Chutná, zdravá a teď ve slevě: Tato ryba plná prospěšných látek je nyní v supermarketech za 20 Kč

Přidat na Seznam.cz

Slevy v supermarketech se týkají také ryb. Na těch si nejen pochutnáte, zároveň jejich konzumací prospějete svému tělu. V současné době je v akci druh, který ani nemusíte vařit. 

Většina druhů ryb je považována za zdravé. Již naše babičky věděly, že je rybí tuk zdravým a prospívá našemu organismu. Rybou, kterou v současné době pořídíte za výhodnější cenu v nejednom supermarketu, je i uzená makrela. Ta je známá pro svou typickou chuť a jemné masíčko. Málokdo ale ví, že její pravidelná konzumace přispívá i našemu zdraví. Můžete si tak pochutnat a zároveň i udělat něco dobrého pro svůj organismus. 

Uzená makrela je zbožím, které se pravidelně objevuje v akčních nabídkách. Nyní ji lze levně pořídit v Bille nebo Albertu. Máte-li oblíbený jiný supermarket, určitě se v blízké době v akci objeví i tam. Ve slevě 100 gramů koupíte maximálně za 19,90 Kč.

Ogrilovaná makrela s citronem.
Makrela obsahuje nejeden minerál a vitamín. Zdroj: Shutterstock

Bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin 

Stejně jako další ryby, i makrela je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Ty na náš organismus mají řadu pozitivních účinků. Mezi omega-3 mastné kyseliny, které makrela obsahuje, patří ALA neboli alfa-linolenová kyselina, EPA neboli eikosapentaenová kyselina a DHA neboli dokosahexaenová kyselina. Všechny tyto kyseliny jsou nezbytné pro fungování našeho organismu. Problém je v tom, že je naše tělo nedokáže vyrobit. 

Je tak nutné konzumovat dostatek surovin, které je obsahují. Díky pravidelné konzumaci omega-3 mastných kyselin je podpořeno zdraví našeho srdce. Kyseliny mají protizánětlivé účinky a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Zároveň podporují funkci mozku a duševního zdraví. Omega-3 mastné kyseliny podporují paměť i naši koncentraci. Jejich dostatečná konzumace zlepšuje i zdraví naší pokožky. Té se tak vyhýbají různé záněty, zmírňují se ekzémy, akné či psoriáza. 

Silnější imunita s vitaminem D a energie díky vitamínu B12

Dalším, co makrela ve velkém obsahuje, je vitamín D. I u tohoto vitamínu si musíme uvědomit, že jej naše tělo sice zvládne vyrobit, musí jej ale alespoň získat ze slunce. Další možností jsou potraviny nebo doplňky stravy. Vitamín D má vliv na fungování našeho imunitního systému. Podporuje také zdraví srdce a především pak zdraví našich kostí. Vitamín D je nezbytným vitamínem pro vstřebávání vápníku a fosforu v trávicím traktu. 

To vitamín B12 hraje klíčovou úlohu v našem nervovém systému. Bez tohoto vitamínu by nedocházelo k tvorbě myelinu, ochranné vrstvy našich nervových vláken. Zároveň B12 podporuje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. V případě nedostatku vitamínu B může dojít k projevům anémie, únavy, slabostem či depresím a rychlým změnám nálad. 

Uzená i čerstvá makrela mají při pravidelné konzumaci výrazný podíl na zdraví našeho trávicího systému. Konkrétně makrela pomáhá zlepšit vstřebávání živin. Mohou za to především zdravé tuky a také bílkoviny. Právě kvalitní bílkoviny zajišťují správnou funkci trávicího systému. Podílejí se na obnově buněk a také pomáhají produkovat enzymy nezbytné pro správné trávení. Častou konzumací makrely podpoříte i zdraví střevní mikroflóry. Ta zabraňuje nadýmání či zácpě a plynatosti. 

Makrela uvařená s rajčaty.
Rybu můžete upéct i připravit zastudena. Zdroj: Shutterstock

Makrelu lze připravit na různé způsoby 

Uzenou makrelu lze pořídit prakticky v každém ze supermarketů. Aby její jezení nebyla nuda, připravte si ji na různé způsoby. Možností je například sendvič s uzenou makrelou. Ten doplňte o oblíbenou zeleninu a omáčku. Uzenou makrelu můžete také přidat do různých salátů. Skvěle propojení chutí funguje s vařenými bramborami nebo pórkem. Makrelu zkuste přidat do těstovin a podávat ji můžete i s bramborovým pyré. 

Máte-li rádi originální a neokoukané chutě, vyzkoušejte i jednoduchou pomazánku z uzené makrely. Tu rozmačkejte, smíchejte s tvarohem, zakápněte citronovou šťávou, přidejte najemno nakrájenou cibuli a dochuťte solí a pepřem. 

Zdroje: BBC, AlesHamka, Kupi, Sciencedirect