Slavné čokoládovny: Najdete je nejen ve Švýcarsku a Rakousku

Přidat na Seznam.cz

Vůně čokolády má zvláštní schopnost. Dokáže vrátit do dětství, zvednout náladu i z obyčejného dne udělat malý svátek. A co teprve, když se za ní vydáte na výlet. A nemusí to být jen v notoricky známém Švýcarsku. Vyrazit můžete i do Německa, Belgie, Rakouska nebo třeba do Skotska.

Švýcarsko, čokoládové srdce Evropy

Začněme klasikou, ve Švýcarsku. Tady se čokoláda bere vážně a čokoládovny často připomínají luxusní galerie.

V Curychu, jen kousek od jezera, stojí moderní Lindt Home of Chocolate. Interaktivní muzeum s největší čokoládovou fontánou na světě (1500 kilogramů tekoucí čokolády) vás provede historií výroby a nechá vás nahlédnout pod ruce mistrům čokolatérům. A pokud si troufnete, můžete si vytvořit i vlastní pralinku.

Trochu tradičnější atmosféru najdete v Brocu, kde sídlí Maison Cailler. Tahle čokoládovna patří mezi nejstarší ve Švýcarsku a během prohlídky se dozvíte, jaký byl přerod kakaových bobů na evropskou delikatesu. A hlavně si užijete ochutnávku na konci.

Vývěsní štít čokolaterie
Pokud se ocitnete v Bruselu, stojí za to podniknout čokoládovou túru. Zdroj: Shutterstock

Rakouský čokoládový maraton

O kousek dál, v rakouském Riegersburgu, sídlí čokoládovna Zotter. A to je úplně jiný zážitek. Tady je čokoláda nejen sladká, ale i etická. Zotter vyrábí fair trade čokoládu, pěstovanou bez chemie, a nebojí se experimentovat s chutěmi od levandule po dýňová semínka. Během prohlídky uvidíte celý proces od pražení bobů až po balení a můžete ochutnat přes 300 různých variací. Připravte se na čokoládový maraton.

Německé muzeum plné čokoládové historie

Pokud se někdy zatouláte do Kolína nad Rýnem, určitě si nenechte ujít tamní muzeum čokolády. Možná vás překvapí, že tahle sladká pochoutka má za sebou víc než pět tisíc let historie, a právě tím vás tu provedou.

A co je na tom nejlepší? Nejde jen o výstavu, ale můžete tu na vlastní oči vidět, jak se čokoláda opravdu vyrábí. Od kakaového bobu až po hotovou tabulku. Přes skleněnou stěnu můžete sledovat, jak se z kakaové hmoty rodí tabulky, figurky a bonbony. Nechybí ani čokoládová fontána a obchůdek, kde se možná neubráníte nákupu pár sladkostí na cestu.

Belgie, nekorunovaný král čokolády

Když se řekne belgická čokoláda, většina z nás si představí pralinky ve zlatých krabičkách. Právě díky nim je Belgie čokoládovou velmocí.

V Antverpách můžete navštívit Chocolate Nation, největší muzeum belgické čokolády, které kombinuje příběh, interakci i technologie. A pokud se ocitnete v Bruselu, stojí za to projít si samostatnou čokoládovou túru. Třeba po stopách značek jako Neuhaus, Marcolini nebo Mary Chocolatier. Žádné exkurze, žádné davy. Jen vy, město a čokoláda.

Sídlo Lindt čokolády
V Curychu, jen kousek od jezera, stojí moderní Lindt Home of Chocolate. Zdroj: Shutterstock

Francie a Spojené království

Francouzská značka Valrhona má své muzeum v Tain-l’Hermitage a patří mezi nejluxusnější čokoládové zážitky, které si můžete dopřát. Ochutnávky, workshopy, výstavy, všechno je tu laděné elegantně, jemně, prostě po francouzsku.

A pokud zamíříte až do Skotska, konkrétně do Edinburghu, můžete navštívit The Chocolatarium. Je to maličké muzeum, ale o to zábavnější. Kromě klasiky tu můžete ochutnat i čokoládu s haggisem (ano, čtete správně) a při workshopu si vyrobit vlastní tabulku podle chuti.

Cestování za čokoládou není jen o sladkostech. Je to malá kulturní výprava, během níž poznáte příběhy lidí, tradice a nové chutě. Takže až budete příště plánovat výlet, nezapomeňte, že mapy nejsou jen o hradech a horách. Někdy je fajn řídit se podle chuti. A když ta chuť vede k čokoládě? To je sázka na jistotu.

Zdroj: LA Times, Wikipedia, Yard Baker