Jsem zubař a nikdy bych nejedl tuto potravinu. Lidé netuší, že je to zabiják zubů i dásní
Stejně jako dokáže tuk či cukr škodit našemu organismu, existují i další látky, které mají negativní vliv na naše zuby a dásně. Jde přitom o potravinu, u které bychom nic takového nečekali. Většinu z nás překvapí, že její pravidelné užívání může naší dutině ústní uškodit.
Pacienty na zubařské křeslo usazuji již více než 15 let. Za dobu své praxe jsem se setkal se spoustou zkažených zubů. A to i u lidí, kteří se věnují jejich dostatečné hygieně. Proč tomu tak je? Málokdo ví, že konzumace některých surovin je ve velkém množství pro naši dutinu ústní nebezpečná. Existují přitom poměrně dobré náhražky, které našemu chrupu tolik neškodí.
Bez bakterií se ústní mikroflóra neobejde
Ústní mikroflóra obsahuje i bakterie. Ty lze rozdělit na takzvané dobré a špatné. Špatné bakterie jsou tvořeny například ze zbytků jídla, které zůstává v dutině ústní. Pro bakterie jsou tyto zbytky zdrojem potravy. Nezdravé prostředí se vytváří například konzumací cukru. Ten v dutině ústní dopomáhá ke vzniku kyseliny následně poškozující naši zubní sklovinu.
Pozor na zbytečně přidaný cukr
Nelze říct, že by jednoznačně existovaly zakázané suroviny. Jsou ale potraviny, jejichž konzumaci bychom měli omezit, či se po ní dostatečně věnovat hygieně. Sušené ovoce zpravidla, aby bylo více chutné, obsahuje přidané množství cukru. To má negativní vliv nejenom na náš organismus, ale také na zuby a dásně. Nejinak je tomu i u rozinek.
Jak již bylo řečeno, právě cukr má významný podíl na vzniku bakterií v ústech. Při štěpení cukrů dochází k produkování kyseliny, která oslabuje zubní sklovinu a napomáhá k tvorbě zubního kazu. Rizikovou je i struktura rozinek. Protože jsou lepivé, snadno se přichytí na zub. To znamená, že se cukr dostává i do částí mezi zuby a kolem dásní. Kvůli lepivosti se cukr na povrchu dokáže udržet delší dobu, což podporuje aktivitu bakterií.

Neplecha v ústech, pozitivum pro náš organismus
To, že rozinky obsahují velké množství cukru, který má negativní účinky na naše zuby, je jasné. Jedná se ale také o surovinu s mnoha výhodami pro náš organismus:
- Velké množství vlákniny podporující naše zdravé trávení.
- Obsahuje antioxidanty bojující proti volným radikálům, což snižuje riziko vzniku chronických chorob.
- Bohatý obsah železa i vápníku, draslíku a hořčíku. Tyto látky udržují správnou hladinu krevního tlaku, podporují zdravé kosti a udržují vhodnou úroveň minerálů v těle.
Alfou a omegou je péče o chrup
Při udržení vašich zubů a dásní ve formě nejde pouze o častou konzumaci rozinek. Nejen, že existují i další nebezpečné suroviny. Zásadní je také to, jak kvalitně o svůj chrup pečujete.

I když vás nic netrápí, pro jistotu a zajištění komfortu vašich zubů byste měli alespoň 1 krát ročně navštívit zubního lékaře. Preventivní prohlídku je možné absolvovat i dvakrát do roka. Tak často by měly dentistu navštívit těhotné ženy a také děti.
Tím, bez čeho se při péči o zuby neobejdete, je jejich pravidelné čištění. A to jak klasickým, tak i mezizubním kartáčkem. Zuby si čistěte minimálně 2krát denně po dobu alespoň dvou minut. K čištění je ideální používat měkký zubní kartáček. Při čištění nezapomínejte na zadní stranu zubů a kartáček se snažte držet pod úhlem 45°. Se správným čištěním vám poradí buď samotný lékař nebo zubní hygienik.
Právě zubní hygiena je něčím, co byste rozhodně neměli zanedbávat. Při ní totiž dochází k profesionálnímu odstranění plaku a zubního kamene. Protože jde o profesionální ošetření, nikdy ho nejste schopni docílit doma. Při zubní hygieně navíc získáte radu, co konkrétně na vaše zuby platí nejvíce. Budete tak mít zajištěnou stoprocentní péči, při které nevadí ani občasné zobání rozinek.