Tyto potraviny Češí jedí po kilech. Myslí si, že prospívají zdraví, ale pravda je šokující
V obchodech dnes můžeme koupit tisíce druhů potravin. Některé z nich jsou mylně považovány za zdravé. Často se přitom jedná o pro naše tělo nepříliš vhodné suroviny, kterým bychom se raději měli vyvarovat.
Zdravý jídelníček je kombinací mnoha chutných surovin. Obecně lze říct, že v přiměřeném množství může obsahovat jakoukoliv z potravin. Často je ale třeba dbát nejen na množství, ale i způsoby, jak tyto potraviny v kuchyni připravovat.
Zdravé tuky i kalorická bomba
Ořechy jsou bez diskuzí potravinou s nejedním benefitem pro náš organismus. Téměř každý z druhů ořechů obsahuje dostatečné množství takzvaných zdravých tuků. Mononenasycené a polynenasycené tuky podporují zdraví srdce a zvyšují hladinu zdravého cholesterolu. Vysoký obsah bílkovin pomáhá při snaze zhubnout, vláknina podporuje zdravé trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Ne vždy jsou ořechy pro naše tělo vhodné. Pozor si dejte na vysoký obsah kalorií. I malá hrst ořechů se může stát vysoce kalorickou svačinkou. Ořechy ze svého jídelníčku při snaze zhubnout nemusíte vyřadit. Pouze omezte jejich množství. Máte-li citlivé trávení, není ničím výjimečným špatná stravitelnost ořechů. Ty obsahují fytáty a taniny. Tedy látky, které jsou pro náš trávicí systém těžko stravitelné.

Stopku v konzumaci dejte sušenému ovoci
Ovoce v našem těle přirozeným způsobem doplňuje různé druhy vitamínů. Navíc je zdrojem vysokého obsahu vlákniny. Ta zlepšuje trávení a podporuje funkci střev. Kromě nákupu čerstvého ovoce je variantou i lyofilizované ovoce nebo ovoce sušené. Sušené ovoce většinou není tou surovinou, kterou bychom měli konzumovat pravidelně a ve velkém množství. Proč?
Aby takto připravené ovoce bylo chutné, je nutné přidat velké množství cukru. Proces sušení totiž snižuje přírodní sladkost. I kvůli cukru se zvyšuje kalorická hodnota. Navíc sušené ovoce ztrácí vodu i živiny. Ideální je tak konzumace ovoce v čerstvém stavu. To je plné živin a vitamínů.

Extrémní množství cukru i konzervantů a umělých přísad
Ovocné jogurty se na první pohled můžou zdát naprosto neškodnou potravinou, kterou si například k snídani můžeme dopřát každý den. Ve skutečnosti se jedná o pro naše tělo nepříliš zdravý produkt. Upravené jogurty obsahují extrémně velké množství cukru. Mimoto je většina z nich plná umělých přísad, barviv, stabilizátorů či konzervantů. Tyto látky negativně působí na naše tělo. Navíc se zvyšuje i množství přijatých kalorií. Přitom by stačilo připravit si bílý jogurt ochucený medem či jiným přírodním sladidlem a ovocem.
Často je zásadní pouze dodržet optimální množství
V zahraniční kuchyni se bez něj neobejde mnoho států. Své místo si díky benefitům postupně získal i v České republice. Podporuje zdraví srdce, je silným antioxidantem, má protizánětlivé účinky a pozitivně působí i na náš mozek. Přesto nemusí být olivový olej vždy zdravým. Záleží totiž na množství, které denně zkonzumujete. Protože se jedná o velmi kalorický olej, může vás jeho nadměrná konzumace dovést až k nadváze. Češi jej navíc často při vaření používají nesprávně. Olivový olej snese spíše nižší teploty. A tak byste se jeho používání měli vyvarovat například při smažení.
Zapomenout nesmíme ani na celozrnné pečivo. I zde platí, že v přiměřeném množství je konzumace pečiva naprosto v pořádku. Lidé se ale často mylně domnívají, že celozrnné pečivo má oproti klasickému bílému nějaké benefity. Ve skutečnosti se stále jedná o produkt s vysokým obsahem sacharidů, které mohou ve velké množství hrát negativní roli především při hubnutí. Celozrnné pečivo tedy ano, pouze ale v přiměřeném množství.
Při konzumaci jakýchkoliv potravin se snažte vhodně kombinovat jejich množství a zaměřte se na proces přípravy. Díky tomu, že nad skladbou jídelníčku a surovin budete přemýšlet, svému tělu zajistíte dostatek živin a podpoříte i správné fungování organismu.
Zdroje: Hearth, Eatthis, Lidovky