Tajemství dlouhověkosti: Tuto potravinu jedí lidé, kteří se dožívají 100 let

Přidat na Seznam.cz

Délka života se každým rokem prodlužuje. Abyste se dožili vysokého věku a byli stále při síle, zařaďte do svého jídelníčku jednu z kouzelných surovin. Na té si nejenom pochutnáte. Pomůže vám dožít se až sta let. 

Dlouhověkost samozřejmě není otázkou jedné suroviny nebo jednoho zvyku. Jde o kombinaci různých faktorů. Zásadní je především zdravá a pestrá strava plná vitamínů a minerálů. Psychická odolnost, pohoda a vyvarování se stresovým situacím hrají vitalitě našeho těla do karet stejně jako pravidelný pohyb. Pozitivní vliv má jak chůze, tak také jízda na kole, plavání nebo jóga. Již naše babičky říkávaly, že je ve zdravém těle zdravý duch. To je pravdivá informace, pod kterou se podepíše nejeden člověk vyššího věku. 

Superpotravina podporující dlouhověkost a vitalitu 

Při dodržování zdravého životního stylu vám s dlouhověkostí může významně pomoci i jedna ze známých rostlin. Jde o olivy a z nich vyráběný olivový olej. Ten je nedílnou součástí středomořské kuchyně. Italové, Španělé, Řekové i další země kolem Středozemního moře si bez olivového oleje nedokážou představit ani jedno vaření. 

Aby v oleji při zpracování byly zachovány všechny prospěšné látky, musí být dodrženy jednotlivé postupy výroby. Zásadní je už samotná sklizeň. Konkrétně je nutné odhadnout správnou zralost. V současné době je možné ruční sklízení i využívání mechanických prostředků. Následně je nutné oddělit od sklizně poškozené olivy, nečistoty i listí a větvičky. Drcením vznikne jemná olivová kaše se šťávou. Po extrakci lisováním nebo centrifugací je olej oddělen od vzniklé kaše. 

Zásadní je také uskladnění olivového oleje. Ten musí být uchováván v tmavých a chladných podmínkách. Díky tomu je zajištěna dlouhodobá kvalita. Aby byl olej plný živin, je nutná i rychlá spotřeba tak, aby byl olej plný co největšího množství živin.

Šťastný starší pár muže a ženy.
Živiny olivového oleje podporují dlouhověkost. Zdroj: Shutterstock

Silné antioxidační účinky i podpora pokožky 

Mezi jednu z nejdůležitějších látek pro naše tělo, kterou olivový olej obsahuje, jsou mononenasycené tuky neboli olejové kyseliny. V olivovém oleji se nachází více než 50 % těchto látek. Ty mají pozitivní vliv na naše srdce i cévy. Pravidelnou konzumací je snižováno množství špatného LDD cholesterolu. Zároveň se zvyšuje množství dobrého HDL cholesterolu. Mononenasycené tuky mají také protizánětlivé účinky, které pomáhají snižovat riziko chronického onemocnění. 

Kromě tuků olivový olej obsahuje i antioxidanty. Silným antioxidantem je vitamín E. Ten chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Před oxidačním stresem a poškozením buněk naše tělo brání také polyfenoly. Ty mají silné antioxidační i protizánětlivé účinky. Silné antioxidační účinky má i sloučenina s názvem squalen. Ta chrání tělo před rakovinotvornými látkami a podporuje zdraví pleti i pokožky. Běžně objevující se vitamíny v olivovém oleji jsou i vitamín A, D nebo vitamín K. Ty podporují správné fungování imunitního systému, našich kostí i očí. 

Běžná součást nejen středozemní kuchyně 

Olivový olej je běžnou součástí vaření. Přidat jej můžete do salátů, těstovin či na ochucení pečené zeleniny. Extra panenský olivový olej přitom vůbec nemusí projít tepelnou úpravou. Běžně si v něm obyvatelé kolem Středozemního moře máčí bagety, chleba a přidávají jej do čerstvých salátů. Olivový olej si našel své místo nejen v kuchyni. Je skvělým pomocníkem pro hydrataci suché pokožky. A to jak po celém těle, tak také na obličeji. Přidáván je do pleťových masek a je i jemným odličovačem. Mimo jiné pomáhá také vyživit vlasy a dodat jim lesk i pružnost. 

Muž, který vaří s olivovým olejem.
Olivový olej se běžně přidává do salátů. Zdroj: Shutterstock

Výtažky z oliv najdeme v mnoha kosmetických přípravcích. Jak jeho konzumace, tak vnější použití pomáhají udržet tělo ve vitalitě a fit po dlouhá léta. Jde totiž o potravinu, kterou s radostí používají lidé, kteří se dožívají až 100 let. 

Zdroje: BBC, OlivoAmigo, Dorita