V supermarketech děláme tuto chybu při výběru pečiva. Stojí nás zdraví i peníze
Pečivo patří k potravinám, které (nejen) Češi konzumují ve významné míře. Dlouhé zástupy lidí si jej dopřávají takřka na denní bázi. To nemusí být nutně špatně, nicméně ze zdravotního i finančního hlediska je velmi důležité dbát na jeho správný výběr.
Zatímco některé druhy pečiva totiž mohou být velmi zdravé a navíc relativně levné, jiné disponují celou řadou negativních vlivů na lidský organismus a k tomu vás připraví o nemalou porci peněz. Jak byste měli při výběru pečiva postupovat? A jakých chyb se mnoho lidí v tomto směru dopouští?
Dejte si pozor na vícezrnné pečivo
V supermarketech můžete velmi často narazit na pojem vícezrnné pečivo. Ačkoliv by ve vás tento název mohl vyvolat dojem, že se jedná o něco zdravého, rozhodně tomu tak nemusí být. V žádném případě se potom nejedná o synonymum pro sousloví celozrnné pečivo.
Vícezrnné pečivo je specifické pouze tím, že musí pouze obsahovat minimálně 5 procent mouky z jiných obilovin než pšenice či žito. To ovšem nevypovídá nic o tom, zda se v jeho složení nachází celozrnná mouka, či nikoliv. Té tam nemusí být ani špetka.
V celé řadě případů se tedy ve skutečnosti jedná pouze o marketingový trik na zákazníky, kteří se v oblasti zdravé výživy neorientují příliš dobře. Ti mnohdy za vícezrnné pečivo v domnění, že si domů odnesou produkt plný zdraví prospěšných látek, utratí větší množství peněz než za klasické bílé pečivo.
Pravda je přitom taková, že vícezrnné pečivo se může skládat z více než 90 % bílé pšeničné mouky. Tím pádem je na tom nutričně velmi podobně jako klasické bílé pečivo.
Zároveň je však nutné podotknout, že vícezrnné pečivo nemusí být automaticky špatné. Je však velmi žádoucí, abyste si před jeho koupí přečetli složení. Pokud se v něm bude nacházet celozrnná mouka, nebo například vysoký podíl ovesných vloček či dalších zdraví prospěšných obilovin, můžete si ho do košíku s radostí přidat. Jakmile ovšem zjistíte, že se dané pečivo z velké míry skládá z bílé pšeničné mouky, dejte od něj raději ruce pryč. V takovém případě je takřka lepší ušetřit a koupit si klasický rohlík či housku.
Zdravé pečivo by mělo zpravidla obsahovat co nejméně uměle přidaných látek
Stejně jako do mnoha dalších potravin, i do pečiva se přidávají umělé látky. Jenže některé z nich vašemu zdraví rozhodně neprospějí.
Snažte se vyhnout kupříkladu těmto látkám:
- modifikovaný škrob
- stabilizátory
- emulgátory
- náhradní sladidla
- aromata
- zahušťovadla
- barviva
- konzervanty
- kyseliny
- regulátory kyselosti

Pečivo ze zmrazeného polotovaru zpravidla není tak kvalitní
Asi každý, kdo si čas od času přečte složení potravin, se setkal s pojmem „pečivo ze zmrazeného polotovaru“.
Takové pečivo není upečené čerstvě, nýbrž pouze rozmražené. To v překladu znamená, že zpravidla nedosahuje ani zdaleka takových kvalit jako jeho čerstvý příbuzný, což potvrzuje i studie, jež byla provedená na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Ani cereální pečivo není zárukou kvality
Nejen na vícezrnné pečivo byste si měli dávat bedlivý pozor. Možná ještě úsměvnější marketingový trik se skrývá za pojmem cereální pečivo.
Cereální totiž v překladu znamená vyrobený z mouky z cereálií, což by se dalo ve skutečnosti říct takřka o každém pečivu. Ačkoliv byste si tedy mohli myslet, že tento druh pečiva je ve srovnání s jinými kvalitnější či zdravější, není tomu tak.
Zdroje: prozeny.cz, uspesna-lecba.cz, vimcojim.cz