Nejlepší způsob, jak si přirozeně snížit krevní tlak? Stačí změnit jednu věc v jídelníčku

Přidat na Seznam.cz

Krevní tlak nesmí být ani příliš nízký, ani příliš vysoký. Velkou část populace přitom právě vysoký krevní tlak trápí. Nemusí se nutně jednat pouze o starší lidi. Stále častěji jej můžeme zaznamenat také u mladší populace. Málokdo však ví, že krevní tlak mohou snížit i úplně obyčejné a běžně dostupné potraviny.

Dodržování správného a vyváženého jídelníčku je velmi důležité pro naše zdraví. V kombinaci s dostatečným pitným režimem, pravidelným pohybem a minimalizací stresových situací prospíváme našemu zdraví. Proto je na místě věnovat složení svého jídelníčku dostatek pozornosti, aby tělo získalo skutečně to, co potřebuje.

Proč je vysoký krevní tlak problém

Vysoký krevní tlak se vyskytuje až u poloviny populace. Jedná se přitom o civilizační onemocnění, tedy chorobu vznikající z blahobytu. Zajímavostí přitom je, že až polovina pacientů o své nemoci ani neví. Pokud se ale problém s vysokým krevním tlakem nijak neřeší, může vyústit v celou řadu zdravotních problémů. Vysoký krevní tlak může zvýšit riziko cévních onemocnění, kromě jiného i riziko mozkové mrtvice.

Hlavní příčinou vysokého krevního tlaku je nezdravý životní styl. Důvodem může být nedostatek pohybu, konzumace alkoholu, dědičnost či obezita. Mezi rizikové faktory patří i nadměrná konzumace soli, dlouhodobý nedostatek spánku nebo stres.

Žena běžící v lese
Pravidelným pohybem podporujete své zdraví. Foto: Shutterstock

Zařaďte do jídelníčku listovou zeleninu

Listové zelenině se spousta lidí vyhýbá obloukem, což je obrovská škoda. Jedná se totiž o potravinu bohatou na draslík, který pomáhá ledvinám zbavit se sodíku z moči. Tento proces pak přirozeně vede ke snížení krevního tlaku.

Z listové zeleniny si přitom můžete dopřát hned několik chutných možností a připravit si z nich třeba skvělý salát. Do nákupního košíku příště přidejte například rukolu, římský salát, špenát, řepu nebo švýcarský mangold. A pokud zrovna nemáte možnost dopřát si listovou zeleninu čerstvou, vsaďte na tu mraženou. Obsahuje totiž stejné množství živin jako ta čerstvá.

Nebojte se pravidelné konzumace ryb

V porovnání s přímořskými státy je konzumace ryb v České republice jednoznačně nižší. Podle některých odborníků dokonce Češi konzumují čtyřikrát méně ryb než průměrný Evropan.

Právě mastné ryby obsahují vysoký poměr omega-3 mastných kyselin pomáhajících snižovat krevní tlak. Navíc se jedná o perfektní zdroj libového proteinu. Ryby jsou zdravé, chutné a plné vitamínů.

Žena připravuje lososa
Zařaďte do jídelníčku více zdravých ryb. Foto: Shutterstock

Jaké další potraviny pomohou snížit krevní tlak

Ke snížení krevního tlaku pomůže zařazení dalších prospěšných potravin. Tak například bobulovité plody jsou bohaté na sloučeniny zvané flavonoidy, které snižují krevní tlak. Řepa podporuje tvorbu oxidu dusnatého v těle, který pomáhá otevřít cévy a tím pádem i snížit krevní tlak. Tuto surovinu si můžete jednoduše uvařit, nebo si z ní připravit chutnou šťávu.

Pomocníkem vám může být také granátové jablko, ovesné vločky nebo třeba pistácie. Mnohé možná potěší, že na snížení krevního tlaku může fungovat i zdánlivě nezdravá ingredience (samozřejmě v malém množství). Konkrétně se jedná o hořkou čokoládu, která nejen snižuje krevní tlak, ale také chrání cévy před poškozením.

Vysoký obsah draslíku a hořčíku najdete také v nesolených semínkách (například slunečnice, dýně nebo tykve). Jakmile vás tedy opět přepadne chuť na něco dobrého, dopřejte si je místo slaných pražených oříšků.

Zdroje: zboziaprodej.cz, novinky.cz, nzip.cz