Tato zelenina je mocnou zbraní proti rakovině, ale Češi na ni zapomínají
Rakovina patří k nejvíce obávaným chorobám na světě. V České republice to bohužel platí takřka dvojnásobně, neboť patří k zemím, v nichž je výskyt rakoviny v porovnání například s evropským průměrem výrazně vyšší.
Důvodů, proč je na tom Česko o poznání hůře než většina jiných států v Evropě, existuje hned několik. Patří mezi ně zejména nadměrné pití alkoholu, častá konzumace uzenin, kouření, obezita či horší vzduch. Všechny vyjmenované faktory rapidně zvyšují riziko vzniku rakoviny. Příliš nepomáhá ani fakt, že nespočet Čechů nejí dostatečné množství ovoce a zeleniny. Potraviny, které spadají do této kategorie, jsou totiž často velmi účinnou prevencí rakoviny. Mezi zeleninu, která je jako prevence proti zmíněnému onemocnění mimořádně efektivní, se řadí zcela jistě například rukola. Důvodů, proč byste ji měli zařadit do jídelníčku, navíc existuje mnohem více.
Pikantní zelenina, která se stala oblíbenou přísadou do salátů i dalších pokrmů
O rukole slyšel s nejvyšší pravděpodobností každý, kdo se zajímá o zdravou stravu. Pokud jste na tento zázrak ještě nenarazili, jedná se o listovou zeleninu, která se může pyšnit příjemně pikantní a jemně nahořklou chutí. Zpravidla platí, že čerstvé listy bývají více pikantní a méně nahořklé, u starších listů pak již převažuje spíše nahořklá chuť. Nať rukoly se lehce podobá listům pampelišky.
Spousta lidí si rukolu oblíbilo zejména jako přísadu do zeleninových salátů, nicméně hodí se i do celé řady dalších pokrmů. Přidat si ji můžete například do hamburgerů, kam se skvěle hodí jako náhrada cibule či klasického hlávkového salátu. Nic vám však nebrání ani v tom, abyste ji konzumovali samostatně. Můžete ji kupříkladu chřoupat místo brambůrků, čímž velmi prospějete svému zdraví.

Poklad plný zdraví prospěšných látek, jenž vám dokáže pomoci v boji proti celé řadě chorob
Důvodů, proč byste měli rukolu jíst pravidelně, existuje hned několik. Asi nejdůležitějším je každopádně ten, že jde o bohatou zásobárnu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.
Konkrétně obsahuje vitamíny A, B, C, E či K a minerály či stopové prvky jako draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík, železo, zinek, mangan, měď nebo selen. K již tak bohatému výčtu zdraví prospěšných látek by se měly přidat omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Důležité jsou zejména omega 3 mastné kyseliny, neboť těch mají lidé v dlouhých zástupech vyspělých zemí v tělu nedostatek. Velmi pozitivními účinky na zdraví se pak může pyšnit sloučenina zvaná sulforafan, na kterou by se tedy nemělo v žádném případě zapomínat.
Tím pádem se tato nenápadná rostlina může pyšnit i nespočtem pozitivních vlivů na lidské zdraví. Mimo jiné dokáže pomoci v boji proti rakovině, obezitě či nadváze, kardiovaskulárním onemocněním, podporuje zdraví kostí, posiluje imunitu a taktéž funguje jako prevence rozvoje diabetu (cukrovky) druhého typu.

Málokterá potravina je ve srovnání s rukolou efektivnější prevencí rakoviny
Jak bylo již zmíněno, konzumace rukoly je velmi vhodnou formou prevence rozvoje rakoviny. To je zapříčiněno zejména tím, že se v ní vyskytuje významné množství sloučeniny zvané sulforafan.
Sulforafan je z velké části složen ze síry a několika vědeckými studiemi bylo prokázáno, že disponuje silnými zdravotními přínosy. Mimo jiné by měl mít výrazné protirakovinné účinky. To je dáno tím, že dokáže uvolňováním antioxidačních a detoxikačních enzymů chránit buňky před karcinogeny, čímž zabraňuje růstu rakovinných buněk.
Zdroje: zdravizone.cz, rehabilitace.info, bylinkyprovsechny.cz