Jíte správně? Tato chyba ve stravování zvyšuje riziko rakoviny
Zdravý jídelníček patří společně s pravidelným pohybem a dostatečným množstvím kvalitního spánku mezi základní pilíře pevného lidského zdraví. Přesto dlouhé zástupy jedinců nevěnují stravě dostatek pozornosti.
To může představovat nemalý problém. Lidé, kteří nevěnují zdravému jídelníčku dostatek pozornosti, se totiž mohou dopouštět celé řady stravovacích chyb, z nichž některé mohou časem vést až k rozvoji vážných onemocnění. Mezi ně zcela jistě patří například rakovina, které by se snad každý nejraději vyhnul obloukem. Jakých chyb ve stravování byste se měli vyvarovat, abyste snížili riziko rozvoje tohoto obávaného onemocnění na minimum?
Nadměrná konzumace červeného a zpracovaného masa
O negativním vlivu nadměrné konzumace červeného a zpracovaného masa se hovoří již poměrně dlouhou dobu. Vědci provedli nespočet studií, v nichž se tomuto tématu věnovali. V celé řadě z nich pak bylo skutečně zjištěno, že zpracované maso je z hlediska rozvoje rakoviny velmi rizikové.
Na tato zjištění reagovala v roce 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta označila zpracované maso jako karcinogenní.
Co se nezpracovaného červeného masa týče, u něho nebyly výsledky 100 % prokazatelné, nicméně celá řada odborníků před jeho nadměrnou konzumací rovněž již tehdy varovala.
V roce 2018 pak Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny došla k závěru, že pokud váš příjem zpracovaného masa bude 60 g za den a červeného masa 150 g, zvyšuje se u vás riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva a konečníku přibližně o 20 %. A to bohužel není všechno. Společně s tím se zvyšuje i pravděpodobnost vzniku rakoviny žaludku a rakoviny prsu.
Vědci z tohoto negativního vlivu na lidské zdraví podezřívají především hémové železo, které podle některých zjištění dokáže poškozovat buňky, jež se pak mohou stát rakovinnými.

Pozor si dejte zejména na zpracované maso, které obsahuje dusitany
Obzvláště se pak snažte vyhýbat veškerému zpracovanému masu, ve kterém se vyskytují takzvané dusitany. Nechvalně proslulý je zejména dusitan sodný, který je taktéž známý pod označením E 250. Ten totiž při vysokých teplotách a rovněž v lidském žaludku reaguje s aminokyselinami, načež se vytváří takzvané nitrosaminy, což jsou poměrně výrazně karcinogenní látky.
E 250 se do uzenin přidává zejména z toho důvodu, že zabraňuje množení bakterie Clostridium botulinum, která produkuje nebezpečný jed botulotoxin (taktéž známý jako klobásový jed). Vedlejším účelem je pak ten, že dusitan sodný dodává zpracovanému masu uzenou chuť, sytou červenou či růžovou barvu a stabilitu.
Dusitan sodný je bohužel přítomen takřka ve všech uzeninách, takže byste měli jejich konzumaci omezit úplně na minimum (nebo je v nejlepším případě kompletně vyřadit z jídelníčku, pokud to dokážete). Zároveň lze říct, že v některých produktech jej může být mnohonásobně více než v jiných. Pokud se tedy zpracovaného masa kompletně vzdát nedokážete, nastudujte si alespoň to, ve kterých druzích uzenin se vyskytuje E 250 v nejnižších koncentracích. Zpravidla platí, že v šunkách nejvyšší jakosti je dusitanu sodného méně než například v salámech.

Vyvarujte se i těchto stravovacích chyb
Nadměrná konzumace červeného a zpracovaného masa není jediným způsobem, jak si můžete nechtěně zvýšit riziko rozvoje rakoviny. Mezi další stravovací chyby, které mohou způsobit rakovinu, patří:
- Nadměrný příjem soli
- Časté jezení potravin s vysokým glykemickým indexem
- Pití příliš horkých nápojů
- Nedostatek omega 3 mastných kyselin
- Nadužívání energetických nápojů
- Přílišná konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin
- Nízký příjem vlákniny
Zdroje: cnn.iprima.cz, jakzdrave.cz, denik.cz