Cítíte náhlé chutě na sladké? Pak vám chybí tato důležitá živina

Přidat na Seznam.cz

To, na co máte chuť, vypovídá mnoho o stavu vašeho těla. Dát si čas od času k odpolední kávě lahodnou sušenku, čtvereček čokolády nebo sladký dort není žádný prohřešek. Pokud vás ale pronásledují náhlé a prudké chutě na sladké pravidelně, možná tím tělo značí, že v něm něco není tak úplně v pořádku.

Nadměrná konzumace sladkostí může snadno vyvolat závislost podobnou té na alkoholu nebo třeba cigaretách. Čím víc čokolády, bonbónů či sušenek spořádáte, tím větší na ně budete mít chuť. A pokud se nedokážete ovládat, můžete si přivodit i další zdravotní problémy, například nadváhu.

Chutě lze rozdělit na dva základní druhy

Prudké chutě můžeme rozdělit na dva základní druhy. Prvním z nich jsou psychologické chutě. Organismus v daném okamžiku v zásadě žádné jídlo nepotřebuje, nicméně vy jím krmíte své emoce. Cukr pomáhá v mozku uvolňovat hormon dopamin, díky němuž se cítíte spokojeně na těle i na duši. Pokud se ale naučíte na stres reagovat zvýšenou konzumací obvykle kaloricky velmi vydatného jídla, zvyšujete riziko obezity.

Druhým typem jsou prudké chutě související s tím, že nám organismus dává jasný signál. Dle charakteru těchto chutí lze rozpoznat, že našemu tělu něco zásadního chybí.

Smutná žena jí čokoládu
Čokoládou mnohdy zaháníme špatnou náladu. Foto: Shutterstock

Ovládá vás chuť na dort? Možná máte deficit minerálů

Chuť na sladké může být signálem nedostatku důležitých minerálů. Nedostatek hořčíku, vitamínů skupiny B, zinku, chromu a železa značně ovlivňuje náš organismus a výsledkem může být právě touha po sladkém či velmi kalorickém jídle.

Pojídání čokolády a dalších sladkostí bývá u žen často spojováno s premenstruačním syndromem. I to má své opodstatnění. U žen totiž může být chuť na čokoládu spojena s nedostatkem hořčíku, mědi a železa, jejichž hladiny v tomto období přirozeně kolísají.

Pozor na dostatek bílkovin i pitný režim

Nezvladatelné chutě na sladké mohou jednoduše souviset i s tím, že svému tělu dodáváte málo živin, konkrétně bílkovin a vlákniny. Bílkoviny jsou důležité pro naše svalstvo, regeneraci a metabolismus. Při jejich nedostatku tělo začne pociťovat hlad a může toužit po rychlém zdroji energie. Vláknina pak přispívá ke zdravé funkci střev a pocitu plnosti.

Rovněž nedostatek omega-3 mastných kyselin se může podepsat na nižší hladině dopaminu. Tělo v takovém případě může hledat způsob, jak hladinu dopaminu rychle zvednout a odpovědí na to je vaše nezvladatelná chuť na moučník.

Nedostatek tekutin může vyvolat falešný pocit hladu a chuť na sladké. Tělo zkrátka a jednoduše touží přijmout vodu v jakékoliv podobě. Proto nezapomínejte dostatečný pitný režim dodržovat a zvyšte jej v případě, kdy jste vystaveni fyzické námaze nebo v horkém počasí.

Žena pije vodu
Touha po sladkém může být někdy převlečená žízeň. Foto: Shutterstock

Euforie po sladkém netrvá dlouho

Pokud se častým chutím na moučníky necháte ovládnout, dostáváte se bohužel do bludného kruhu. Jakmile v krvi klesne hladina cukru, tělo se s tím snaží vyrovnat tak, že vás donutí sáhnout po čokoládě.

Po její konzumaci hladina cukru v krvi stoupne a vy si užíváte krátkodobý příval energie. Bohužel ale nic netrvá dlouho. Aby došlo k zachování rovnováhy, organismus hladinu cukru opět srazí a po chvíli vás kvůli tomu opět začne honit mlsná. Pokud se to opakuje několikrát za sebou, přepadne vás kromě touhy po sladkém i vlčí hlad. Následkem toho můžete spořádat skutečně velké množství kalorií, které původně vaše tělo vůbec nepotřebovalo.

6 tipů, jak náhlé chutě kontrolovat

  • Jezte pravidelně menší porce.
  • Dopřejte si dostatek spánku.
  • Věnujte se fyzické aktivitě. Sport pomáhá s produkcí endorfinů, které vám pomohou zlepšit náladu.
  • Pokud vás chutě přepadnou, dejte si vodu a zkuste chvíli počkat. Možná se ve skutečnosti jednalo pouze o touhu po vodě.
  • Do svého jídelníčku zařaďte vyváženou stravu, dostatek bílkovin a vlákniny.
  • Dávejte si pozor na situační chutě. Například když jste zvyklí ke každému šálku kávy spořádat několik sušenek jen tak.

Zdroje: idnes.cz, ireceptar.cz