Levné, ale nebezpečné: Tyto běžné potraviny vám mohou vážně poškodit zdraví. Výrobci to raději tají

Přidat na Seznam.cz

Ceny některých surovin vyšplhaly během předchozích let do závratných výší. To se samozřejmě začalo projevovat i na cenách produktů, které si kupují běžní zákazníci. Ti z toho důvodu mnohdy omezili spotřebu, nebo některé výrobky zcela přestali nakupovat.

Výrobci na to v lepších případech reagovali nenápadným zmenšováním balení, v horších případech pak úpravou složení. Neinformovaní zákazníci tak začali v domnění, že ušetří, kupovat produkty, které ani zdaleka nedosahují optimální kvality. Naopak jsou mnohdy až zdraví škodlivé. Kterým levným produktům byste se měli zcela jistě vyhnout, pokud vám není váš zdravotní stav zcela lhostejný?

Rafinované rostlinné oleje či tuky a výrobky, které je obsahují, mohou být zdraví škodlivé

Rafinované rostlinné oleje jsou zpravidla o mnohem levnější než jejich „za studena lisovaní příbuzní“. Jenže bohužel ve většině případech taktéž výrazně škodlivější, co se zdraví týče.

Existuje celá řada důkazů, které poukazují na to, že nadměrná konzumace rafinovaných rostlinných olejů je pro organismus škodlivá.

Rafinované rostlinné oleje totiž zpravidla neobsahují příliš mnoho důležitých živin. Jedná se takřka čistě jen o kalorickou bombu, která vám však na rozdíl od ořechů (v nichž se taktéž skrývá solidní porce kalorií), žádné benefity v podobě minerálů, vitamínů, vlákniny či jiných zdraví prospěšných látek nepřinese.

Většina rafinovaných rostlinných olejů taktéž obsahuje vysoké množství omega 6 mastných kyselin, jichž ale velké množství lidí v České republice přijímá více, než je potřeba. Čechům naopak většinou chybí omega 3 mastné kyseliny.

To je problém z toho důvodu, že optimální poměr mezi příjmem omega 3 mastných kyselin a omega 6 mastných kyselin se pohybuje mezi 2:1 až 3:1 (někdy uváděno i 1:1 až 4:1). V Česku i dalších rozvinutých západních zemích jsou však u lidí běžné poměry 15:1 až 20:1 ve prospěch omega 6 mastných kyselin (mimo jiné právě kvůli nadměrné konzumaci rostlinných olejů a nedostatečné konzumaci ryb a mořských plodů).

Je tedy patrné, že rozdíl mezi optimálním poměrem a skutečným poměrem mezi přijímáním omega 3 mastných kyselin a omega 6 mastných kyselin je u občanů rozvinutých zemí poměrně výrazný.

Muž se ženou se na sebe usmívají a konzumují sladkosti.
Rafinované rostlinné tuky můžete najít kupříkladu ve sladkostech. Zdroj: Shutterstock.

Studie pak dokázaly, že nadměrný příjem rafinovaných rostlinných olejů může vést ke zvýšení pravděpodobnosti rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Některé výzkumy na zvířatech pak poukazují na to, že nadměrná konzumace tohoto typu olejů může podporovat šíření rakoviny z prsních buněk do dalších tkání.

Pozorovací studie dále zjistily, že ženy s nejvyšším příjmem omega-6 tuků a nejnižším příjmem omega-3 tuků měly ve srovnání s ženami s vyrovnanějším příjmem až o 87–92% vyšší riziko rakoviny prsu.

Rafinované rostlinné oleje se vyskytují i v potravinách. Příkladem může být palmový olej, který často najdete například ve sladkostech a dalších vysoce průmyslově zpracovaných produktech.

Glukózo-fruktózový sirup

Pokud si alespoň čas od času přečtete složení potravin, které kupujete, zcela jistě jste zaznamenali, že se v nich stále častěji vyskytuje takzvaný glukózo-fruktózový sirup. Ten většinou nahrazuje cukr.

Ačkoliv byste si mohli velmi snadno myslet, že se jedná o zdravou náhražku cukru, ani zdaleka tomu tak není. Výrobci používají glukózo-fruktózový sirup mimo jiné z toho důvodu, že je levnější a navíc se s ním lépe pracuje. To je ovšem k výhodám této látky asi tak všechno.

Žena si zalévá cereálie mlékem.
Glukózo-fruktózový sirup najdete například v některých cereáliích. Zdroj: Shutterstock.

Z pohledu zákazníka naopak převládají takřka jen nevýhody. Fruktóza se totiž metabolizuje v játrech a velmi snadno se přeměňuje na tuk.

Výsledkem může být i tuk uložený mezi orgány, který je ve srovnání s podkožním tukem o poznání nebezpečnější. Před konzumací glukózo-fruktózového sirupu varují i příslušníci české iniciativy „Vím, co jím“.

Zdroje: nutriadapt.cz , rehabilitiace.info, kondice.cz