Dopřejte si ta nejlepší prosecca!
Francie má šampaňské (z regionu Champagne) a Itálie zase voje prosecco (z vesnice Prosecco na severu země). Druhé jmenované zažívá v posledních letech obrovský boom, a to nejen díky koktejlu Aperol Spritz, jehož je součástí. Toto lehké šumivé víno se hodí na zahradní párty i ke speciálním příležitostem. Na rozdíl od šampaňského je cenově dostupné.
Prosecco se vyrábí v oblasti Benátska, to vůbec nejkvalitnější se rodí mezi městy Conegliano a Valdobbiadene, druhá varianta pak u města Asolo. Vždy musí obsahovat aspoň 85 % odrůdy Glera (dřívě byla nazývána Prosecco, ale dnes už jde pouze o název vína), variabilita je v obsahu cukru a šumivosti.
Speciální metoda výroby prosecca
Šampaňské se vyrábí fermentací v láhvi, což je finančně náročná záležitost. Pro prosecco se používá metoda Charmat-Marinotti. Hrozny se sbírají brzy, dokud jsou kyselejší, vylisuje se šťáva a ta kvasí 8-10 dní v nerezových nádržích. Pak se přečerpá do utěsněné nádrže, přidají se kvasinky a cukr. Během procesu fermentace se uvolňuje oxid uhličitý, a tak vznikají bublinky. Druhá fermentace trvá aspoň měsíc. Ta nejlepší prosecca kvasí i několik měsíců, některá dokonce v lahvi, ale ta se už cenou blíží šampaňskému.
Prosecco na mnoho způsobů
Prosecco má ovocnou, svěží a jiskřivou chuť s ovocně-květinovým aroma. V Itálii ho pijí obvykle jako aperitiv, vždy dobře chlazené. Vynikající je ale také do koktejlů. Aperol Spritz jistě znáte, vyzkoušejte však prosecco i s citronovou šťávou a rybízovým likérem.
Prvním krokem je samozřejmě pořídit si dobré prosecco. Podívejte se do e-shopu VinoDoc s nabídkou luxusních vín. Všechna vína jsou opravdu pečlivě vybraná, provozovatelé e-shopu každoročně ochutnávají vzorky na výstavách, vinařských veletrzích a přímo v Itálii, aby pro vás vybrali to nejlepší. Ať už s ochutnáváním italských vín teprve začínáte, nebo jste náročný milovník, tady si určitě vyberete!