Skrytá hrozba v obchodech: Tento tajný trik výrobců vás může stát zdraví

Přidat na Seznam.cz

Výrobci potravin jsou stále vynalézavější. Jejich cílem je nabízet potraviny, které se budou na první pohled tvářit doslova neodolatelně. Tímto způsobem sází na to, že si je s chutí vložíme do košíku a oni v konečném důsledku vydělají. Ale pozor, jejich tajné triky mohou ovlivnit i naše zdraví.

Při nákupu potravin je rozhodně na místě přemýšlet. Pokud budete bezmyšlenkovitě vkládat do nákupního košíku potraviny, můžete být nemile překvapeni. Nejen, že u pokladny zaplatíte nesmyslně vysokou částku, ale mnohdy pak ani nemusíte celý objem potravin spotřebovat. Anebo si koupit potraviny, které vám sice budou chutnat, ale mohou být škodlivé pro vaše zdraví. Proto se vyplatí být na pozoru a číst etikety.

Šunka z masa nebo z náhražek?

Triky výrobců se často týkají masa, zejména uzenin. Při nákupu šunky byste se měli zaměřit na podíl čistých svalových bílkovin. Je vhodné vybírat šunku s označením výběrová nebo nejvyšší jakost. Právě šunka nejvyšší jakosti totiž musí obsahovat nejméně 16 % čistých svalových bílkovin.

U levnějších náhražek bohužel můžete narazit na to, že uzenina neobsahuje tolik masa a místo něj v ní najdete předraženou vodu. Kvalitní šunka by ve svém složení také neměla mít škroby, barviva či rostlinné bílkoviny. Při výběru šunky si dejte pozor i na obsah soli, jelikož její nadměrná konzumace může vést ke zdravotním potížím. I když si za kvalitní uzeniny připlatíte, v konečném důsledku vás díky vyššímu obsahu masa více zasytí.

Pár nakupující v obchodě
Při nákupu šunky čtěte složení. Foto: Shutterstock

Ryba mražená s vodou? Ne, děkuji

Další trik, na který je potřeba si dát pozor, se týká mražených ryb. Možná už se i vám někdy stalo, že jste si koupili 500 gramů mražené ryby. Po rozmrazení ale z balení zbylo jen pár kousíčků masa a zbytek se tak nějak vypařil. Na vině je obsažená voda, kterou zde výrobci přidávají proto, aby balení vážilo více a působilo větším dojmem.

Věnujte proto pozornost množství ledu v obale u mražených výrobků. Poohlížejte se po těch produktech, které na obalu zmiňují například „zmraženo na moři“ či „bez polyfosforečnanů“. Díky tomu budete mít jistotu, že si kupujete opravdu hlavně rybu, nikoliv zbytečnou vodu.

Není máslo jako máslo

Ceny másla v poslední době letí raketově vzhůru. I z toho důvodu se vyplatí být při jeho nákupu obezřetní a nevkládat do košíku cokoli, co se jako máslo jenom tváří. Při nákupu této suroviny se zaměřte na obsah mléčného tuku, kterého musí obsahovat nejméně 80 %, ale ne více než 90 %. Zároveň se informujte o obsahu vody, který nesmí překročit 16 %. Kromě mléčného tuku a vody může máslo obsahovat nejvýše 2 % mléčných netuků v sušině.

Při nákupu rozlišujte také máslo nebo tradiční máslo a takzvané stolní máslo:

  • Máslo nebo tradiční máslo je výrobek získávaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až 60 dní. Pyšní se smetanově mléčnou chutí a vůní.
  • Stolní máslo pochází z mrazírenské zásoby do prodeje se dostává až po nějaké době, co bylo skladované. Obsahuje menší množství vitamínů a rychleji podléhá oxidačním změnám a žluknutí.
Plný nákupní vozík
Při nákupu potravin nespěchejte a čtěte etikety. Foto: Shutterstock

Ne všechno tmavé pečivo je celozrnné

Výrobci jsou si vědomi toho, že tmavší pečivo může na zákazníky působit zdravěji a luxusněji. Vy si jej koupíte s vidinou toho, že si dopřáváte celozrnné pečivo. Ale ne vždy tomu tak musí být. Ne všechno tmavé pečivo je totiž nutně celozrnné.

Pokud celozrnné pečivo chcete, hledejte tuto informaci na obale či štítku. Rovněž zpozorněte, pokud označení pečiva obsahuje formulaci „cereální“. I taková informace patří mezi osvědčené fígle výrobců, na které chtějí nalákat příznivce zdravé výživy. Název cereální však označuje pouze to, že je pečivo vyrobeno z obilné mouky. Cereální je tedy i bílý rohlík. Oproti tomu celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky.

Zdroje: zeny.iprima.cz, walmark.cz, superkvasaci.cz