je největším výrobcem této sladké pochoutky společnost Mlékárna Kunín.
Zdroje: cs.wikipedia.org, ireceptar.cz, apetitonline.cz