Bezpečné skladování potravin: Kdy je lepší použít sklo místo plastu?

Přidat na Seznam.cz

Celá řada lidí nakupuje potraviny ve velkém. Na tom nemusí být nutně něco špatného, nicméně problém může nastat při jejich skladování. Jakákoliv chyba v tomto ohledu může vyústit až v situaci, kdy musíte nemalou porci potravin kompletně vyhodit. A to je velká škoda.

Nesprávné skladování může vést nejen ke zbytečnému plýtvání, ale taktéž se s ním pojí dokonce i zdravotní rizika. Jelikož každý druh potravin může vyžadovat trochu odlišný způsob skladování, je třeba mít všechno velmi pečlivě zmapované. Jak byste měli podle odborníků konkrétní typy potravin skladovat?

Ve většině případů je lepší skladovat potraviny ve skleněných nádobách

Mnoho lidí zajímá v oblasti skladování například to, zda je lepší skladovat potraviny ve skleněných, nebo plastových nádobách. Odpověď na tuto otázku je až překvapivě jednoduchá – v drtivé většině případů je lepší sáhnout po nádobách, které jsou vyrobené ze skla. Proč tomu tak je?

Důvodů je hned několik:

  1. Potraviny, které se uchovávají uvnitř skleněných nádob, si dokážou déle udržet svoji chuť, vůni, vitamíny, minerály a další látky, které jsou zdraví prospěšné. To do jisté míry potvrzují i studie, i když je nutné podotknout, že výsledky závisí i na typu potravin. Kupříkladu minerální vody vydrží ve skleněné lahvi až o 40 % času déle než v plastové lahvi.
  2. Skleněnou nádobu můžete dát s čistým svědomím do mikrovlnné trouby. Z některých plastových nádob se mohou při ohřevu (nejen) v mikrovlnné troubě uvolňovat látky, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Sklo je tedy v tomto ohledu mnohem lepší volbou.
  3. Výrobky ze skla jsou zpravidla mnohem ekologičtější. Je pravda, že i plastové nádoby můžete v některých případech použít víckrát, nicméně i přesto je sklo k životnímu prostředí šetrnější. Na rozdíl od plastu je totiž možné jej recyklovat na 100 %.
Žena v obchodě si prohlíží lahev s vodou.
Minerální voda vydrží ve skleněných lahvích mnohem déle. Zdroj: Shutterstock.

Kdy sáhnout po plastu?

Jako takřka všechno na světě, i sklo má své záporné stránky. Na uchovávání potravin není kupříkladu vhodné tehdy, když se chystáte na vícedenní túru.

V první řadě je ve srovnání s plasty o poznání těžší, ve druhé řadě je pak zpravidla náchylnější k mechanickému poškození. Pokud se tedy chystáte někam vyrazit, raději si s sebou vezměte plastové nádoby.

Žena sedí a dívá se z vyhlídky na okolní hornatou krajinu.
Pokud se chystáte na delší túru, je vhodnější si potraviny zabalit do plastové nádoby. Zdroj: Shutterstock.

Rozhodně by vám neměly uniknout ani tyto tipy na skladování potravin

Srovnání plastu a skla tedy dopadlo lépe spíše pro druhý jmenovaný materiál. Svět skladování je ovšem velmi rozmanitý, takže se vám v tomto směru budou zcela jistě hodit i další typy. Mezi nejlepší se řadí například tyto:

  1. Rajčata, cibule, česnek a banány neuchovávejte v lednici. O banánech již poměrně dost lidí ví, že je zpravidla lepší je uchovávat mimo chladničku. To se však nevztahuje na rajčata, která stále velké množství jedinců v lednici uchovává. Jenže to je chyba. Pokud je v ní budete skladovat, mohou rychleji přijít o svou chuť a šťavnatost. V chladničce neskladujete ani česnek či cibuli.
  2. Do alobalu balte jen potraviny, které neplánujete uchovávat déle než 48 hodin.
  3. Na uchovávání pečiva použijte látkovou utěrku, nebo si pořiďte chlebník. Zajímalo vás někdy, proč již dávní předci uchovávali pečivo tím způsobem, že jej zabalili do látkové utěrky? Důvod je prostý – tento druh potravin totiž skrze látku dokáže „dýchat“, díky čemuž se nezapařuje a není náchylný na osychání.
  4. Skvělou volbou může být potravinová fólie. Pokud se chcete vyhnout skladování jídel v plastových nádobách, můžete je uschovat právě tímto způsobem. Toto balení potravin je totiž velmi hygienické. Do potravinové fólie můžete zabalit takřka cokoliv.

Zdroje: habio.cz, adbz.cz, tvojdomazahrada.sk, researchgate.net