Češi milují takto připravené brambory a vůbec netuší, jaké zlo to je

Přidat na Seznam.cz

Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně. Ovšem jejich příprava značně ovlivňuje naše zdraví. Při častém smažení brambor totiž může vzniknout mnoho škodlivých látek, včetně asi té nejznámější. Určitě se tak vyplatí popřemýšlet nad zdravějšími metodami, jak si chutné brambory připravit k obědu či večeři.

V našich končinách brambory jednoduše milujeme – máme je rádi v klasické vařené podobě, nepohrdneme však ani hranolkami, bramboráky či zapečenými bramborami. Většina české populace konzumuje brambory skutečně každý den a každý den si je také připravuje v různých formách. To je samozřejmě v pořádku, protože brambory obsahují důležité živiny v podobě například vlákniny. Nicméně zamysleli jste se někdy nad tím, jak brambory nejčastěji připravujete? Některé velmi oblíbené metody přípravy, jakou je třeba smažení, totiž mohou být pro naše zdraví škodlivé.

Akrylamid – neviditelný nepřítel

Právě jeho vznik je při přípravě brambor jedním z největších problémů. Akrylamid je chemická sloučenina, která se vytváří během vaření či smažení při vysokých teplotách nad 120 °C. U brambor pak vzniká především při jejich smažení či pečení do křupava. Takový způsob úpravy brambor s sebou může přinést nebezpečí v podobě karcinogenů, tedy látek zvyšujících riziko vzniku rakoviny.

Málo se možná ví, že akrylamid se nachází také v dalších poměrně běžně konzumovaných potravinách, které se připravují smažením – například v hranolkách nebo smažených bramborových lupínkách tzv. chipsech. Už jsme zmínili, že akrylamid lze považovat za karcinogen, proto pravidelná konzumace potravin s jeho obsahem může vést k dlouhodobějším zdravotním problémům. Strašákem je rovněž fakt, že mnohdy se problémy ukáží až po delším časovém úseku.

brambory
Brambory jsou nedílnou součástí českých jídelníčků. I proto byste se měli zaměřit na to, jakým způsobem je nejčastěji připravujete. Zdroj: Shutterstock

Vysoké teploty nejsou jediným nebezpečím

Při smažení brambor se bohužel kromě akrylamidu vytvářejí také další potenciálně škodlivé látky. Při vysokých teplotách dochází k degradaci tuků a uvolnění tzv. transmastných kyselin. Tyto mají negativní vliv na naše zdraví, zejména na kardiovaskulární systém, protože zvyšují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi.

Pokud jste se někdy alespoň trochu zajímali o zdravý životní styl, je vám určitě jasné, že smažení zvyšuje kalorickou hodnotu jídla. Oproti vařené verzi brambor obsahují hranolky nebo jen obyčejně smažené brambory mnohem více kalorií. Když si je budete dopřávat každý den, za nějaký čas se ručička na váze posune na čísla, která se vám jistě líbit nebudou.

Dalším problémem při úpravě brambor smažením spočívá v samotném oleji. Často se stává, že lidé z důvodu úspor volí levnější oleje v podobě slunečnicového nebo řepkového, které obsahují vysoký podíl nasycených tuků a už jednou zmiňovaných transmastných kyselin.

pečené brambory
Pečené brambory jsou skutečnou delikatesou. Jen si dejte pozor, abyste je pekli při nízkých teplotách. Zdroj: Shutterstock

Jak připravovat brambory zdravě

Je to jednodušší, než si možná myslíte. Zvlášť v dnešní době, kdy je kladen větší důraz na zdravější způsob stravování, přicházejí stále nové a nové způsoby, jak si brambory připravit chutně, a hlavně zdravě. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější.

  • Vaření nebo dušení

Vaření brambor je jedním z nejzdravějších způsobů přípravy, protože při tomto procesu nevznikají žádné škodlivé látky. Brambory jednoduše povařte v osolené vodě, případně  je poduste s bylinkami pro ještě lepší chuť.

  • Pečení v troubě

Pokud chcete připravit brambory s křupavou kůrkou, doporučujeme je péct v troubě při nižší teplotě, ideálně kolem 180 °C. Tímto způsobem zabráníte vzniku akrylamidu. Před pečením je můžete jemně pokapat olivovým olejem a posypat bylinkami či jiným oblíbeným kořením.

  • Parní vaření

Parní vaření v poslední době získává na oblibě. Ještě aby ne, protože se jedná o metodu zachovávající v bramborách důležité živiny. Při tomto rychlém a jednoduchém způsobu přípravy se brambory vaří nad vodní párou, tudíž nepřijdou o své minerály a vitamíny.

  • Výběr kvalitního oleje

Pokud se přece jenom rozhodnete čas od času připravit na domácí menu smažené brambory, nepodceňte výběr kvalitního rostlinného oleje. Měl by mít vyšší bod kouře a menší množství nezdravých tuků. Skvělou volbou může být třeba olivový nebo avokádový olej. Dejte si záležet na tom, abyste smažili při nižších teplotách. Vyvarujte se také přílišnému přehřívání oleje.