Český národní nešvar: Tato zelenina spolehlivě zničí chuť vývaru. A Češi ji tam hází automaticky

Přidat na Seznam.cz

Poctivý domácí vývar je neodmyslitelnou polévkou českých kuchyní. Ať už ji máte spojenou s návštěvou prarodičů, se svátky nebo jen chladnými večery, její recept je dobré znát nazpaměť v každém případě.

Vývar má u zdatných kuchařů mnoho využití. Od základní polévky, přes doplněk do omáček až po vyprošťovací či posilňující nápoj. Každý, kdo vlastní kuchyň, by měl tuto kouzelnou a tradiční polévku umět uvařit. Může vám dokonce pomoct posilnit se v chřipkové sezóně. Jak tedy na správný recept a čemu se vyhnout?

 Specifická chuť brukvovité zeleniny

Nenadarmo se říká „sto lidí, sto chutí. Někdo do vývaru rád přidá co nejvíce chutí a odřezků zeleniny, jiní se zásadně drží základu.

Ať už máte rádi vývar lehký, nebo kořeněný a plný chuti, zvažte, jestli do něj přidáte odřezky z brukvovité zeleniny. Bavíme se specificky o brokolici, růžičkové kapustě, zelí a květáku. Jelikož má brukvovitá zelenina velmi silnou a specifickou chuť, mohlo by se snadno stát, že pohltí specifické chutě ostatních surovin v polévce.

Citrusy do vývaru nepatří

Dále se nedoporučuje přidávat citrusové plody. Ať už to jsou například slupky od citronu či limetky, nebo citrusové bylinky. Chuť vývaru by po použití těchto ingrediencí mohla zhořknout.

Naopak nadbytečnou položkou by ve vývaru byly bílé brambory a cukety, jelikož jsou po vyvaření prakticky bez chuti.

Tipy na chutný vývar

Pro vývar sladší chuti volte odřezky a slupky z mrkví, jadřince paprik a odřezky ze sladkých brambor a tykví. Naopak pro výraznou chuť zvolte houbové stonky, odřezky rajčat, stonky čerstvých bylinek a listové zeleniny.

Pokud máte rádi silný vývar, doporučuje se kosti bez masa nejprve opéct, zejména hovězí nebo vepřové. Kosti na pekáčku potřeme olejem a dáme péct do předehřáté trouby na 180-200 °C na dvacet minut. Upozorňujeme, že se volbou hovězích a vepřových kostí prodlouží doba vaření polévky až na tři hodiny. Pro kratší dobu vaření využijte kosti kuřecí.

Jestliže dáváte přednost čirému vývaru, odstraňujte v průběhu vaření pěnu, která se bude na povrchu polévky tvořit.

Hrnec s vývarem.
Chuť vývaru lze ovlivnit přidáním určitých surovin. Zdroj: Shutterstock.

Jak připravit poctivý domácí vývar

Na domácí vývar si nachystáme kosti (kuřecí, hovězí, vepřové) a kořenovou zeleninu. Z koření využijeme bobkový list, nové koření, kuličky pepře, sůl a bylinky. Mezi dodatečnou zeleninu dle vašich preferencí může patřit cibule s česnekem a co se koření týče, neuděláte chybu v použití libečku, celerové natě či petrželky.

Do většího hrnce vložíme kosti a zalijeme vlažnou vodou. Dále přidáme očištěnou zeleninu, kterou vaříme vcelku nebo nakrájenou na větší kusy.

Přidáme pět kuliček nového koření a pepře, 2 bobkové listy a ostatní bylinky. Vaříme na mírném ohni alespoň dvě hodiny. Dobu vaření prodlužte, pokud jste použili vepřové nebo hovězí kosti.

Ke konci vaření si na druhé plotně můžete nachystat najemno nakrájenou zeleninu a uvařit si nudle do polévky. Po dovaření si nachystáme nový hrnec, do kterého přecedíme vývar. Dochutíme dle preferencí a přidáme čerstvou zeleninu s nudlemi.

Zbytky masa a zeleniny můžete zpracovat do jiného pokrmu, například do rizota. Vývar vám v lednici vydrží alespoň týden. Pokud si ho chcete uložit do zásoby, po vychladnutí ho skladujte po porcích v mrazáku.

Zdroje: ireceptar.cztoprecepty.czapetitonline.cz