Supermarkety to nerady slyší: Takto poznáte opravdu čerstvé ovoce a zeleninu

Přidat na Seznam.cz

Zelenina by měla tvořit základ každého jídelníčku. O ovoci platí takřka to samé, jen byste jej neměli podle doporučení výživových poradců konzumovat v nadměrné míře. Oba tyto typy potravin nabízí lidem celou řadu zdravotních benefitů, neboť obsahují dlouhé zástupy zdraví prospěšných látek. 

Jejich počet ovšem závisí i na tom, jak je ovoce či zelenina čerstvá. Zatímco čerstvé kusy zpravidla disponují nesmírným bohatstvím v podobě vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, ty zkažené mohou naopak představovat hazard s lidským zdravím. Proto byste měli ovoce i zeleninu vybírat velmi pečlivě. To ovšem nemusí být vždy úplně snadné, neboť supermarkety používají celou řadu triků, pomocí kterých maskují nezralé a nečerstvé kusy. Existují však způsoby, díky kterým čerstvost zaručeně poznáte. Které to jsou?

Řiďte se vašimi smysly

Pokud vybíráte ovoce a zeleninu, v první řadě byste měli zapojit vaše smysly.

Nejdříve si prodávané kusy důkladně prohlédněte. Jestli nevypadají čerstvě (vyskytuje se na nich plíseň, hniloba, nebo jsou povadlé, otlučené či jinak poškozené), rovnou můžete váš výběr ukončit. V opačném případě je na čase pokračovat s prohlídkou.

Žena si v obchodě prohlíží ovoce.
Ovoce i zeleninu si pečlivě prohlédněte. Zdroj: Shutterstock.

Uchopte ovoce či zeleninu do ruky a pozorujte, zda není příliš měkké. Buďte však jemní, obezřetní a ohleduplní vůči ostatním zákazníkům. Myslete na to, že pokud si prohlížený plod domů neodnesete, může tak učinit někdo jiný. Rozhodně tedy není vhodné, abyste jej promačkávali, dlouze osahávali, nebo s ním snad dokonce několikrát praštili o pult.

Jakmile budete mít hmatovou část kontroly za sebou, můžete se přenést k poslední fázi. Ta spočívá v tom, že zapojíte čich. K plodu si opatrně přivoňte a soustřeďte se na to, zda se z něj line přirozená vůně. Pokud ucítíte cokoliv podezřelého, raději od daného kusu ovoce či zeleniny dejte ruce pryč.

Každý druh ovoce i zeleniny dává svou čerstvost najevo trochu jiným způsobem

Je velmi dobré vědět, že každý druh ovoce i zeleniny může dávat svou čerstvost najevo trochu jiným způsobem. Jak je to s nejčastěji kupovanými plody?

Citrony a další citrusy – U citronů se můžete řídit velmi snadným pravidlem, které zní: „Čím je plod těžší, tím více obsahuje šťávy.“ Tento druh ovoce by měl mít lesklou, hladkou a tenkou slupku. Jakmile k němu přivoníte, v žádném případě byste neměli cítit chemický či nakyslý zápach. Podobná pravidla platí i u dalších citrusů.

Žena čichá v obchodě k citrusům.
Z čerstvých citrusů byste neměli cítit chemický či nakyslý zápach. Zdroj: Shutterstock.

Hroznové víno – Čerstvé hroznové víno by mělo disponovat pevnými a kulatými plody. Můžete se zaměřit i na to, zda kuličky snadno odpadávají, nebo nikoliv. V případě, že je lze oddělit až příliš snadno, může to značit jejich stáří. Takovým kusům se tedy nejlépe vyhněte.

Jablka – Co se správné barvy týče, u jablka vždy záleží na odrůdě. To sice může správný výběr lehce ztěžovat, ale nečerstvý plod i přesto poznáte poměrně snadno. Zpravidla je měkký, někdy dokonce nahnilý. Pokud v bedýnce narazíte na otlučený kus, může to být znamení, že se se všemi jablky nezacházelo při skladování správně. V takovém případě tedy zvažte, zda chcete jakákoliv jablka v dané prodejně vůbec kupovat.

Salát – Vyhněte se kusům, které mají otrhané či okousané listy. Domů si odneste vždy jen takový salát, který má plnou zelenou barvu. Po nakrájení by měl být uvnitř bílý.

Nezapomínejte si prohlédnout cedule

Při výběru ovoce a zeleniny vám mohou být velmi nápomocné i cedule. Zajímat by vás měl zejména původ. Nejlepší je, pokud nabízené kusy pochází z Česka. Špatné nemusí být ovšem ani ty, které k nám dováží naši sousedi – tedy Slovensko, Rakousko, Německo nebo Polsko. Jakmile je však jako země dovozu uveden stát, který se nachází na jiném kontinentu, buďte při výběru dvojnásobně obezřetní.

Zdroj: skrblik.cz, kupi.cz, zeny.iprima.cz