Chcete se vyhnout mrtvici? Toto ovoce byste měli jíst každý den

Přidat na Seznam.cz

Mrtvice je nebezpečným onemocněním, které pacienta může poznamenat na celý život. Obáváte-li se této mozkové příhody i vy, zařaďte do svého jídelníčku bobulovité ovoce plné antioxidantů a vitamínů. 

Mrtvice je takzvanou cévní mozkovou příhodou. Tedy onemocněním, které vzniká po náhlém ucpání cév nebo po jejich prasknutí. Podle toho, k jakému zdravotnímu problému dojde, rozlišujeme dva druhy mrtvice. A sice ischemickou a hemoragickou. 

Každá z mrtvic má jiné příznaky 

Ischemická mrtvice je nejčastějším typem tohoto zdravotního problému. Vzniká ve chvíli, kdy dojde k ucpání cév, které zásobují mozek krví. Ve většině případů k tomu dochází kvůli krevní sraženině, která blokuje průtok krve v cévách. To zapříčiní nedostatek živin a kyslíku v mozku, což vede k poškození jeho buněk. Již po několika minutách přitom dochází k odumírání mozkové tkáně. 

Hemoragická mrtvice je vyvolána prasknutím cévy v mozku. Kvůli tomu dochází k úniku krve do mozkového prostoru, což vyvolává krvácení do mozku. Způsobený tlak na okolní mozkovou tkáň vede k poškození mozkových buněk. 

U ischemické mrtvice se objevují náhlé příznaky jako je neschopnost ovládat jednu z částí těla, potíže s mluvením, slabost nebo poruchy zraku či ztráta rovnováhy. Hemoragická mrtvice bývá většinou náhlejší. Objevují se při ní bolest hlavy, zvracení, problémy s dýcháním či zadrhávání řeči. Každá z těchto forem mrtvice se ale u jednotlivců projevuje individuálně. Tak jako tak je nutné při jakýchkoliv potížích ihned vyhledat lékaře. 

Existuje i situace, kdy není na člověku pozorován prakticky žádný příznak. Jedná se o takzvanou tichou mrtvici. Ta přichází velmi nenápadně. A i přesto, že mozek obvykle poškozuje jen minimálně, může i ona vést k dlouhodobým problémům jak s motorickými funkcemi, tak i pamětí. 

Muž sedící na posteli s bolestí hlavy.
Mrtvice se u každého z nás může projevit různě. Zdroj: Shutterstock

Každý den do jídelníčku zařaďte toto ovoce

Mrtvice je jedním z nejzávažnějších onemocnění, na které ročně umírají tisíce lidí. Člověk proti ní může aktivně bojovat. Existuje jedno ovoce, které podpoří nejen zdraví, ale i nižší riziko tohoto onemocnění. Tím ovocem, které by měl člověk zařadit do svého pravidelného jídelníčku, jsou borůvky. 

Toto bobulovité ovoce je považováno za vynikajícího podporovatele zdraví nejen našeho mozku, ale i srdce. A to hned z několika důvodů. Borůvky aktivně bojují proti mrtvici svým složením: 

  1. Antioxidanty – Borůvky jsou bohaté na takzvané antokyany. Tedy látky, které pomáhají neutralizovat volné radikály způsobující poškození buněk a zánětů v těle. Snížení zánětů napomáhá ke zkvalitnění krevních cév. Je zvýšena jejich elasticita a podpořen správný oběhový systém, čímž je sníženo riziko mrtvice. 
  2. Vláknina – Vláknina není pouze látkou podporující zdravý trávicí systém. Pomáhá také udržet zdravou hladinu cholesterolu. Tím, že je v těle správný poměr zdravého HDL a nezdravého LDL cholesterolu, je zlepšeno zdraví cév. To vede ke snížení rizika onemocnění především ischemickou mrtvicí. 
  3. Vitamín K a C – Zajištění zdraví cév podporují právě tyto dva vitamíny. Jejich pravidelné užívání je prevencí k poškození cév. Vitamin K navíc podporuje správnou regulaci krevní srážlivosti. 
Dvě mísy plné borůvek.
Borůvky jsou ovocem plným antioxidantů. Zdroj: Shutterstock

Borůvky doplňte i o zdravý životní styl 

Nejde ale pouze o každodenní konzumaci borůvek. Podpořit správné fungování našeho organismu, a tedy i snížit riziko mrtvice, lze i dalšími způsoby. Výzkumy prokazují, že u lidí, kteří kouří, je riziko infarktu i mrtvice vyšší až o 50 %. Důležitý je také spánek, pravidelný pohyb a zdravý životní styl. Ve větším ohrožení jsou i lidé s cukrovkou. U nich jsou na místě pravidelné kontroly. Ty by měly zamezit nečekanému zhoršení zdravotního stavu. 

Zdroje: VZP, Nzip, Cpzp