Češi podceňují tuto luštěninu, přitom je nejzdravější a stojí pár haléřů

Přidat na Seznam.cz

Luštěniny jsou běžnou součástí českého jídelníčku. Přesto existuje jedna, jejíž potenciál spousta z nás nevyužívá na maximum. Jde přitom o luštěninu, kterou pořídíme za pár korun a připravit z ní lze jídlo plné živin. 

Pisum sativum, tak zní latinský název pro hrách. Ten si můžete vypěstovat i na vaší zahradě. Jenom si dejte při pěstování pozor na extrémní horka. Hrách má rád teplotu maximálně do 20 °C. Dařit se mu bude na místě s dostatečným slunečním zářením. Seje se a v měsících březnu či dubnu, možností je jeho vysetí již na podzim. Pokud nemáte zahradu, hrách lze pěstovat i na balkoně ve větším květináči. 

Zástupce čeledi bobovitých

Hrách je jednou z luštěnin, která patří do čeledi bobovitých. Ta zahrnuje téměř 20 tisíc druhů. Mezi nejznámější z nich patří hrách, fazole nebo čočka, akácie či sója. Fazole a čočka jsou v české kuchyni hojně využívány. Své místo si zde našel i hrách. Typickou je pro Čechy hrachová kaše. Ta se klasicky podává s uzeným masem a smaženou cibulkou. Do pár minut lze připravit také hrachovou polévku. Jen je nutné hrách na několik hodin namočit do vody kvůli změknutí. Méně tradiční v našich končinách je příprava hummusu z hrachu. Jeho uvaření je přitom velmi jednoduché. Stačí uvařený hrách rozmixovat a přidat sůl a koření spolu s citronovou šťávou. 

Hrachová kaše v misce.
Klasickou přípravou nejen v Česku je hrachová kaše. Zdroj: Shutterstock

Chutná náhražka masa plná bílkovin 

Hrách je jednou z nejlevnějších luštěnin. I přes svou nízkou cenu se ale řadí k velmi výživným surovinám. Protože je hrách bohatým na bílkoviny, své místo si našel v rostlinné stravě. Často se používá jako alternativa masa. Ze žlutého hrachu je extrahován hrachový protein. Ten je následně zpracovány do burgerů, klobás a dalších alternativ masa. Neutrální chuť umožňuje ochucení přesně podle vašich představ. 

Mezi nejznámější značky oblíbené v českých supermarketech patří Garden Gourmet nebo Beyond Meat. Málokdo to ví, z hrachu je připravováno i rostlinné hrachové mléko. To je alternativou pro ty, kdo mají intoleranci na mléko kravské. 

Hrachové alternativy masa nejsou vhodné pouze pro vegany či vegetariány. Zařadit je můžete i do zdravého jídelníčku. Hrachové maso obsahuje velké množství bílkovin, zároveň je bez lepku, nezvyšuje cholesterol a jeho výroba má daleko nižší ekologickou stopu než maso.

Nemaso v obalu.
Oblíbená je výroba hrachového nemasa. Zdroj: Shutterstock

Pravidelná konzumace hrachu dělá s člověkem divy 

Hrách je surovinou, která při pravidelném zařazení do jídelníčku přináší našemu organismu samá pozitiva:

  1. Jedná se o bohatý zdroj bílkovin. Ten pomáhá s regenerací svalů. Zároveň je díky tomu vhodnou variantou pro vegetariány. A to díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin. 
  2. Dostatek vlákniny podporuje správné fungování trávicího systému. Pravidelným zařazením hrachu je sníženo riziko zažívacích potíží. Naopak je podporováno pěstování zdravé střevní mikroflóry. 
  3. Obecně je hrách plný antioxidantů a flavonoidů. Díky tomu dochází k ochraně cév a snížení rizika srdečních onemocnění. Zinek, vitamin C a různé antioxidanty posilují imunitní systém a účinně bojují profi infekcím. Hrách obsahuje i vitamíny skupiny B. Ty podporují metabolismus a celkovou energii člověka. 
  4. Díky nízkému obsahu kalorií, zato ale s množství bílkovin a vlákniny, patří hrách mezi oblíbenou surovinu při hubnutí. I v dietním jídelníčku se jedná o surovinu, která dostatečně zasytí.

Hrách je bez diskuzí surovinou, která má své místo v české kuchyni. Jeho obliba ve vašich očích jistě vzroste i díky pozitivním účinkům na naše tělo. Zamilovat si ho můžete nejenom ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout. Pozitivní vliv má i na naše srdce a cévy. 

Zdroje: BBC, Bezhladoveni