Česká polévka na seznamu nejhorších jídel na světě: Cizinci ji nedokážou sníst
Česká kuchyně je pro mnohé cizince překvapivá. Zatímco na některých pokrmech si pochutnají s chutí, u jiných se jim doslova křiví ústa. Jedním z kontroverzních jídel je tato polévka, která neodmyslitelně patří k našemu stolování. Někteří ji milují, jiní nenávidí.
Dříve byla jídlem chudých, dnes si ji mnozí oblíbili jako rychlou a jednoduchou variantu oběda či večeře. Dle gastronomického serveru Taste Atlas si však tento pokrm vysloužil 31. příčku v žebříčku 100 nejhůře hodnocených jídel na světě. A co je možná ještě horší, Česká republika má v tomto žebříčku hned tři zástupce.
Polévka připravovaná ze zbytků
Polévku, která se umístila na seznamu nejhorších jídel světa, připravovaly už naše babičky. V minulosti byla oblíbená zejména proto, že nevyžaduje velké množství ingrediencí a můžete při jejím vaření spotřebovat zbytky. Chlebová polévka, neboli jídlo chudých, se dělala právě ze zbytků starého chleba, aby ani kousek pečiva nepřišel nazmar.
Nicméně v období první republiky si chlebovku oblíbila i bohatší vrstva, alespoň v její vylepšené verzi. U té se nepoužíval chleba, nýbrž housky. Výsledek byl dochucen také smetanou, muškátovým květem a vaječnými žloutky.
Pokud si budete chtít připravit tradiční chlebovou polévku a přesvědčit se o její chuti sami, můžete se odrazit od následujícího receptu.
- Do hrnce nalijte půl litru zeleninového vývaru.
- Vezměte si dva starší krajíce chleba a nakrájejte je na menší kostky.
- Přidejte je do hrnce spolu se lžičkou drceného kmínu.
- Vše povařte a pro docílení lepší konzistence rozmixujte tyčovým mixérem.
- Do misky si rozklepněte jedno vejce a zalijte jej trochou mléka. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a dochuťte majoránkou.
- Obsah misky poté vlijte do polévky a promíchejte.
- Vše chvíli povařte a bokem si připravte krutony, které budete podávat společně s polévkou. Ozdobte pažitkou.

Česko má v žebříčku další dva zástupce
Alarmující může být i fakt, že žebříček serveru Taste Atlas obsahuje nejen chlebovou polévku, ale i další dvě česká jídla. Na 66. příčce se umístilo pomazánkové máslo, které se připravuje smícháním zakysané smetany, sušeného mléka a podmáslí. Tradičně se ochucuje různými bylinkami, šunkou, paprikou nebo také česnekem. Bohužel však cizince neuchvátilo.
Posledním českým zástupcem žebříčku je Karlovarský suchar, který si odnesl 72. místo. Jeho chuť připomíná křupavý opečený chléb a tradiční recepturu ozvláštňuje léčivá vřídelní karlovarská voda. Kromě toho, že si jej můžete vychutnat samotný, jej lze také doplnit různými pomazánkami. Společně s lázeňskými oplatky se řadí k nejznámějším karlovarským produktům, očividně však mnohé zrovna dvakrát neohromil.

Nejhorší jídlo na světě hledejte na Islandu
Absolutním vítězem zmíněného žebříčku se stal velmi kontroverzní pokrm, který pochází z Islandu. Nese označení Svið a jedná se v podstatě o půlenou a vařenou ovčí hlavu. Tradičně se podává se šťouchaným tuřínem, rebarborovým želé a bramborovou kaší. I když tedy celek může být chutný, právě způsob servírování celé hlavy může být mnoha lidem nepříjemný.
Druhou příčku žebříčku obsadilo finské jídlo Blodpalt, což jsou tmavě hnědé knedlíky připravené z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve. Dříve se v rámci tohoto receptu využívala sobí krev, dnes jsou již možnosti širší.
Také třetí příčka žebříčku nás přenese do evropské severské země. Jedná se totiž o švédský pokrm Calskrove, který je velmi zvláštní kombinací calzone pizzy, která je plněná hamburgerem a hranolkami. Toto kaloriemi nabité jídlo zde bylo vynalezeno pro ty, kteří se dlouhé noci nemohli rozhodnout, zda si dají raději pizzu, nebo hamburger.
Zdroje: tasteatlas.com, ireceptar.cz, idnes.cz