Češi podceňují tuto luštěninu, přitom je nejzdravější a stojí pár haléřů
Luštěniny jsou běžnou součástí českého jídelníčku. Přesto existuje jedna, jejíž potenciál spousta z nás nevyužívá na maximum. Jde přitom o luštěninu, kterou pořídíme za pár korun a připravit z ní lze jídlo plné živin.
Pisum sativum, tak zní latinský název pro hrách. Ten si můžete vypěstovat i na vaší zahradě. Jenom si dejte při pěstování pozor na extrémní horka. Hrách má rád teplotu maximálně do 20 °C. Dařit se mu bude na místě s dostatečným slunečním zářením. Seje se a v měsících březnu či dubnu, možností je jeho vysetí již na podzim. Pokud nemáte zahradu, hrách lze pěstovat i na balkoně ve větším květináči.
Zástupce čeledi bobovitých
Hrách je jednou z luštěnin, která patří do čeledi bobovitých. Ta zahrnuje téměř 20 tisíc druhů. Mezi nejznámější z nich patří hrách, fazole nebo čočka, akácie či sója. Fazole a čočka jsou v české kuchyni hojně využívány. Své místo si zde našel i hrách. Typickou je pro Čechy hrachová kaše. Ta se klasicky podává s uzeným masem a smaženou cibulkou. Do pár minut lze připravit také hrachovou polévku. Jen je nutné hrách na několik hodin namočit do vody kvůli změknutí. Méně tradiční v našich končinách je příprava hummusu z hrachu. Jeho uvaření je přitom velmi jednoduché. Stačí uvařený hrách rozmixovat a přidat sůl a koření spolu s citronovou šťávou.

Chutná náhražka masa plná bílkovin
Hrách je jednou z nejlevnějších luštěnin. I přes svou nízkou cenu se ale řadí k velmi výživným surovinám. Protože je hrách bohatým na bílkoviny, své místo si našel v rostlinné stravě. Často se používá jako alternativa masa. Ze žlutého hrachu je extrahován hrachový protein. Ten je následně zpracovány do burgerů, klobás a dalších alternativ masa. Neutrální chuť umožňuje ochucení přesně podle vašich představ.
Mezi nejznámější značky oblíbené v českých supermarketech patří Garden Gourmet nebo Beyond Meat. Málokdo to ví, z hrachu je připravováno i rostlinné hrachové mléko. To je alternativou pro ty, kdo mají intoleranci na mléko kravské.
Hrachové alternativy masa nejsou vhodné pouze pro vegany či vegetariány. Zařadit je můžete i do zdravého jídelníčku. Hrachové maso obsahuje velké množství bílkovin, zároveň je bez lepku, nezvyšuje cholesterol a jeho výroba má daleko nižší ekologickou stopu než maso.

Pravidelná konzumace hrachu dělá s člověkem divy
Hrách je surovinou, která při pravidelném zařazení do jídelníčku přináší našemu organismu samá pozitiva:
- Jedná se o bohatý zdroj bílkovin. Ten pomáhá s regenerací svalů. Zároveň je díky tomu vhodnou variantou pro vegetariány. A to díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin.
- Dostatek vlákniny podporuje správné fungování trávicího systému. Pravidelným zařazením hrachu je sníženo riziko zažívacích potíží. Naopak je podporováno pěstování zdravé střevní mikroflóry.
- Obecně je hrách plný antioxidantů a flavonoidů. Díky tomu dochází k ochraně cév a snížení rizika srdečních onemocnění. Zinek, vitamin C a různé antioxidanty posilují imunitní systém a účinně bojují profi infekcím. Hrách obsahuje i vitamíny skupiny B. Ty podporují metabolismus a celkovou energii člověka.
- Díky nízkému obsahu kalorií, zato ale s množství bílkovin a vlákniny, patří hrách mezi oblíbenou surovinu při hubnutí. I v dietním jídelníčku se jedná o surovinu, která dostatečně zasytí.
Hrách je bez diskuzí surovinou, která má své místo v české kuchyni. Jeho obliba ve vašich očích jistě vzroste i díky pozitivním účinkům na naše tělo. Zamilovat si ho můžete nejenom ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout. Pozitivní vliv má i na naše srdce a cévy.
Zdroje: BBC, Bezhladoveni